Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης 2017 ΙΔΕΠ: «Εκπαίδευση χωρίς Αποκλεισμούς: Η συμβολή του Εrasmus+»


Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης με θέμα «Εκπαίδευση χωρίς Αποκλεισμούς: Η συμβολή του Προγράμματος Εrasmus+» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Ιδρύματος, ως η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, αλλά και του αναπτυξιακού του ρόλου στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης. Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της Σχολικής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και άτομα που δραστηριοποιούνται ή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα σχολικής εκπαίδευσης.  Στόχος του ήταν να προσφέρει ενημέρωση και επιμόρφωση στους συμμετέχοντες, σε σχέση με την προώθηση της ίσης συμμετοχής και πρόσβασης όλων των μαθητών στις δομές εκπαίδευσης και μάθησης.

Οι δραστηριότητες του συνεδρίου περιλάμβαναν ομιλίες, απονομή ετικετών ποιότητας σχεδίων eTwinning, θεματικά εργαστήρια, παρουσίαση σχεδίων καλής πρακτικής, καθώς και συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου,  απηύθυνε χαιρετισμό η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, Δρ Νιόβη Σανταμά, ενώ κεντρικός ομιλητής για το θέμα της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης ήταν ο δόκτωρ Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο  Δρ Τσιάκαλος ανέπτυξε το θέμα «Inclusion: Όνειρο ή παιδαγωγικό όραμα;», δίνοντας έμφαση στη συμβολή του εκπαιδευτικού στην πραγμάτωση της συμπεριληπτικής μάθησης και της ένταξηςμαθητών από διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, καθώς και μαθητών με ειδικές ανάγκες και με αναπηρίες. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα ειδικά ζητήματα που αφορούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών υπερτονίζοντας την ανάγκη για διευκόλυνση της ένταξής τους στο σχολικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του Α’ μέρους του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης, η απονομή των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Ετικετών Ποιότητας σε έργα eTwinning που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2017. Ταυτόχρονα έγινε και η βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Δάσους Άχνας για το Πανευρωπαϊκό Βραβείο που έλαβε στα πλαίσια του eTwinning στην κατηγορία των θετικών επιστημών Marie Skłodowska Curie.  Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τη Διευθύντρια του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης δόκτορα Ανδρούλα Παπαναστασίου.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, δόθηκε η ευκαιρία στους προσκεκλημένους να συμμετάσχουν σε τρία θεματικά εργαστήρια, τα οποία υλοποιήθηκαν από έμπειρους εκπαιδευτές, με σκοπό τη βιωματική προσέγγιση του θέματος. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, παρουσιάστηκαν σχέδια Erasmus+ και eTwinning που διακρίθηκαν για την ποιότητα και την ευρηματικότητά τους, δίνοντας έμφαση στη δυναμική που δημιουργείται από την αξιοποίηση των εργαλείων eTwinning.

Με την ολοκλήρωση των θεματικών εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του κύριου ομιλητή, των συντονιστών των εργαστηρίων και του κοινού με συντονίστρια τη δόκτορα Ανδρούλα Παπαναστασίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ξεκάθαρο το μήνυμα για συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας εκπαιδευτικών και ενδιαφερόμενων φορέων με στόχο την πραγμάτωση της ενσωμάτωσης όλων των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον και την προώθηση της ίσης συμμετοχής και της πρόσβασης σε ευκαιρίες μάθησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










208