Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ: Όλοι μίλησαν για τους φοιτητές με βάση το κομματικό τους χρώμα


Δεν είναι η παρούσα Κυβέρνηση, που προχώρησε σε περικοπές στην παιδεία μέχρι και 15%, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέροντας πως το 2011 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχε προϋπολογισμό 1.125 εκ. ευρώ, ενώ όταν παρέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση την 1η Μαρτίου 2013, ο προϋπολογισμός για το 2013 ήταν 969 εκ. ευρώ.

Κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του 40ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και απαντώντας σε επικρίσεις που διατύπωσε στο δικό του χαιρετισμό ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τους φοιτητές να αναλογιστούν λοιπόν ποια ήταν η μείωση από τα 1.125 εκ. ευρώ στα 969 εκ. ευρώ και με βάση τα τότε οικονομικά δεδομένα, τα οποία ήταν πολύ καλύτερα από τα σημερινά, και να τη συγκρίνουν με τη μείωση που είχαμε φέτος που ήταν, όπως είπε, από τα 969 εκ. ευρώ στα 924,5 εκ. ευρώ.

«Ως εκ τούτου, αλλού πρέπει να δείξουμε για περικοπές και ψαλίδι στην παιδεία και με τα τότε δεδομένα και όχι σήμερα», είπε.

Στο χαιρετισμό του ο Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος διετέλεσε και ο ίδιος Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ κατά τα φοιτητικά του χρόνια, είπε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν την υποχρέωση να διαμορφώνουν με προτάσεις και όχι μόνο με κριτική διάθεση το αύριο που τους αφορά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Σημείωσε ότι το Μνημόνιο δεν είναι γέννημα της σημερινής κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, με τις σωστές αποφάσεις και με την υλοποίηση σωστών πολιτικών.

Ο κ. Κενεβέζος σημείωσε πως στην προσπάθεια για τη λιγότερη δυνατή μείωση στο κομμάτι της Παιδείας είχε ουσιαστική συμβολή ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επίσης και ο Υπουργός Οικονομικών και η πάγια αντίληψη της Κυβέρνησης ότι η Παιδεία δεν είναι δαπάνη αλλά επένδυση.

«Παραλάβαμε σε μια δύσκολη περίοδο, έχοντας να αντιμετωπίσουμε δύσκολα ζητήματα, τα οποία είχαν άμεσες και έμμεσες παρενέργειες και συνέπειες στους νέους ανθρώπους. Πήραμε αποφάσεις, οι οποίες λειτούργησαν αναλγητικά, ακόμη και καταλυτικά σε κάποιες περιπτώσεις, και οι οποίες αφορούσαν την αύξηση του αριθμού εισδοχής φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια, τη μείωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά 10%, αλλά και τον περιορισμό στη μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», είπε.

Κάλεσε, τέλος, τους νέους ανθρώπους να αποβάλουν τη μοιρολατρία. «Είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τα δεδομένα», είπε, υποδεικνύοντας ότι «το σημαντικό δεν είναι να λες πόσες χιλιάδες είναι οι άνεργοι νέοι, αλλά να κάνεις προτάσεις για να ξεφύγουν από την ανεργία και να υιοθετείς πολιτικές, οι οποίες θα δημιουργήσουν πεδίο ανάπτυξης και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Ιωάννης Γεωργόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο το οποίο επιτέλεσε η ΠΟΦΕΝ κατά τον τελευταίο χρόνο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή της οργάνωσης σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα.

Υπενθύμισε ότι κατά τη φετινή χρονιά η ΠΟΦΕΝ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, η οποία αφορούσε τη μη παραχώρηση της κρατικής χορηγίας, εξέλιξη η οποία δημιούργησε πολλαπλά, όπως είπε, προβλήματα βιωσιμότητας, σημειώνοντας ωστόσο πως με ένα σχέδιο δράσης μείωσης των λειτουργικών εξόδων και με τη συμβολή του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος συνέβαλε στην εξεύρεση χώρου για στέγαση της ΠΟΦΕΝ, κατάφερε να αντεπεξέλθει.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ τόνισε πως παρά το ότι η Ομοσπονδία κατανοεί τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη για αυστηρή οικονομική περισυλλογή, εντούτοις η άμεση παραχώρηση της κρατικής χορηγίας είναι άκρως απαραίτητη για τη λειτουργία της και πως χωρίς αυτή η δράση της ΠΟΦΕΝ θα είναι περιορισμένη.

Ανέφερε ακολούθως πως στόχος της ΠΟΦΕΝ είναι η αναβάθμιση του ρόλου της σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στη χάραξη πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά και ιδιαίτερα τους φοιτητές και τους νέους εργαζομένους.

«Ως ΠΟΦΕΝ θεωρούμε ότι η ευημερία μιας κοινωνίας βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Η επένδυση στην εκπαίδευση και η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου πολιτικών δίνει προτεραιότητα στους νέους που αποτελούν της επένδυση για το μέλλον», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι φοιτητές έχουν υποχρέωση να βρίσκονται παρόντες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, έτσι ώστε να προστατέψουν τα δικαιώματα και το μέλλον τους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου εξέφρασε τη στήριξη της Επιτροπής προς την ΠΟΦΕΝ και το φοιτητικό κίνημα.

«Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, ένα στόχο έχει και μοναδικό, την προώθηση της εκπαίδευσης στον τόπο μας», είπε, και διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους φοιτητές απασχολούν τόσο την Επιτροπή όσο και το ίδιο το Υπουργείο. Η οικονομική κρίση επηρέασε κατά κάποιο τρόπο και τον τομέα της Παιδείας, όμως σε σχέση με άλλα τομείς είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό αποκοπής των κρατικών δαπανών.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια όλων είναι να βγει η Κύπρος από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι φοιτητές, που είναι και οι αυριανοί επιστήμονες, θα φανούν αντάξιοι αυτής της προσπάθειας. Κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν με σθένος τις διεκδικήσεις τους, διαβεβαιώνοντας τους ότι μέσα από τις διεκδικήσεις τους στο τέλος θα επιτύχουν αυτά τα οποία επιδιώκουν.

Ανέφερε τέλος ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναμένει τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα του σημερινού συνεδρίου για να συζητήσει σε πνεύμα συνεργασίας την περαιτέρω προώθηση τους.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Αντώνης Κουταλιανός είπε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η κυπριακή κοινωνία, η ΠΟΦΕΝ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών εξόδου από αυτή την πολύπλευρη κρίση.

«Η νέα γενιά δεν αποτέλεσε ποτέ τη γενεσιουργό αιτία στα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας, αντίθετα στη νέα γενιά θα βρίσκεται πάντα το κλειδί της λύσης στο πρόβλημα», είπε, επισημαίνοντας προς τους φοιτητές ότι ήρθε η ώρα να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και πως δεν πρέπει απλά να περιοριστούν στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά να απαιτήσουν όπως ακουστούν οι δικές τους προτάσεις και λύσεις και να διεκδικήσουν το αύριο που τους αξίζει.

Διαβεβαίωσε, τέλος, τους φοιτητές ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν ως μόνιμο συμπαραστάτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και ότι το Γραφείου του Προέδρου της Βουλής θα είναι πάντα ανοικτό για τους εκπροσώπους του φοιτητικού κινήματος.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Σωκράτης Φράγκου είπε ότι στις πιο κρίσιμες ίσως μέρες που διέρχεται η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή του 1974, επιβάλλεται οι νέοι άνθρωποι να στηρίξουν εκείνες τις δράσεις που θα προσδώσουν δυναμική τόσο στο κράτος όσο και στην κοινωνία και την οικονομία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αποδείξουμε πως έχουμε το καθαρό μυαλό και το σθένος και πως είμαστε σε θέση να στηρίξουμε εκείνες τις δράσεις, οι οποίες είναι ικανές να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα.

Ο κ. Φράγκου αναφέρθηκε στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες και τη νέα γενιά, λέγοντας πως ο φοιτητικός συνδικαλισμός πρέπει να επανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των φοιτητών και να χαράξει πορεία προς την πραγματική αλλαγή του συνδικαλιστικού και πολιτικού βίου του τόπου.

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος κάλεσε την πολιτεία και τον Υπουργό Παιδείας να στηρίξουν πολιτικά αλλά και οικονομικά την ΠΟΦΕΝ.

Ο ΓΓ της ΕΔΟΝ είπε πως μέσα στη λαίλαπα του Μνημονίου δεν θα μπορούσε να γλιτώσει η Παιδεία, η οποία, όπως πρόσθεσε, έχει πληγεί βάναυσα, καθώς «μέσω του προϋπολογισμού η κρατική φοιτητική μέριμνα μειώνεται κατά 0,8 εκ ευρώ, η κρατική φοιτητική χορηγία κουτσουρεύεται από τα 70 εκ. ευρώ στα 63 εκ. ευρώ, το κονδύλι του ΙΚΥ μειώνεται κατά 0,957 εκ. ευρώ και το κονδύλι των δυο δημόσιων πανεπιστημίων μειώνεται κατά 4,5 εκ. Ευρώ».

Ο κ. Καράμανος επέκρινε την ίδια στιγμή την Κυβέρνηση για την αύξηση των κομίστρων στα λεωφορεία και την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών, «με αποτέλεσμα σήμερα να μην παραχωρείται η κάρτα νοσηλείας» και οι φοιτητές να πληρώνουν μεγάλα ποσά στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατήγγειλε ακόμη την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για συγχώνευση των δυο πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας «να μην επιτρέψει αυτή την προσπάθεια κουτσουρέματος της δημόσιας παιδείας, αλλά με τις πράξεις του να την ενισχύσει».  Κάλεσε, τέλος, του ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων να μειώσουν άμεσα κατά 30% τα δίδακτρα.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Γιάννης Παναγιώτου χαρακτήρισε άκομψο το σχόλιο του ΓΓ της ΕΔΟΝ, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών κλήθηκαν στο Συνέδριο για να χαιρετήσουν τις εργασίες του και όχι για να παρέμβουν στις εργασίες του.

Ανέφερε ακολούθως ότι το Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν σε πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και χωρίς ακόμα να έχουν στα χέρια τους την εξουσία η οποία θα τους επιτρέψει να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως ως εκ τούτου οι νέοι θα πρέπει να διεκδικήσουν ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο και μια διαρκή διάθεση αμφισβήτησης, πρώτα και κύρια στους πολιτικούς χώρους που δραστηριοποιείται ο καθένας και στη συνέχεια ευρύτερα.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ κάλεσε τέλος τους νέους να πείσουν και τους μεγαλύτερους ότι οι πολιτικές λιτότητας της Τρόικας είναι αδιέξοδες και πρέπει να αλλάξουν, να διεκδικήσουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να διεκδικήσουν την κάθαρση η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αφορά όλους αυτούς που έβλαψαν την Κύπρο μέσα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την εξουσία και τον πλούτο τους, και να συμβάλουν στον περιορισμό και την περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς στην Κύπρο.

Η Εκπρόσωπος, τέλος, της Νεολαίας Οικολόγων Αλεξία Σακαδάκη είπε ότι η Νεολαία Οικολόγων δεν μπορεί να δεχτεί την εκμετάλλευση και τον εξευτελισμό των νέων ανθρώπων «από αυτούς που πέφτουν σαν αρπακτικά πάνω στους νέους και προσπαθούν να ρουφήξουν και την τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειας που τους απέμεινε».

Ανέφερε ακόμη ότι η κατάργηση της φοιτητικής χορηγίας, το κλείσιμο σχολών, η αύξηση ή η εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν το φοιτητικό κίνημα, για να προσθέσει πως οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται, ωστόσο, με γνώμονα τα αυξημένα χρέη του κράτους, με τα φοιτητικά δικαιώματα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










199