Συνειδητοποιημένη δράση ή σπασμωδική αντίδραση;


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

«Από τη Δευτέρα το δεύτερο διάλειμμα από δεκάλεπτο να γίνει δεκαπεντάλεπτο και η τελευταία περίοδος από σαραντάλεπτη να γίνει τριανταπεντάλεπτη;»

Αυτό το θέμα απασχόλησε αρκετά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ. Εφόσον εγγράφηκε όπως παρουσιάζεται πιο πάνω, καθηκόντως, αυτό,όφειλε να το εξετάσει.

Φέτος έγιναν συγκεκριμένες αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων. Αλλαγές που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης. Μεταξύ αυτών:

  • Ø Οι εφτά διδακτικές περίοδοι της κάθε μέρας έχουν ίση διάρκεια. Έτσι, η 7η περίοδος από τριανταπεντάλεπτη έγινε σαραντάλεπτη.
  • Ø Συνακόλουθα, το δεύτερο διάλειμμα από δεκαπεντάλεπτο έγινε δεκάλεπτο.

Το Υπουργείο Παιδείας όφειλε με την αλλαγή αυτή να τροποποιήσει και τον Κανονισμό 18(1)(α) για τη Λειτουργία των Σχολείων:

Ωράριο εργασίας  

"(1) (α) Ο ημερήσιος χρόνος λειτουργίας του δημοτικού σχολείου είναι έξι σαραντάλεπτες διδακτικές περίοδοι και μία τριανταπεντάλεττη, με τρία διαλείμματα συνολικής διάρκειας σαράντα πέντε λεπιών, ενώ του νηπιαγωγείου είναι επτά σαραντάλεπτες διδακτικές περίοδοι, με δύο διαλείμματα συνολικής διάρκειας σαράντα λεπτών, εκτός οπό τα σχολεία εκείνα που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λειτουργούν με Επέκταση ωραρίου".

Οι αλλαγές στο ΩΠ μετά τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έπρεπε να εγκριθούν από τη Βουλή και να τροποποιηθούν οι ισχύοντες Κανονισμοί. Λόγω ελλιπών χειρισμών του ΥΠΠ δεν ακολουθήθηκε η απαραίτητη αυτή διαδικασία.

Παρόλο που υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρόλο που η Αρχική Εγκύκλιος του ΥΠΠ αναφέρεται σε αυτές τις αλλαγές, εγείρεται θέμα κατά πόσο οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων νομιμοποιούνται να εφαρμόζουν το ΩΠ που δεν συνάδει με τον Κανονισμό Λειτουργίας:

  • Ø Θα έχουν επιπτώσεις αν συμβεί κάτι;
  • Ø Καλύπτονται από τα πιο πάνω ή χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο;
  • Ø Το ΥΠΠ, αν χρειαστεί, θα αναλάβει τις ευθύνες του;

Ερωτήματα βάσιμα και απόλυτα λογικά. Την απόλυτη ευθύνη έχει, χωρίς ίχνος αμφισβήτησης, το ΥΠΠ που οφείλει να ξεκαθαρίσει αμέσως το όλο θέμα που προκύπτει. Ήδη η Επιτροπή Κανονισμών που συστάθηκε πρόσφατα και εργάζεται για αλλαγές των Κανονισμών Λειτουργίας το έχει εντοπίσει και το έχει καταγράψει.

Το ζητούμενο, όμως, στην παρούσα φάση (έξι μήνες μετά την έναρξη της παρούσας σχολικής χρονιάς και τρεις μήνες πριν το τέλος της) είναι πώς θα πρέπει να το διαχειριστεί η ΠΟΕΔ.

Σχολή Σκέψης Α: Η ΠΟΕΔ να καλέσει τους διευθυντές των σχολείων από τη Δευτέρα, να εφαρμόσουν ό,τι λέει ο Κανονισμός και να επαναφέρουν το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα και την τριανταπεντάλεπτη 7η περίοδο.

Σχολή Σκέψης Β: Η ΠΟΕΔ να ζητήσει από το ΥΠΠ να διαβεβαιώσει γραπτώςότι οι διευθύνσεις των σχολείων είναι καλυμμένες να εφαρμόζουν το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (με το δεκάλεπτο δεύτερο διάλειμμα και τη σαραντάλεπτη 7η περίοδο), να ξεκαθαρίσει ότι η ευθύνη για το όλο ζήτημα βαραίνει το ίδιο και ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τροποποίηση του Κανονισμού 18(1)(α).Αν δεν το πράξει αυτό, τότε η ΠΟΕΔ να ζητήσει από τις Διευθύνσεις των σχολείων να εφαρμόσουν τον ισχύοντα Κανονισμό 18(1)(α). Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔ, μέσα από εσωτερικό διάλογο στα αρμόδια σώματά της να εξετάσει το θέμα των διαλειμμάτων και άλλα θέματα που σχετίζονται με το ΩΠ που εφαρμόζεται. Για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, να ζητήσει από το ΥΠΠ να τις εφαρμόσει από τη νέα σχολική χρονιά, παραθέτοντας και τις ανάλογες εισηγήσεις για το πώς θα υλοποιηθούν.

Η συνάρτηση του διαζευκτικού τίτλου με την κάθε Σχολή Σκέψης αφήνεται στον κάθε αναγνώστη και στην κάθε αναγνώστρια του παρόντος άρθρου!

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











91