Οι Κινήσεις ΔΗ.ΚΙ. Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, Καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης, και Δασκάλων και Νηπιαγωγών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. κ. Νικόλα Παπαδόπουλο με εστίαση σε θέματα που άπτονται του Κρατικού Μισθολογίου και των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων, που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών Κινήσεων:
«Τα στελέχη της ΔΗ.ΚΙ. τόνισαν ότι ως εκπαιδευτικοί κατανοούν πλήρως την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας, ένεκα οικονομικών εγκλημάτων ως αποτέλεσμα των λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, ανικανότητας-ανευθυνότητας των θεσμών, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι δεν είναι το Κρατικό Μισθολόγιο ή και οι εκπαιδευτικοί που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, κάτι που γίνεται παραδεκτό πλέον και από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Συνεπώς δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να επωμίζονται το βάρος αυτό και σήμερα να βιώνουνσημαντική συρρίκνωση των απολαβών τους, απώλεια του επιδόματος τέκνου με παράλληλη καταστρατήγηση και κατάργηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
Υπογράμμισαν επίσης ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να συνεχίσουν να ανέχονται την εις βάρος τους απαράδεκτη κατάσταση και απαιτούν την έναρξη διαλόγου για κατάργηση των άρθρων εκείνων του Νόμου περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Εκπαιδευτικοί), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, που κατά τρόπο παράνομο βάζει χέρι στις τσέπες των εργαζομένων. Κατήγγειλαν την παραβίαση των θεσμοθετημένων διαδικασιών διαλόγου με τις Συντεχνίες των Εκπαιδευτικών, από την Κυβερνητική Πλευρά και την αντικατάστασή τους με επισκέψεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Συγκεκριμένα ζήτησαν από τον Πρόεδρο Ν. Παπαδόπουλο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δρομολόγηση διαδικασιών για επίλυσή των πιο κάτω:
1. Την αφαίρεση των σφαγιαστικών ποινών στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και στην σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εμπεριέχονται στον συγκεκριμένο Νόμο, σε περίπτωση οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης.
2. Τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας για τους εκπαιδευτικούς, που μονιμοποιούνται μετά την 1.10.2011, καλύπτοντας συνολικά όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους στο Δημόσιο Σχολείο, είτε ως συμβασιούχοι είτε ως έκτακτοι είτε ως αντικαταστάτες, αφού δε δικαιούνται πλέον ούτε κρατική σύνταξη ούτε εφάπαξ ποσό.
3. Τον τερματισμό τηςπαράνομης αποκοπής που γίνεται, δήθεν, για επαναδιορισμό εκτάκτων καθηγητών και που ανέρχεται στο 0,8-2% μηνιαίως. Οι διορισμοί στο Δημόσιο Σχολείο γίνονται, αυστηρά, με βάση τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας και για κανένα άλλο λόγο.
4.Τον τερματισμό της κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί αφού τα Δημόσια Οικονομικά , όπως διακηρύττει ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, η έκτακτη κατάσταση έχει παρέλθει.
5.Την εθελοντική καταβολή του 1,5% και όχι την αναγκαστική που επιβάλλεται σήμερα στους εκπαιδευτικούς για τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών δεν επισκέπτεται τα Δημόσια Νοσοκομεία, αφού η απουσία τους σε πρωινό χρόνο ισοδυναμεί με δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων. Συνεπώς η μηνιαία αυτή αποκοπή (που κυμαίνεται από €50-100 μηνιαίως για κάθε εκπαιδευτικό), γίνεται χωρίς καν να λειτουργεί το πολυδιαφημιζόμενο ΓΕΣΥ, ακόμα και στον 13ο μισθό.
6. Την τήρηση της νομοθεσίας για αποπαγοποίηση των προσαυξήσεων στο τέλος του 2016 και την απόδοση του μισθού της θέσης σε όσους εκπαιδευτικούς προάγονται.
Τέλος κατέθεσαν τη διαφωνία τους, στη βάση επιχειρημάτων, για τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου για το Κρατικό Μισθολόγιο που προωθείται από την Κυβέρνηση αφού: