Σύνδεσμος Αποφοίτων Π.Κ.: Η Βουλή ν’ αναθεωρήσει το «σταύρωμα» των κονδυλίων


Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, με ανακοίνωσή του καλεί τη Βουλή να αναθεωρήσει το «σταύρωμα» των κονδυλίων που «σταυρώνει» ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας ενός πετυχημένου δημόσιου οργανισμού, ο οποίος έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν είναι απλά ένας Ημικρατικός Οργανισμός. 

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του:  

«Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως Σύνδεσμος, είμαστε μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και ταυτόχρονα μέλη της ευρύτερης Κοινωνίας, εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Οι αγωνίες μας είναι οι αγωνίες όλων των στρωμάτων και αποχρώσεων του κοινωνικού φάσματος».

Η χώρα μας περνά τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της και το διακύβευμα είναι όχι μόνο οι επιμέρους ακαδημαϊκές ή άλλες αυτονομίες, αλλά η ίδια η εθνική μας αυτονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που όλοι δραστηριοποιούμαστε, σίγουρα επιβάλλεται στον καθένα μας το νοικοκύρεμα των οικονομικών του οίκου μας, η εξοικονόμηση, η περισυλλογή και ο καθορισμός προτεραιοτήτων. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη σύντομη πορεία του στα παγκόσμια ακαδημαϊκά δρώμενα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες μέρες και αυτό μπορεί να το διακρίνει ο κάθε αντικειμενικός κριτής.

Έγιναν λάθη και παραλείψεις και πιθανότατα διάφορες υπερβολές; Σίγουρα. Άλλωστε αλάνθαστος δεν είναι κανείς. Ούτε ακόμα αυτός που δεν κάνει τίποτα. Αναμφίβολα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξορθολογισμού, ιδιαιτέρως στα θέματα επιδομάτων και άλλων ζητημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του κράτους και ολόκληρης της κοινωνίας, μέρος της οποίας είναι και το Πανεπιστήμιο.

Η Βουλή μέσω των τροπολογιών, επιχείρησε να διορθώσει ορισμένες, κατά την άποψη της, στρεβλώσεις. Έχουμε την εντύπωση όμως, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον τρόπο λειτουργίας  του Πανεπιστήμιου,, ότι οι διορθώσεις αυτές με τον τρόπο που έγιναν, θα επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Πανεπιστημίου, την αρνητική έκθεση του στα μάτια πολλών διεθνών αλλά και τοπικών εταίρων, με αποτέλεσμα να πληγεί καίρια και η ικανότητα απορρόφησης κονδυλίων.Η έλλειψη ή προβληματική χρηματοδότηση, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή συνεργασία, την απασχόληση ερευνητών και διοικητικού προσωπικού αλλά και την προσφορά στους φοιτητές μας ευκαιριών απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα τους παρέχουν τα εφόδια να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και έμπειροι στη διεθνή και Κυπριακή αγορά εργασίας.

Καλούμε τη Βουλή να αναθεωρήσει το «σταύρωμα» των κονδυλίων που «σταυρώνει» ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας ενός πετυχημένου δημόσιου οργανισμού, ο οποίος έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν είναι απλά ένας Ημικρατικός Οργανισμός. 

Καλούμε τέλος ΟΛΟΥΣ να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αφού είναι ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα του λαού μας και φάρος ελπίδας για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










91