Συμφωνία Κυβέρνησης - ΠΑΣΥΔΥ για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο για 2017-2018


Γλ. Χατζηπέτρου: Η συμφωνία πλαίσιο είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, γεγονός ικανοποιεί απόλυτα την ΠΑΣΥΔΥ

Συμφωνία πλαίσιο για τα έτη 2017-2018 υπογράφηκε σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) κ. Γλαύκου Χατζηπέτρου.
Βάσει της συμφωνίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥΔΥ, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Συμφωνήθηκε, ακόμη, ότι δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις για τα έτη 2017 και 2018, ενώ με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι ο μηχανισμός επιτρέπει την καταβολή των ετήσιων προσαυξήσεων για τα έτη 2017 και 2018.
Ακόμη, συμφωνήθηκε η προώθηση νομοσχεδίου για συνέχιση, επ’ αόριστον, της παγοποίησης των θέσεων Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής για μη αύξηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Οι όποιες ανάγκες προκύπτουν για αυτές τις κατηγορίες θέσεων θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο μέσα από τη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία και τυχόν αιτήματα για αποπαγοποιήσεις θα προωθούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση. Για τις θέσεις προαγωγής, προβλέπεται η εξαίρεσή τους από την παγοποίηση, αφού αυτές δεν οδηγούν σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ κρίνονται αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία των Τμημάτων και Υπηρεσιών.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης όπως, εντός του 2017 ή με τον Προϋπολογισμό του 2018, συζητηθεί και προωθηθεί η κατάργηση αριθμού μόνιμων θέσεων, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών, αφού έλαβε υπόψη τις πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις που έγιναν ύψους 26 εκ. ευρώ το 2015, στις υπερωρίες και τα επιδόματα βάρδιας, συμφώνησε στη μερική βελτίωση του τρόπου υπολογισμού για την υπερωριακή απασχόληση και τα επιδόματα βάρδιας, με δημοσιονομική επίπτωση περίπου 5.5 εκ. ευρώ.
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του Τομέα των Ταμείων Προνοίας, μέχρι το τέλος Μαΐου 2017, συζητηθεί και συμφωνηθεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο 2011, ρύθμιση η οποία θα αφορά και άλλους εργαζόμενους, όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.
Τυχόν άλλα θέματα θα επιλύονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού για τους δημόσιους υπαλλήλου.
Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία πλαίσιο, λέγοντας ότι καλύπτει μια σειρά σημαντικών πτυχών σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία και ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ για την πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία που είχαν. «Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο από τη μια ικανοποιεί τους εργαζομένους και από την άλλη διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και κυρίως του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα,» κατέληξε ο κ. Υπουργός.
Ο κ. Χατζηπέτρου ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι η συμφωνία πλαίσιο είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τη συνδικαλιστική οργάνωση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι, βάσει των στοιχείων, οι προσαυξήσεις για το 2017 και το 2018 είναι διασφαλισμένες και ότι με αυτή τη συμφωνία προχωρεί η αποπαγοποίηση θέσεων που είναι παγοποιημένες από το 2013, ενώ βελτιώνεται η αποζημίωση που είναι μειωμένη από το 2013 σε όσους εργάζονται με το σύστημα υπερωρίας και βάρδιας, ενώ επίσης και εισάγεται Ταμείο Προνοίας που είναι αναγκαίο για τον κάθε εργαζόμενο. 
Τέλος, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, εξέφρασε τη λύπη του που το θέμα ακόμα δεν έχει προχωρήσει, σημειώνοντας την πεποίθηση ότι το θέμα θα επανέλθει και «μέσα από μια νέα διαδικασία, με καλόπιστο διάλογο, θα καταλήξουμε και εκεί», είπε. Όπως τόνισε, με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνταν, θα εισάγονταν διαδικασίες που είναι απόλυτα αναγκαίες και για τη λειτουργικότητα και για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της κρατικής μηχανής. 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ του εν λόγω μηχανισμού με αυτόν που συμφωνήθηκε με τις οργανώσεις ΣΕΚ και την ΠΕΟ στο πλαίσιο της ανανέωσης των συμβάσεων για του ημικρατικούς και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ωρομίσθιο προσωπικό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι πανομοιότυπος και ότι είναι ο ίδιος που έχει περιληφθεί και στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. 
Σχολιάζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η νομοθετική ρύθμιση πτυχών μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και εξετάζονται επιλογές με πρόθεση να επανέλθουν ενώπιον της Βουλής. 
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η δυνατότητα πραγματοποίησης προσλήψεων δεν θα απαγορεύεται, θα είναι εφικτή όμως μέσα από μια διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, έγκριση αρχικά του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια από τη Βουλή. «Συνεπώς, εκεί που θα υπάρχει πραγματική και αιτιολογημένη ανάγκη, θα μπορεί η Βουλή να δίνει την έγκρισή της. Εκεί όμως που μπορούν να γίνουν άλλες ρυθμίσεις, που δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί πρόσληψη, πιθανώς να εφαρμοστούν άλλα εργαλεία που υπάρχουν όπως της κινητικότητας, για κάλυψη αναγκών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που αποτρέπει αυτή η διαδικασία είναι την αυτόματη, μαζική πραγματοποίηση προσλήψεων όπως γινόταν στο παρελθόν. 
«Αυτή η πρακτική θεωρούμε πως δεν συνάδει με τη συνετή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και των δημόσιων οικονομικών. Στην πράξη αυτό που προτείνουμε είναι τη μόνιμη διατήρηση αυτού του μηχανισμού ελέγχου και τελικής έγκρισης, σε κάθε περίπτωση από την ίδια τη Βουλή», κατέληξε. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160