Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ: Κυπριακό, οικονομία, και ανεργία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους φοιτητές


 Το Κυπριακό, η οικονομία, η ανεργία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους νέους όπως διαφάνηκε στο 42ο Τακτικό Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, βουλευτών, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπροσώπων οργανισμών και κινημάτων νεολαίας.
Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε ότι ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, επιδιώκουν ουσιαστική συνεργασία με το φοιτητικό κίνημα και συμπαραστέκονται στις ανησυχίες και τα προβλήματα των νέων, τα οποία προσπαθούν να επιλύουν αποτελεσματικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε με υπευθυνότητα και σύνεση θέσεις και προτάσεις της ΠΟΦΕΝ για κάθε θέμα που απασχολεί τους φοιτητές. Τη δεδομένη στιγμή διανύουμε μια παραγωγική περίοδο, κατά την οποία σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου μας, που αφορούν όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τίθενται σε εφαρμογή. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση σχετίζεται με την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Μια εξέλιξη που εντάσσεται στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τρόπο που να καθιστά την Κύπρο ένα διεθνές περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», πρόσθεσε.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και διακριτικότητα τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί από τους φοιτητές μας.
«Στη διαμόρφωση του περί της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου, λήφθηκαν υπόψη μια σειρά από θέσεις και αιτήματα της ΠΟΦΕΝ, που υποβλήθηκαν κατά τις επτά συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε για το θέμα αυτό. Με την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου από τη Βουλή, όλα τα φοιτητικά επιδόματα περνούν πλέον κάτω από την αρμοδιότητα του Υπουργείου μας. Ως εκ τούτου απλοποιούνται οι διαδικασίες και τερματίζεται ο πολυκερματισμός των υπηρεσιών που αναλάμβαναν μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα θέματα. Στο εξής θα συμπληρώνεται μία ενιαία αίτηση, με την οποία οι φοιτητές θα αιτούνται τα φοιτητικά επιδόματα για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, διατηρούμε χωρίς καμία μείωση τα κονδύλια που αφορούν την κρατική φοιτητική μέριμνα.
«Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του 2016, εισήχθη, με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρόνοια, η οποία διασφαλίζει ότι οποιοδήποτε περίσσευμα προκύψει μέσα από το νέο πλαίσιο που διέπει τη φοιτητική χορηγία, θα διατεθεί ακέραιο προς όφελος των φοιτητών. Στον προϋπολογισμό του 2016, η οικονομική βοήθεια προς την ΠΟΦΕΝ έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Στην παιδεία μας αντικατοπτρίζεται το κοινωνικό και το μορφωτικό μας επίπεδο, οι ηθικές και πνευματικές μας αξίες. Με τα πολύτιμα αυτά εφόδια πορευόμαστε στο παρόν και προδιαγράφουμε το μέλλον. Οι προκλήσεις είναι πολλές, ωστόσο με την συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.
Ο κ. Καδής είπε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες των φοιτητών και επιθυμεί τον διάλογο και τη συνεργασία σας.
«Οφείλουμε από κοινού να ενώσουμε δυνάμεις που θα εξασφαλίσουν την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη της πατρίδας μας. Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν σημαντικό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτικό ρόλο να διαδραματίσουν. Οι λογικές και τεκμηριωμένες φοιτητικές διεκδικήσεις, η υγιής πολιτικοποίηση και η ωφέλιμη κοινωνική δραστηριότητά σας, μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τους νέους του τόπου μας», ανέφερε.
Ο προεδρεύων της ΠΟΦΕΝ Χριστόφορος Χαραλάμπους, στην ομιλία του είπε ότι η φετινή τους δράση, δυστυχώς, δεν ήταν η αναμενόμενη στις προσδοκίες του φοιτητικού κινήματος και πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η ΠΟΦΕΝ έμεινε ακατάρτιστη καθόλη της διάρκεια της χρονιάς, επηρέασε την δράση, τους αγώνες και την μαχητικότητα της.
«Δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών, ούτε σε άτομα ούτε σε πολιτικές παρατάξεις. Είναι η ώρα της συναίνεσης, του προβληματισμού και της αυτοκριτικής, με την ελπίδα πως η νέα σύνθεση της Γενικής Γραμματείας θα καταρτιστεί σε σώμα, προσδοκούμε πως η ΠΟΦΕΝ θα επιστρέψει στο μάχιμο, διεκδικητικό και σοβαρό ρόλο που έχει να επιτελέσει στην κυπριακή κοινωνία. Το 42ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ ας είναι η απαρχή μίας σειράς από δράσεις οι οποίες σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία της ΠΟΦΕΝ σε όλη την κοινωνία. Για εμάς τους φοιτητές, η διεκδίκηση θα αποτελέσει την απάντηση μας στην κρίση», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου, στην ομιλία του είπε ότι είναι κοινά παραδεκτό ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ουσιαστικές τομές και αλλαγές, γι` αυτό πρέπει να βελτιώσουμε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν, πραγματοποιώντας μια ουσιαστική και πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Ανέφερε, επίσης, ότι ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές και πρόσθεσε ότι θα είναι πάντοτε έτοιμοι να ακούσουν τα προβλήματα, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του φοιτητικού κινήματος για προώθηση και επίλυση τους.
