Συμβουλές για πιο αποτελεσματικό διάβασμα κατά την εξεταστική περίοδο


ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ*

1. Οργάνωση

Το Α και το Ω της επιτυχημένης μελέτης είναι η σωστή οργάνωση. Το να ψάχνεις τις σημειώσεις από τους συμφοιτητές σου μια μέρα πριν από την εξέταση, σίγουρα δεν είναι και το πιο ιδανικό. Αφιέρωσε χρόνο στην οργάνωση των σημειώσεων σου και βεβαιώσου ότι γνωρίζεις  την εξεταστέα ύλη. Κάνε μια τελευταία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού ιδρύματος όπου φοιτάς (εάν υπάρχει), και κατέβασε επιπλέον βοηθητικό υλικό το οποίο πιθανότατα έχουν αναρτήσει οι καθηγητές σου. Επίσης ένας τρόπος, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις την εξεταστέα ύλη είναι να καθαρογράψεις τις σημειώσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνον η οργάνωση, αλλά και η καλύτερη απομνημόνευση των πληροφοριών.

2. Συγκέντρωση

Η απομάκρυνση αντικειμένων που αποσπούν την προσοχή του φοιτητή/μαθητή διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα στο θέμα συγκέντρωσης και εξοικονόμησης χρόνου σε μια περίοδο έντονου στρες. Άφησε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, και αφιέρωσεχρόνομόνο στο διάβασμα σου.

Εάν επιβάλλεται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αποσυνδέσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ φοιτητών κολλεγίων της Βόρειας Αμερικής, η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά την μελέτη συνδέετε με τη μείωση της απόδοσης και την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση εκπαιδευτικών καθηκόντων των φοιτητών σε μεγάλο βαθμό.

Χρησιμοποίησε ήσυχους χώρους για τις ώρες μελέτης ή άλλαξε τον χώρο όπου μελετάς εφόσον αυτός δεν σε εμπνέει. Το διάβασμα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο   χώρο, όπως μια βιβλιοθήκη, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, καθώς επιβάλλετε η ησυχία και ταυτόχρονα όλοι οι φοιτητές μελετούν.

3. Διαχείριση Χρόνου

Μια λίστα με καθορισμένους στόχους μελέτης και ένα γενικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να βοηθήσει δραστικά τα άτομα με δυσκολία στην διαχείριση χρόνου. Συγκεντρώσου στην επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει και κάλυψε την εξεταστέα ύλη  ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα που έχεις θέσει πιστά, χωρίς να ξεφεύγεις από αυτό με την δικαιολογία ότι κάτι μπορεί να γίνει πιο μετά. Επιπλέον όρισε ημερομηνία παράδοσης των εργασιών που έχεις πριν από την προκαθορισμένη, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για τυχόν τροποποιήσεις ή αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

4. Μην απουσιάζεις από τα επαναληπτικά μαθήματα

Ένα μεγάλο λάθος αρκετών φοιτητών/μαθητών είναι να απουσιάζουν από τα τελευταία μαθήματα με την δικαιολογία ότι μελετούν για άλλο μάθημα ή γνωρίζουν καλά την ύλη. Τα μαθήματα επανάληψης έχουν ως σκοπό να λύσουν τυχόν απορίες. Επιπρόσθετα, μια απορία ενός συμφοιτητή σου μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα ένα θέμα ή να ενημερωθείς για κάτι που δεν είχες σκεφτεί εσύ. Στις πλείστες περιπτώσεις, μέσω των επαναληπτικών μαθημάτων ο φοιτητής συνειδητοποιεί που υστερεί και ακολούθως σε πια σημεία της εξεταστικής ύλης πρέπει να επικεντρωθεί όταν συνεχίσει την μελέτη του.

 5. Ξεκούραση &Υγιεινή Διατροφή

*Κατά την εξεταστική περίοδο αφιέρωσε τον ελεύθερο σου χρόνο στην ξεκούραση και απέφυγε περιττές εξόδους που κουράζουν.

*Κάνε ενδιάμεσα στο διάβασμα σου μικρά διαλείμματα και προσπάθησε να τρέφεσαι υγιεινά αποφεύγοντας τα βαριά γεύματα που προκαλούν δυσπεψία σε περίοδο έντονου στρες.

*Προσπάθησε να συμπληρώνεις 7 με 8 ώρες ύπνου.

*Διατήρησε ένα ήρεμο πνεύμα. Οι κρίσεις πανικού δεν ωφελούν σε κάτι, αντιθέτως μόνο σπατάλη χρόνου μπορούν να επιφέρουν και επιδείνωση της κακής ψυχολογίας.

Κάνε θετικές σκέψεις και προσπάθησε να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

* Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Κολέγιο CDA Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










128