Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διετές πρόγραμμα Erasmus + Europe through the lines of Literature στο οποίο συμμετείχε το Β’ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας – Μαλούντα κατά τις σχολικές χρονιές 2015-2016 και 2016- 2017 μαζί με σχολεία από την Ισπανία, Κροατία, Πολωνία, Γερμανία και Ιταλία.
Το πρόγραμμα στόχευε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν Ευρωπαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες και γενικότερα ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, να βελτιώσουν τη γλωσσική επάρκεια στα Αγγλικά, να εξασκηθούν στην ομαδική εργασία, να έρθουν σε επαφή με την ξένη κουλτούρα και τον πολιτισμό, συνειδητοποιώντας έτσι τους διαφορετικούς τρόπους μάθησης που βασίζονται στην αληθινή εμπειρία και ζωή, στόχοι που επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των δύο ετών.
Ο βασικός πυρήνας του προγράμματος αποτελείτο από τριάντα μαθητές, που είχαν επιλεγεί με βάση το ενδιαφέρον τους για τη λογοτεχνία, τις τέχνες και το θέατρο αλλά και την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Οι μαθητές αυτοί δημιούργησαν εργασίες και δράσεις κατά τον σχολικό αλλά και κατά τον ελεύθερό τους χρόνο, τις οποίες παρουσίασαν στο Σχολείο μας και στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια των δύο σχολικών ετών έγιναν έξι συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2015. Συμμετείχαν μόνο καθηγητές/τριες από τα σχολεία που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα και είχε ως στόχο τον καθορισμό της πορείας των εργασιών. Οι εταίροι μας ενθουσιάστηκαν με τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε στο Σχολείο, με τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδιαπου παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες αλλά και με τις ξεναγήσεις που έγιναν στους αρχαιολογικούς χώρους στο Κούριο, στο Μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας, στη Λευκωσία και στο παραδοσιακό χωριό Φικάρδου.
Η έναρξη των εργασιών έγινε με την παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού προγράμματος που περιλάμβανε απαγγελία στίχων του Καβάφη, στα ελληνικά και αγγλικά, αρχαία ελληνική μουσική στο βιολί και τραγούδι. Οι εταίροι καταχειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες που με τις αρμονικές κινήσεις, τη ζωντάνια και την παραστατικότητα τους έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά στον χρόνο και στον χώρο.
Οι άλλες πέντε συναντήσεις έγιναν στο Ζάγκρεπ της Κροατίας, στην πόλη Ubeda της Ισπανίας στην πόλη Solingen της Γερμανίας, στην πόλη Gorzow της Πολωνίας και στη Ρώμη της Ιταλίας. Σε κάθε συνάντηση λάμβαναν μέρος έξι μαθητές και δύο καθηγητές από κάθε χώρα που ετοίμαζαν και παρουσίαζαν αξιόλογες και πρωτότυπες εργασίες, που αφορούσαν τον λογοτέχνη και καλλιτέχνη που καθόριζε το σχολείο που φιλοξενούσε την ομάδα. Ακόμα το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλάμβανε ξεναγήσεις σε διάφορες πόλεις και μουσεία που είχαν άμεση σχέση με τους λογοτέχνες και καλλιτέχνες.
Οι μαθητές μας, αφού μελέτησαν τη βιογραφία και το έργο του κάθε λογοτέχνη και καλλιτέχνη, με ομαδικότητα και σωστή συνεργασία δημιούργησαν διάφορα βίντεο ή παρουσιάσεις δείχνοντας διάφορες πτυχές του μύθου που είχαν διαλέξει , μελοποίησαν και τραγούδησαν στίχους από ποιήματα και ζωγράφισαν θέματα εμπνευσμένα από το βιβλία των λογοτεχνών ή τους πίνακες των ζωγράφων. Όλες οι εργασίες απέσπασαν θετικά σχόλια από τους εταίρους.
Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά κυρίως αυτοί συμμετείχαν στα πέντε ταξίδια έζησαν, μοναδικές στιγμές και απέκτησαν αξέχαστες εμπειρίες και καινούριους φίλους από πέντε διαφορετικές πόλεις. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες έτσι βίωσαν πραγματικά έναν άλλο τρόπο ζωής, έζησαν με ανθρώπους με συνήθειες διαφορετικές από τις δικές μαςγνωρίζοντας άλλα ήθη και έθιμα, γεύτηκαν άλλες γεύσεις και φαγητά. Όλα αυτά τους βοήθησαν να ωριμάσουν περισσότερο και τους έμαθαν να συνεργάζονται με ανθρώπους άγνωστους και φυσικά να καλλιεργήσουν την αγγλική γλώσσα που ήταν η γλώσσα επικοινωνίας. Έτσι όλοι οι στόχοι που τέθηκαν κατά την έναρξη του προγράμματος επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.