Είπε, παράλληλα, ότι η προσφορά της ΠΟΦΕΝ προς την πατρίδα και το φοιτητικό κόσμο είναι πολύ σημαντική, χρήσιμη και δημιουργική.
Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Γιώργος Πολυκάρπου, σε ομιλία του είπε ότι η νεολαία είναι το παρόν, το μέλλον και η κινητήριος δύναμη που δεν νοείται να περιθωριοποιείται σε καμιά διαδικασία λήψης αποφάσεων και πρόσθεσε ότι η νεολαία πιο πολύ απ` όλους έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και των λανθασμένων ή βεβιασμένων πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Γιάννης Παπουής, στη δική του ομιλία είπε ότι η ΠΟΦΕΝ είναι ο χώρος έκφρασης των φοιτητών της πατρίδας μας, με μια πολύχρονη και καρποφόρα πορεία στα φοιτητικά δρώμενα και πρόσθεσε ότι η παρουσία και ο ρόλος της ΠΟΦΕΝ σε αυτή την γεμάτη προκλήσεις χρονική συγκυρία καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός και αυτό γιατί οι νέοι και ιδιαιτέρως οι φοιτητές είναι οι καταλύτες της θετικής αλλαγής για την καλύτερη Κύπρο, ενώ οι οργανώσεις νεολαίας συνιστούν πεδία ενδυνάμωσης, ενθάρρυνσης, συμμετοχής και ανάπτυξης των νέων και γι` αυτό δεν μπορεί η ΠΟΦΕΝ αλλά και οι φοιτητικές οργανώσεις να μην τυγχάνουν της υποστήριξης του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Η Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων Μαρία Κολά, σε ομιλία της είπε ότι «είναι αρκετά σημαντικό η νεολαία της Κύπρου να δίνει μήνυμα ενότητας σε όλους όσους έχουν την εντύπωση πως είμαστε εδώ απλά για να περνάμε την ώρα μας» και συμπλήρωσε ότι «αν και ως νέοι μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει αρκετά δικαιώματα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια πρέπει να συνεχίσουμε τις μάχες μας για το κάτι παραπάνω»
Λαμβάνοντας το λόγο, η Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ (ΝΕΔΕΚ) Στέφανη Ανδρέου, στη δική της ομιλία είπε ότι «ακόμα μία νέα χρονιά, θα μας βρει σε λίγες μέρες σε μια μοιρασμένη πατρίδα, με τον κατακτητή να συνθλίβει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες μας». «Ένα κυπριακό πρόβλημα που κάποιοι από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, το έχουν μετατρέψει σε δικοινοτικό. Ακολουθεί μια χρονιά η οποία αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ένεκα της οικονομικής κρίσης από την οποία διέρχεται η πατρίδα μας και τα αποτελέσματα αυτής. Η ανεργία μεταξύ των νέων ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχουμε χρέος να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μιχάλης Γιακουμή, σε ομιλία του είπε ότι «ο λαός μας και μαζί το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί λύση του Κυπριακού που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, διεκδικεί λύση που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του και να τον καθιστά πραγματικό αφέντη στον τόπο του».«Η ανεργία παραμένει αρκετά υψηλή και ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία. Οι νέοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου», πρόσθεσε.
Ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΕΔΟΝ Βάκης Χαραλάμπους, σε ομιλία του είπε ότι ο τόπος μας χρειάζεται το φοιτητικό κίνημα να πρωτοστατήσει ξανά στον αγώνα για λύση, μια λύση που να βασίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.«Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που να μετατρέπει Ε/κ και Τ/κ αφέντες στην κοινή τους πατρίδα, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, λύση μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του, όπως είναι ο συνεταιρισμός για την ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου, στη δική του ομιλία είπε ότι η αλλαγή είναι και αναπόφευκτη και συνεχής και πρόσθεσε ότι «επειδή φρονώ πως είμαστε στο σημείο εκείνο που ήδη έχει αρχίσει να συντελείται, το ζήτημα είναι στρέψουμε το γράφημα προς τα πάνω και να μην το καταβαραθρώσουμε, γιατί η ποιότητα της αλλαγής καλή ή κακή εξαρτάται από το τι θα πράξουμε και όχι από το τι θα πούμε εμείς σήμερα». «Είναι εδώ ακριβώς που πρέπει να εντοπίσουμε την ιστορική μας ευθύνη ως οργανώσεις νεολαίας και φοιτητικές παρατάξεις. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός και θα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Δεν χρωστάμε σε κανένα και τίποτα, παρά μόνο στη δική μας γενιά. Απαίτηση όλων θα πρέπει να είναι η κάθαρση όπου αυτή και αν ανήκει, γιατί σε τελική ανάλυση, η βρωμιά τους βαραίνει όλους: Δημάρχους, Διοικητές, Δημοτικούς Συμβούλους, κομματικά στελέχη και αξιωματούχους, Βουλευτές ή και Υπουργούς. Εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα και ας απαιτήσουμε την τιμωρία τους χωρίς να αναλωθούμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που παρέχουν κάλυψη και άλλοθι στον οποιοδήποτε κόμμα. Η κοινωνία απαιτεί διαφορετικά, αλλιώς θα γελοιοποιηθούμε», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157