ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΔΔΕ, ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΔΕ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΔΕ
Η σύσκεψη, στο Μιλάνο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Παιδείας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίστηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο της Ιταλίας και είχε στόχο τη συγκέντρωσηδιαμορφωτών πολιτικής, ερευνητών και ειδικών με στόχο τη συγκέντρωση εισηγήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την προώθηση και επέκταση της προσέγγισης CLIL και την αποτελεσματική εφαρμογή της.
Η προσέγγιση CLIL (Contentand Language Integrated Learning) πρόκειται για μια εκπαιδευτική προσέγγιση η οποία αναφέρεται σε διπλής εστίασης διδασκαλία και μάθηση. Προωθείται, δηλαδή, η εκμάθηση ενός γνωστικού αντικειμένου του σχολικού προγράμματος (π.χ. Φυσική Αγωγή, Φυσικές Επιστήμες, Σχεδιασμός και Τεχνολογία, κτλ.) μέσα από μια ξένη γλώσσα.
Η προσέγγιση CLIL προωθείται συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζεται σε όλα τα έγγραφα πολιτικής που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την πολυγλωσσία (π.χ. White paper on education and training: ‘Teaching and learning: towards the learningsociety’, 1995; ‘Promoting language learning and linguistic diversity: an action plan 2004–2006’, 2003; ‘A new framework strategy for multilingualism’, 2005;‘Council conclusions on multilingualism’,2008΄; ‘Council Conclusions on Language Competences to Enhance Mobility’, 2011; ’Key data on Teaching Languages at School in Europe’, 2012).
Στην περίπτωση της Κύπρου, η προσέγγιση εφαρμόζεται από το 2006. Η εφαρμογή του CLIL άρχισε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτούργησε πιλοτικά μέχρι το 2010 με πολύ θετικά αποτελέσματα,σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που είχαν συμμετοχή. Αργότερα, η προσέγγιση υιοθετήθηκε και επίσημα μέσα στα πλαίσια του Αναλυτικού Προγράμματος και συνεχίζεται με το συντονισμό της ΕΔΕ Σοφίας Ιωάννου-Γεωργίου και με στήριξη από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και μέσω σεμιναρίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε 30 Δημοτικά Σχολεία, ενώ είναι η προσέγγιση με την οποία εισάγεται η ξένη γλώσσα στην Προδημοτική Εκπαίδευση.
Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στην προσέγγιση CLIL καθώς αναγνωρίζεται ότι αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των στόχων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα “Education and Training 2020”.
Το πρόγραμμα της σύσκεψης συμπεριελάμβανε παρουσιάσεις από ειδικούς, οι οποίοι έδιναν τα κεντρικά ερεθίσματα για τις συζητήσεις που ακολουθούσαν αργότερα σε μικρότερες θεματικές ομάδες. Τα γενικά πορίσματα του συνεδρίου θα σταλούν από τους διοργανωτές, οι οποίοι οργανώνουν επίσης έκδοση με τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη σύσκεψη.
Η συμμετοχή της Κύπρου ήταν σημαντική τόσο σε επίπεδο συνέδρων όσο και σε επίπεδο ειδικών, αφού η Δρ Σοφία Ιωάννου Γεωργίου είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε πάνελ ειδικών που συζητούσε τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν τα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσέγγιση CLIL. Επίσης, έγινε αναφορά από διάφορους ομιλητές στον σχετικό οδηγό εκπαιδευτικού για το CLIL που προέκυψε από την εμπειρία της Κύπρου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σε όλους τους συνέδρους με πρωτοβουλία των διοργανωτών της σύσκεψης.
Γενικά τα πορίσματα της σύσκεψης καταλήγουνστην ανάγκη για περισσότερη στήριξη προς την προσέγγιση CLIL. Η προσέγγιση θεωρείται ότι είναι η αλλαγή με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σημερινών πολυπολιτισμικών και πολυγλωσσικών κοινωνιών και να προετοιμάζουντους πολίτες για τη σύγχρονη και γρήγορα μεταβαλλόμενη κοινωνία.
Αποσπάσαμε διάφορες καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλους Ευρωπαίους εταίρους και που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στη περίπτωση της Κύπρου, όπως π.χ. η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για την προσέγγιση CLIL. Η δημιουργία κέντρου συντονισμού και στήριξης των σχολείων που εφαρμόζουν την προσέγγιση CLIL αναφέρεται ως παράγοντας επιτυχίας και αποτελεσματικότητας από διάφορες χώρες, όπως π.χ. η Εσθονία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Για τη δημιουργία του κέντρου θα ακολουθήσει σύντομα ειδικό σχετικό σημείωμα.