Ο Σύνδεσμος Χημικών ΟΕΛΜΕΚ, με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας αναφέρει ότι με τις αλλαγές στο Ωρολόγιο, αφήνει απροβίβαστη τη Χημεία. Αναφέρει:
« “Καδής: Το ΥΠΠ σχεδιάζει και υλοποιεί αλλαγές στις υπηρεσίες που προσφέρει στα παιδιά” Απόσπασμα από το χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: Πειράματα με Σχολεία-«SCI-FUN», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Frederick.
Έντιμε Κύριε Υπουργέ,
Ενώ προτείνονται διάφορες αλλαγές για τη βελτίωση του Ωρολογίου Προγράμματος, τις οποίες εσείς θα κληθείτε να επικυρώσετε, σε καμιά από αυτές ΔΕΝ αναγνωρίζετε ότι αφήνετε «απροβίβαστη» μια από τις Φυσικές Επιστήμες τη ΧΗΜΕΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα σε όλα τα προτεινόμενα Ωρολόγια Προγράμματα η Χημεία έχει παραμείνει καθηλωμένη σε μονόωρο μάθημα και μόνο σε δύο τάξεις του Γυμνασίου και σε δίωρο (;) μη εξεταζόμενο στην Α' Λυκείου. Αναλυτικά στο Γυμνάσιο διδάσκεται μόνο 1,75% όλων των μαθημάτων και ΜΟΝΟ 18% των Φυσικών Επιστημών. Σε όλο δε το Λύκειο (αν δεν επιλεχθεί η Χημεία) ΜΟΝΟ 1,8% του συνόλου των μαθημάτων και στο 28% των Φυσικών Επιστημών.
Σε όλους του διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν στις Φυσικές Επιστήμες (Pisa, IJSO (Διεθνής Ολυμπιάδα Επιστήμης Νέων, EUSO (Ολυμπιάδα Επιστήμης Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α) η Χημεία δεν αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα επιστήμη αλλά ακριβώς όπως πρέπει ως ΙΣΟΤΙΜΗ. Στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει ο φτωχότερος συγγενής των Φυσικών Επιστημών με το μικρότερο διδακτικό χρόνο από όλα τα μαθήματα τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκεο.
Μιλάτε για περιορισμό του επιστημονικού αναλφαβητισμού, για σχεδιασμό πειραμάτων, για διερευνητικές διαδικασίες, για καλλιέργεια της κριτικής επιστημονικής σκέψης των μαθητών. Ακόμη ότι με το πείραμα οι μαθητές παρατηρούν και καταγράφουν δεδομένα και εξάγουν συμπεράσματα που τους βοηθούν να κατανοήσουν πολύ συγκεκριμένες και χρήσιμες έννοιες της καθημερινής μας ζωή. Που θα τα καλλιεργήσουν αυτά κύριε υπουργέ; Στα φροντιστήρια ή σε όλα τα άλλα μαθήματα αφού ίσως το κατ’ εξοχήν εργαστηριακό μάθημα η Χημεία δεν διδάσκεται σε ικανοποιητικό χρόνο για την καλλιέργεια των προαναφερθέντων; Μιλάτε για τις ελλείψεις στην Ευρώπη και πως πρέπει να ωθήσουμε τους νέους στην ενασχόληση και τη μελέτη των φυσικών επιστημών. Μας εξηγείτε πως θα το πετύχουμε; Μήπως συνεχίζοντας την υποβάθμιση του μαθήματος της Χημείας, μιας θεωρητικά ισότιμης Φυσικής Επιστήμης, αφού αρκετοί από τους μαθητές μας δεν το επιλέγουν επειδή δεν είχαν τον απαιτούμενο διδακτικό χρόνο για να το γνωρίσουν.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως εσείς ένας διαπρεπής επιστήμονας των Φυσικών Επιστημών θα παρέμβετε αποτελεσματικά για να αρθεί η διαχρονική δυσμενής διάκριση εις βάρος μιας από τις Φυσικές Επιστήμες. Με αυτό τον τρόπο πιθανόν να συνεισφέρετε στη μείωση του επιστημονικού αναλφαβητισμού.
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. του ΣΥ.ΧΗ.ΚΑ.»