Συμπεράσματα ημερίδας Εργαστηρίου Πολιτισμού Απόπλους: «Πειθαρχία: Σχολείο-Οικογένεια»


Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η ημερίδα/συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  που διοργάνωσε το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους με θέμα τη «Πειθαρχία: Σχολείο-Οικογένεια» που διεξήχθη το Σάββατο,  28 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Μεγάρου Φρενάρους.Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δρ. Μάρκος Γιώργατσος (Ψυχολόγος, Ειδικός Εκπαιδευτικός), ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι Δρ. Ειρήνη Χατζηλουκά-Μαυρή (Π.Λ.Ε. Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας/Αμμοχώστου), Δρ. Δημήτριος        π.Μαππούρας (Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης), Φίλιος Φυλακτού (Πρόεδρος Π.O.Ε.Δ.), Δημήτρης Ταλιαδώρος (Πρόεδρος Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.), Μαρία Σάββα (Πρόεδρος Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης) και Πέτρος Κουλέρμος (Πρόεδρος Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης).

 Ο ψυχολόγος-ειδικός εκπαιδευτικός Δρ. Μάρκος Γιώργατσος, ως ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του εργαστηρίου «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», ανάπτυξε το θέμα της Πειθαρχίας εντός οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος τόσο σε επίπεδο παραγωγικών αιτίων όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης.

Ο Δρ. Γιώργατσος αναφέρθηκε στην ανάγκη του διακριτικού εντοπισμού των κρουσμάτων απειθαρχίας, στο κτίσιμο πλαισίου αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών και της συνεργασίας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν καθήκον να συνεργάζονται με άλλους εκπαιδευτικούς παρά να ενεργούν κατά μόνας. Οι αποκλίνουσες συμπεριφορές μπορεί να απαμβλυνθούν μέσω της αμοιβής παρά μέσω της τιμωρίας. Η εξωτερική πειθαρχία (υπακοή και ο σεβασμός) δημιουργούνται σε μια πορεία εκ των ένδων, από την εσωτερική πειθαρχία (συμμόρφωση καλλιεργούμενου) καθώς και την υπηρεσία Αξιακών Συστημάτων. Η διαχείριση της πειθαρχίας βρίσκει ως αντιπάλους της την άρνηση και τις φοβίες του παιδιού. Η οικογένεια και το σχολείο τίθενται σε συνεργατικό πλαίσιο και το τρίπτυχο Γονείς-Παιδί-Δάσκαλος αποκτά κοινούς στόχους.

Στα συμπεράσματα της εισήγησης του κ. Γιώργατσου σταχυολογούνται τα ακόλουθα:

1. συνειδητοποιούμε ότι οι δυσκολίες στη συμπεριφορά είναι κομμάτι της καθημερινότητας,

2. τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουμε τη διαφορετικότητά τους,

3. η πειθαρχία δεν επιβάλλεται αλλά καλλιεργείται,

4. η συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών είναι εκ των ων ουκ άνευ,

5. οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ανανέωση,

6. το όπλο μας προς αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η Γνώση.

Η Δρ Ειρήνη Χατζηλουκά-Μαυρή (Π.Λ.Ε. Δημοτικής Εκπαίδευσης Λάρνακας/Αμμοχώστου) αναφέρθηκε στους κανονισμούς και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και στα μέτρα και τις παρεμβάσεις που διενεργεί το Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Στο καταληκτικό της σχόλιο τόνισε την ανάγκη της αναπλαισίωσης και της αναβάθμισης του πλαισίου των κανονισμών που διέπουν την πειθαρχία των μαθητών.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε η ομιλία του δρος, πατρός Δημητρίου Μαππούρα, Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης. Αφού επεσήμανε ότι η σχολική αποτυχία στην Κύπρο φτάνει μέχρι το 30%, την στιγμή που σε άλλες χώρες το φαινόμενο είναι πολύ περιορισμένο, παρέθεσε με γλαφυρό τρόπο παραδείγματα από πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι έδωσαν τα φώτα προς αντιμετώπιση φαινομένων απειθαρχίας.

