Διοργανώνεται από το το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών - Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Δίκαιο και Λογοτεχνία: Πτυχές μιας Πολυσύνθετης Σχέσης», 12-13 Μαΐου 2017.
Το συνέδριο διεξάγεται στη μνήμη του φιλoλόγου Σάββα Παύλου.
Η σχέση μεταξύ δικαίου και λογοτεχνίας, μια σχέση δυναμική και πολυσύνθετη, απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα. Η αναζήτηση δικαιοσύνης σε λογοτεχνικά κείμενα, η σύγκρουση μεταξύ θεϊκής και ανθρώπινης δικαιοσύνης, η παρουσίαση δικών και των χαρακτήρων των δικηγόρων, είναι βέβαια καλά γνωστή από την αρχαιότητα. Έργα όπως των αρχαίων τραγωδών, του Σαίξπηρ, του Ντοστογιέφσκι, του Κάφκα, του Ίψεν, του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη ή του Καραγάτση και πλήθους άλλων συγγραφέων μας επιτρέπουν να προβληματιστούμε επί της εμφάνισης του δικαίου στη λογοτεχνία. Πληθώρα μελετών ασχολείται με την πτυχή αυτή της σχέσης των δύο κλάδων, που καλείται «Δίκαιο στη Λογοτεχνία». Άλλες σημαντικές θεματικές ενότητες που αφορούν στην σχέση δικαίου και λογοτεχνίας είναι: το «Δίκαιο ως Λογοτεχνία (π.χ. κοινές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, ή η σχέση Γλώσσας και Δικαίου»), «Λογοτεχνία στο Δίκαιο» (π.χ. δικαστικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν αναφορά σε λογοτεχνικά κείμενα, λογοκρισία βιβλίων, παράβαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μεταξύ συγγραφέων κλπ.)
Ο κλάδος «Δίκαιο και Λογοτεχνία» έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει ιδιαίτερη αίγλη, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Υπάρχουν ακαδημαϊκά περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με τη σχέση μεταξύ δικαίου και λογοτεχνίας και πολυάριθμες μελέτες, επιστημονικά άρθρα, συνέδρια, αλλά και ερευνητικά προγράμματα. Στον ελληνόφωνο χώρο όμως, με εξαίρεση το θεμελιώδες έργο σε επιμέλεια της αείμνηστης Γιώτας Κραβαρίτου (2008) η βιβλιογραφία είναι ελάχιστη. Παρομοίως ισχνή είναι η μελέτη της σχέσης των δύο κλάδων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και στο ελληνικό και κυπριακό δίκαιο. Το συνέδριο έχει ως στόχο να προχωρήσει σε μια αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των δύο κλάδων μέσα από πρωτότυπες συμβολές που θα προσεγγίζουν είτε το δίκαιο στη λογοτεχνία, είτε τη λογοτεχνία στο δίκαιο και το δίκαιο ως λογοτεχνία.
Οι υποβολές ενδιαφέροντος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν τίτλο εισήγησης και περίληψη έως 500 λέξεις και να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emilianides.a@unic.ac.cy και petrondas@ucy.ac.cy μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017. Η αποδοχή ή μη της ανακοίνωσης θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Οι ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν στην έντυπη έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου. Δεν υπάρχουν έξοδα για συμμετοχή στο συνέδριο. Οι συμμετέχοντες θα καλύψουν όμως τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής τους στην Κύπρο. Οργανωτική επιτροπή: Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μαρίνος Πουργούρης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδυσσέας Χρίστου, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Βάγια Πολυζωΐδου, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας