Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με την ηγεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Η αναπτυξιακή πορεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ευρύτερα θέματα που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση βρέθηκαν την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στο επίκεντρο των συζητήσεων της ηγεσίας του Πανεπιστημίου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και τον επικεφαλής της, Νίκο Τορναρίτη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Επίτροπο Παιδείας του κόμματος. Στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συμμετείχαν ο Βουλευτής Μάριος Μαυρίδης, ο Προϊστάμενος Τομέα Απασχόλησης Παραγωγικότητας και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Σταυρίδης και ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης και μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΝΕΔΗΣΥ Κυπριανός Φιλίππου.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ, Καθηγ. Κώστας Χρίστου ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για το ενδιαφέρον το οποίο επιδεικνύει το ΔΗΣΥ για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ευρύτερα για τα ζητήματα της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα. Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στα έως τώρα επιτεύγματα του ΑΠΚΥ και στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο, με την αποκλειστική προσφορά ευέλικτης, ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτελεί τον) βασικό πυλώνα προώθησης της Εθνικής Στρατηγικής Διά Βίου Μάθησης, ενώ με όχημα το ΑΠΚΥ και την κατάργηση των χωροχρονικών περιορισμών πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, η Κύπρος μπορεί να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας. Επεσήμανε επίσης ότι στις προτεραιότητες του Πανεπιστημίου είναι η συνεργασία με άλλα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, με στόχο την από κοινού προσφορά εξ αποστάσεως προγραμμάτων στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα, με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών, ενώ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων θα γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να διευρύνουν τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και εργοδοτικές ευκαιρίες των αποφοίτων. Ο κ. Χρίστου ανέδειξε το αίτημα για ‘αποπαγοποίηση’ ενός μικρού αριθμού ακαδημαϊκών θέσεων,αλλά και θέσεων διοικητικού προσωπικού, με στόχο τη δημιουργία Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Μεθοδολογίας που εάν ικανοποιηθεί από τη Βουλή, θα προσδώσει στο Πανεπιστήμιο καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Τορναρίτης εξέφρασε την  ιδιαίτερη χαρά του που επισκέπτονται σήμερα το ΑΠΚΥ, ένα πανεπιστήμιο με ιδιαίτερο ρόλο. «Στο ΔΗΣΥ θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα της παιδείας υπερκομματικά» ανέφερε και «το ΔΗΣΥ θα συνεχίσει την αμέριστη στήριξη του Ανοικτού Πανεπιστημίουγιατί πιστεύει στο έργο που επιτελεί στην Κυπριακή κοινωνία». Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του ΑΠΚΥ είναι ότι προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική εξειδίκευση και περαιτέρω μόρφωση και σε εργαζόμενους, κάτι που συμβάλλει στην απασχολησιμότητά τους στις σημερινές ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε ότι στους στόχους του ΑΠΚΥ είναι η περαιτέρω διασύνδεση και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και το ότι το κόστος ανά φοιτητή στο ΑΠΚΥ είναι πολύ χαμηλότερο από άλλα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδηςτόνισε ότι ένα ανοικτό και εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός της κοινωνίας, καθώς είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ευυέλικτα στις ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και της Πολιτείας. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό, η κρίση να μην στρεβλώνει την εκπαίδευση και την απασχολησιμότητα και πως τα νέα προγράμματα σπουδών που σχεδιάζονται πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι άνεργοι πτυχιούχοι. «Είναι σημαντικό ότι παρά τη μείωση της κρατικής χορηγίας, το ΑΠΚΥ είναι σε θέση να χρηματοδοτείται με δίδακτρα και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 50%» ανέφερε, σημειώνοντας ότι στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνουμε, είναι απαραίτητη η καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν με την ηγεσία του ΑΠΚΥ, μέλη του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΚΥ και την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ και θέματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, όπως η ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης, η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, καθώς επίσης και σειρά ζητημάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η ανάγκη του ΑΠΚΥ για ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










167