Ανακοίνωση Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει:
«Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών που έφεραν επανάσταση στη Βιολογία και ειδικότερα στο χώρο της μοριακής Βιολογίας, έγιναν μέσα από εργαστηριακές-πειραματικές παρατηρήσεις. Mέσα από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών Βιολογίας των Πανεπιστημίων Κύπρου, Ελλάδας, Ευρώπης, Αμερικής κλπ φαίνεται ξεκάθαρα ο εργαστηριακός χαρακτήρας της επιστήμης της Βιολογίας. Στα ΝΑΠ της επιθεώρησης Βιολογίας και τα σχολικά συγγράμματα του μαθήματος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου, μπορεί κανείς να δει καταγραμμένη την πειραματική προσέγγιση στη διδασκαλία του μαθήματος.
Το ΥΠΠ εδώ και πολλά χρόνια, αναμφίβολα αναγνωρίζει την εργαστηριακή φύση του μαθήματός μας. Γιατί άλλωστε εδώ και δεκαετίες το μάθημα της Βιολογίας γίνεται σε ειδικές αίθουσες εργαστηρίου και όχι σε αίθουσες γενικής χρήσης; Γιατί έχει προχωρήσει από το 2007 στην εργαστηριοποίηση του μαθήματος στη Γ΄ λυκείου; Προφανώς γιατί αναγνωρίζει το μάθημα της Βιολογίας ως εργαστηριακό. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες το ΥΠΠ, με εγκύκλιό του αναγνώρισε το μάθημα της Βιολογίας ως μάθημα εργαστηριακής φύσης.
Στις αποφάσεις της ΠΓΣΑ της ΟΕΛΜΕΚ το 2007, περιλαμβανόταν η προώθηση του θεσμού της εργαστηριοποίησης για συγκεκριμένους κλάδους, ανάμεσα σ΄ αυτούς και για τον κλάδο της Βιολογίας. Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΓΣΑ του 2007, θα προωθείτο η εφαρμογή της εργαστηριοποίησης για τους κλάδους αυτούς μέσα σε δύο χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2009. Σταδιακά, η εργαστηριοποίηση εφαρμόστηκε και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, εκτός από εκείνον της Βιολογίας, όπου η εργαστηριοποίηση εφαρμόστηκε μόνο στη Γ΄ Λυκείου.
Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος μας με κάθε ευκαιρία έθετε ξανά το αίτημα για επέκταση της εργαστηριοποίησης του μαθήματος στις υπόλοιπες τάξεις, για διάφορους λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Αυτή την περίοδο, το ΥΠΠ έχει προχωρήσει στην πολυσυζητημένη και πολυμελετημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, πλαίσια πρόσβασης στα Πανεπιστήμια κλπ. Ως Σύνδεσμος Βιολόγων Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ), είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το εγχείρημα του ΥΠΠ για αναδόμηση και μεταρρύθμιση της Παιδείας για να είναι ολοκληρωμένο και επιτυχές θα πρέπει να συνοδευτεί από την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας.
Με την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας θα προκύψει τεράστιο όφελος για τους μαθητές μας. Οι μαθητές θα αποκτήσουν τις απαραίτητες πειραματικές δεξιότητες, που θα τους συνοδεύουν στη μετέπειτα πορεία τους, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν μόνοι τους εργαστηριακές ασκήσεις. Βέβαια, το πρώτιστο που θα εξασφαλιστεί με την εργαστηριοποίηση είναι το θέμα της ασφάλειας των μαθητών και των καθηγητών στο χώρο του εργαστηρίου. Σε ένα εργαστήριο με 22 ή 24 μαθητές, πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο κατά τη διεξαγωγή ενός πειράματος; Ποιος άραγε θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που, λόγω ανεπαρκούς ελέγχου συμβεί ένα ατύχημα; Το Υπουργείο Παιδείας, η επιθεώρηση, ο Διευθυντής του σχολείου ή ο εκπαιδευτικός που αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ενός πειράματος;
Είναι για αυτό το λόγο που ο Σύνδεσμός μας, από την περσινή χρονιά έχει καλέσει τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς Βιολόγους όπως διεξάγουν τα πειράματα σε όλες τις τάξεις με επίδειξη και όχι από τους ίδιους τους μαθητές. Από την απόφαση αυτή εξαιρέθηκε το μάθημα της Βιολογίας Γ΄ λυκείου, το οποίο είναι ήδη από το 2007 εργαστηριοποιημένο. Η πιο πάνω απόφαση είναι μια απόφαση ευθύνης των καθηγητών Βιολογίας, για την ασφάλεια των μαθητών μας.
Για αυτή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί υποβάθμιση του μαθήματος αλλά και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος η μη εργαστηριοποίηση ενός πολύ σημαντικού, εργαστηριακής φύσης μαθήματος. Η σημαντικότητα του μαθήματος της Βιολογίας διαφαίνεται από τον πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών (περίπου 2000), που επιλέγουν κάθε χρόνο το μάθημα ως εξεταζόμενο για εισδοχή στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας. Το μάθημα της Βιολογίας είναι το τρίτο μάθημα στις προτιμήσεις των μαθητών, από όλα τα επιλεγόμενα μαθήματα. Ακόμα, το μάθημα αυτό οδηγεί σε πολύ σημαντικές σχολές, όπως ιατρική, οδοντιατρική, κτηνιατρική, φαρμακευτική, μαιευτική, βιολογία, περιβαλλοντικές σπουδές κλπ.
Μετά από χρόνια διεκδικήσεων της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας, η περσινή χρονιά ήταν για το Σύνδεσμο μας μια χρονιά εντατικού διαλόγου με τη νέα ηγεσία του ΥΠΠ. Μέσα από το διάλογο διαφάνηκε ότι αν και το Υπουργείο αναγνώρισε ότι το μάθημα μας είναι εργαστηριακό, δεν έδειξε την πρόθεση να προχωρήσει στην εφαρμογή της. Για όλους τους πιο πάνω λόγους:
Α. Καλούμε την ΟΕΛΜΕΚ όπως στηρίξει έμπρακτα και δυναμικά το αίτημα της εργαστηριοποίησης του μαθήματός μας, υλοποιώντας επιτέλους και άμεσα τις αποφάσεις των ΠΓΣΑ των τελευταίων ετών. Την καλούμε ακόμα να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.
Β. Καλούμε το ΥΠΠ να αντιληφθεί επιτέλους την ανάγκη για εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας και να προχωρήσει άμεσα, από την τρέχουσα σχολική χρονιά, στην σταδιακή αλλά πλήρη εργαστηριοποίηση του μαθήματος.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει θέσει το ΥΠΠ στον διάλογο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σχέση με το φλέγον αυτό θέμα.
Από το ΔΣ του ΣΦΒΟ»