ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*
Το ευρωπαϊκό εργασιακό δυναμικό εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με το εργατικό δυναμικό που προσφέρεται από τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας. Ενώ η τελευταία επιδιώκει την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της ηγεσίας του κόστους, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με μια διαφοροποιημένη προσέγγιση. Ο στόχος, λοιπόν, του εν λόγω ευρωπαϊκού έργου είναι να δώσει μια απάντηση σε αυτή τη πρόκληση, την παροχή καλύτερης ποιότητας προσωπικού το οποίο ασχολείται με όλες τις πρωτογενής και υποστηρικτικές δραστηριότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, βασικού πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ευρωπαϊκό έργο “Diver sification of seafarers’ employability paths through collaborative development of competences and certification (3C4DivSea)”, στοχεύει ακριβώς στη βελτίωση των δεξιοτήτων αποσχολησιμότητας και των ευκαιριών εργασίας των εργαζόμενων στη ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς επίσης και τη μείωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης, μέσω της διαφοροποίησης της επαγγελματικής πορείας σε συνάρτηση με την αναγνώριση δεξιοτήτων.
Συγκεκριμένα, μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου, επιδιώκεται η δημιουργία δικτύου συνεργασίας για τον συνεχή εντοπισμό των κενών μεταξύ των αναγκών που προκύπτουν στην ναυτιλιακή αγορά εργασίας και της εκπαίδευσης όσον αφορά της «σκληρές» και της «ήπιες» δεξιότητες.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν ένα online εργαλείο έρευνας (το online ερευνητικό εργαλείο θα βοηθήσει να εντοπιστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς επίσης ο εντοπισμός και η ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών προσόντα σε τομείς που παρατηρείται έλλειψη δεξιοτήτων), τέσσερα νέα ναυτιλιακά προσόντα τα οποία θα υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό υλικό και θα υποβληθούν στις αντίστοιχες εθνικές υπηρεσίες για να συμπεριληφθούν στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, τέσσερις «ήπιες» δεξιότητες οι οποίες θα υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό υλικό και τέλος μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για Blended Learning η οποία θα διευκολύνει την ομάδα στόχο του έργου να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πιστοποίηση.
Το έργο 3C4Div Sea χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 2, Στρατηγική Σύμπραξης στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με διάρκεια 2 χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 203.373 ευρώ.
Συντονιστής του έργου 3C4DivSea είναι το Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της Κωστάντζα (CMU) με εταίρους το Nikola Yonkov Vaptsarov Naval Academy στη Βάρνα, το STC-Group στο Ρότερνταμ και τον European Association of Career Guidance.
Για περισσότερες πληροφορίες : www.eacg.eu
*Προέδρουτου Συνδέσμου European Association of Career Guidance