Ο πρόεδρος της Π.O.E.Δ., Φίλιος Φυλακτού, εστίασε στο πρόβλημα της πρακτικής εφαρμογής των θεωριών. Σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθύνσεις των σχολίων φορτώνονται όλο το βάρος. 

Ο κ. Φυλακτού εισηγήθηκε τα κάτωθι:

1. πρόληψη από το νηπιαγωγείο, ελέγχοντας την ετοιμότητα των παιδιών για να μεταβούν στο δημοτικό,

2. το διήμερο του εκπαιδευτικού πρέπει να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη θεματολογία κάθε φόρα,

3. χάνουμε την ουσία με περιφερειακά ζητήματα,

4. Εντοπισμός των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

5. ενδυνάμωση και ενίσχυση των εκπαιδευτικών,

6. ενδυνάμωση των γονέων,

7. ενίσχυση των σχολικών μονάδων με ειδικούς όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο πρόεδρος της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ., Δημήτρης Ταλιαδώρος, σημείωσε πως ένα από τα προβλήματα στις συνεδρίες των καθηγητικών συλλόγων είναι ότι μεγάλο μέρος τους αναλώνεται για την εξέταση αποκλίνουσων συμπεριφορών μαθητών, κάτι που δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί, καθώς είναι θέμα ειδικών. Επίσης, ανάφερε ότι το κανονιστικό πλαίσιο χρήζει αλλαγής, καθώς επίσης οι ποινές και τα παιδαγωγικά μέτρα. Επιπλέον, έκανε λόγο για παθογένειες στα θέματα πειθαρχίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επανένταξης των μαθητών που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά στον σχολικό χώρο.

Εκ μέρους των οργανωμένων συνόλων των Γονέων πρώτη πήρε το λόγο η πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μαρία Σάββα. Η κ. Σάββα διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξητική τάση στη σχολική παραβατικότητα. 

Εισηγήθηκε όπως:

1. οι γονείς τυγχάνουν επιμόρφωσης και σημείωσε την αναγκαιότητα οργάνωσης των δράσεων για τη βελτίωση των γονέων και όπου χρειαστεί να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση,

2. δημιουργία πολυθεματικών εκπαιδευτικών κέντρων τα οποία θα βοηθούν στην επανένταξη των μαθητών,

3. ενίσχυση του Υπουργείου Παιδείας με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Τέλος, ο Πέτρος Κουλέρμος, πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, επισήμανε την ανάγκη μετάβασης από το λέγειν στο πράττειν, τονίζοντας τη σημαντικότητα της δημιουργίας Ομάδων Άμεσης Δράσης που να καλύπτουν τις σχολικές μονάδες.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. να ενισχυθεί η πρόληψη για καταστολή κρουσμάτων απειθαρχίας,

2. το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στον πειθαρχικό τομέα χρήζει βελτίωσης,

3. ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,

4. δημιουργία κέντρων τα οποία θα βοηθήσουν τους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά να επανενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον,

5. ενίσχυση της συνεργασίας Γονέων-Παιδιών-Εκπαιδευτικών με διάφορες δράσεις.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Γιώτα Πίττα και τη συζήτηση συντόνισε ο Κυριάκος Κολοβός.

το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους ευχαριστεί τους ομιλητές που αποδέχτηκαν την πρόσκληση για να συμμετάσχουν σε αυτή την ημερίδα. Επίσης ευχαριστήστεί την Π.Α.Β.Α (Παγκύπρια Αλυσίδα Βοήθειας και Αγάπης), καθώς την ημέρα της ημερίδας που διοργάνωσε το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους με θέμα την Πειθαρχία, ήταν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, μαζεύοντας τρόφιμα και ρούχα για συσπραγούντες συνανθρώπους μας. 

Τέλος ευχαριστεί τα οργανωμένα σύνολα που πρόσφεραν σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα και ρουχισμό (Σύνδεσμος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Φρενάρους, Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου) αλλά και όλους εσάς που ήσασταν στην εκδήλωση και προσφέρατε επίσης τρόφιμα, ρουχισμό ή κάνατε εισφορές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156