Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου: Σεξουαλικός Προσανατολισμός, Σχολείο και Νεολαία – Μερικά Δεδομένα


Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρεται στο  θέμα «Σεξουαλικός Προσανατολισμός, Σχολείο και Νεολαία – Μερικά Δεδομένα» και σημειώνει τα εξής:  

 1. Ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει καταλήξει σε ένα και μοναδικό παράγοντα ή ομάδα παραγόντων που να καθορίζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Η εμφάνιση, η αναγνώριση και η έκφραση της σεξουαλικότητας του ατόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο.

2. Οι «θεραπείες» αποκατάστασης του σεξουαλικού προσανατολισμού βασίζονται στην εξάλειψη ή καταστολή της ομοφυλοφιλίας. Σημαντικό είναι ότι βασίζονται σε θεωρίες που έχουν απορριφθεί από το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Συνεπώς, η όποια προώθηση τέτοιας μορφής «θεραπειών» ελλοχεύει πολλούς κίνδυνους για τα άτομα τα οποία εξαναγκάζονται να τις ακολουθήσουν.

3. Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για Ψυχικές Διαταραχές (DSM) που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία και που καθορίζει τα κριτήρια του χώρου δεν περιλαμβάνει την ομοφυλοφιλία. Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί στο χώρο της ψυχικής υγείας απορρίπτουν την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί ψυχική νόσο από το 1973!

4. Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανς (ΛΟΑΤ) έφηβοι ακολουθούν αναπτυξιακά στάδια που είναι όμοια με αυτά που ακολουθούν οι ετεροφυλόφιλοι έφηβοι. Όλοι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, επιλογές για το μέλλον, η εξεύρεση φίλων. Τόσο οι μεν, όσο και οι δε, είναι υγιή άτομα που έχουν σημαντικές σχέσεις και συμβάλλουν σημαντικά στις οικογένειες τους, στους συνομήλικους τους, στο σχολείο, καθώς και σε θρησκευτικούς χώρους.

Παρόλα αυτά, οι ΛΟΑΤ νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν προκαταλήψεις, διακρίσεις και βία μέσα στην κοινωνία, μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες, το σχολείο και την κοινότητα τους. Αυτή η περιθωριοποίηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία – ψυχική και σωματική – και την εκπαίδευση αυτών των ατόμων. Για παράδειγμα, η έρευνα των Garofallo και συναδέλφων (1998) έδειξε ότι αυτοί οι μαθητές είναι πιο πιθανόν από τους ετεροφιλόφυλους συμμαθητές τους να αποφεύγουν το σχολείο λόγω του φόβου, των απειλών ή και της καταστροφής των αντικειμένων τους. Τ.Θ. 25628 – 1311 Λευκωσία e-mail: info@cypsa.org.cy – http://www.cypsa.org.cy Association Chypriote des Psychologues B.P. 25628, CY – 1311 Nicosie - Chypre The Cyprus Psychologist’s Association P.O. Box 25628, CY – 1311 Nicosia - Cyprus 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179