Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει:
«Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί που εμπλέκονται στις ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις ανά τον κόσμο, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο η κοινή γνώμη πρέπει να ερωτάται σε κρίσιμες στιγμές που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία και αν ναι, με ποιον τρόπο. Η βιβλιογραφία που πραγματεύεται την ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων θεωρεί ότι τα επιτυχημένα δημοψηφίσματα προσδίδουν νομιμότητα και διάρκεια στις ειρηνευτικές συμφωνίες. Την ίδια ώρα, εμπειρικά δεδομένα από κοινωνίες σε σύγκρουση εισηγούνται ότι τα πλεονεκτήματα των δημοψηφισμάτων δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται.
Το διήμερο συνέδριο στη Λευκωσία θα πραγματευτεί αυτά τα ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Νοτίου Αφρικής, Βορείου Ιρλανδίας και Κολομβίας, και θα παρουσιάσει ένα νέο εννοιολογικό χάρτη για τη μελέτη των δημοψηφισμάτων και τις επιδράσεις τους στις ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις μέσα από τις απόψεις ειδικών και, συγκεκριμένα, ειδικών στη συγκριτική ανάλυση ερευνών κοινής γνώμης, στρατηγικών επικοινωνίας και εναλλακτικών θεσμικών σχεδιασμών.
Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Quintin Oliver, αποτελεί ηγετική διεθνή φυσιογνωμία στον τομέα των συγκρούσεων. Στο παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στο Μπέλφαστ της Βόρειου Ιρλανδίας το 1998.
Χώρος Διεξαγωγής Συνεδρίου:
26 Οκτωβρίου, 2016: Σπίτι της Συνεργασίας (Απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας) (Γλώσσα Συνεδρίου: Αγγλικά) Ώρα 14:30-20:30.
27 Οκτωβρίου, 2016: Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά. Ώρα 14:30-20:30. (Γλώσσα Συνεδρίου: Ελληνικά/Τουρκικά/Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση)
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22892077, cpsaltis@ucy.ac.cy
Πρόγραμμα Συνεδρίου: Σύνδεσμος https://ucy.ac.cy/sdp/documents/EL-FINAL_INVITATION-PROGRAMME_REFERENDUMS_CONFERENCE.pdf
Διοργανωτές:
Εργαστήριο Γενετικής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου,
Conflict Analysis Research Centre, University of Kent
Κυπριακός Σύνδεσμος Κοινωνικής Ψυχολογίας και το
Friedrich-Ebert-Stiftung»