ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Στις 24 Αυγούστου 2016, ο Οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος συμμετείχε στην κατασκήνωσηγια εφήβους και παιδιά που διοργάνωσε η Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού (Κ.Υ.Κ.Α.Τ.) σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.
Η Λειτουργός του Οργανισμού Εγκληματολόγος Μαρία Κωνσταντίνου και η Εθελόντρια Φιλόλογος Μαρία Ιωάννου συνάντησαν τρεις ομάδας νέων με τους οποίους συζήτησαν το φαινόμενο της διαφθοράς. Συνολικά στις ομάδες συμμετείχαν 105 παιδιά.
Οι ομάδες διαχωρίστηκαν με βάση την ηλικία των παιδιών. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν παιδιά Δημοτικού, τη δεύτερη παιδιά Γυμνασίου και την τρίτη παιδιά Λυκείου.
Με την πρώτη ομάδα, τα παιδιά Δημοτικού, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού διάβασαντο παραμύθι «Τι κέρδισε ο Άλκης και… τι έχασε ο Λάκης», το οποίο ετοιμάστηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς και τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Μάνο Κοντολέων. Το παραμύθι αναφέρεται σε μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν δύο συμμαθητές, ο Άλκης και ο Λάκης, οι οποίοι πρόκειται να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση «Ο βασιλιάς της μπάλας και η πριγκίπισσα της σάλας». Ο Άλκης θέλει να πάει στο θέατρο για να δει το έργο και να κερδίσει την μπάλα που δίνει ο πρωταγωνιστής Σουτάρας με την υπογραφή του. Την ίδια επιθυμία έχει όμως και ο Λάκης. Ο συγγραφέας διηγείται με πολύ παραστατικό τρόπο τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να πάρει το ένα από τα δύο παιδιά την μπάλα αλλά και το τι σκαρφίζεται ο ένας από τους δύο πατεράδες των παιδιών για να κερδίσει την μπάλα το δικό του παιδί. Μέσα από το παραμύθι και τη συζήτηση που ακολούθησε, τα παιδιά απόκτησαν μια πρώτη επαφή σχετικά με το φαινόμενο της διαφθοράς καθώς και τις αρνητικές του συνέπειες.
Με τη δεύτερη ομάδα, τα παιδιά του Γυμνασίου, είδαμε την ιστορία από την Παλαιά Διαθήκη «Η Ρεβέκκα και ο Ιακώβ ξεγελούν τον Ισαάκ». Μέσα από τη μελέτη της συγκεκριμένης ιστορίας, προσαρμοσμένης και στην ηλικία των παιδιών, έγινε συζήτηση για τον τρόπο που βρήκε η μητέρα και το ένα εκ των δύο παιδιών για να ξεγελάσουν το δεύτερο παιδί και τον πατέρα για μια ευχή. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο της διαφθοράς και με το τι αυτό συνεπάγεται.
Με την τρίτη ομάδα, διαβάσαμε το ποίημα «Σώπα μη μιλάς…» του ποιητή ΑζίζΝεσίν. Το ποίημα κάνει ιδιαίτερα μνεία στην λέξη «σώπα», λέξη την οποία ακούμε από τον καιρό που είμαστε παιδιά μέχρι τα γεράματα. Μια λέξη που πρέπει να την ακολουθούμε αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μην ανακατευόμαστε σε υποθέσεις που δεν μας αφορούν άμεσα. Πρέπει όμως να μιλάμε αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως τη διαφθορά. Ο Νεσίν είναι Τούρκος ποιητής ο οποίος καταδικάστηκε γιατί υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου και αντιστάθηκε στους κοινωνικούς κανόνες που θέλουν τη σιωπή θεμιτό στόχο.
Σημειώνεται ότι η ΔΔ-Κ ετοίμασε ενημερωτικό υλικό το οποίο έδωσε στα παιδιά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στα γραφεία μας.
Η επίσκεψη του Οργανισμού μας στην κατασκήνωση εντάσσεται στην πρωτοβουλία της ΔΔ-Κ «Παιδεία, Διαφάνεια και Διαφθορά» που συμπεριλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό για το 2016. Στόχος της ΔΔ-Κ είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα αφού τα αποτελέσματα είναι θετικά και ιδιαίτερα σημαντικά για το αύριο της χώρας μας.
Τέλος, ο Οργανισμός ευχαριστεί τον Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού, Δρα Γιώργο Κουνούσιη και την ομάδα του για την φιλοξενία στην κατασκήνωση και για την όλη συνεργασία.
*Λειτουργός, Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος