Συνέντευξη με τον Κώστα Χαμπιαούρη: Όλα όσα ενδιαφέρουν την Δημοτική Εκπαίδευση της Πάφου


Επίσης μας μιλούν: η Λεοντία Παυλίδου (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), Ευαγγελία Παναγιώτου (Προδημοτικής Εκπαίδευσης), Παύλος Παπαπαύλου και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Γενικών Μαθημάτων) 

ΠΑΦΟΣ (PAIDEIA-NEWS) Η πρώτη και  ίσως η πιο σημαντική βαθμίδα εκπαίδευσης είναι αναντίλεκτα η Δημοτική. Το έργο της χαρακτηρίζεται σημαντικό, γιατί φέρνει το παιδί στον κόσμο της γνώσης βοηθώντας το να αποκτήσει όλες τις γνώσεις και τα εφόδια που χρειάζεται για την ομαλή μετάβαση του στο Γυμνάσιο.

Στην Πάφο, την πιο μακρινή από το κέντρο επαρχία, η Δημοτική Εκπαίδευση  έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρώντας τα δημοτικά σχολεία ως φάρο γνώσης και πολιτισμού δημιουργεί  την απαραίτητη υποδομή και εφαρμόζει προγράμματα σε όλα τα ελληνικά δημόσια εκπαιδευτήρια του τόπου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί το «Paideia Νews» είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Πάφου και να συνομιλήσει με τον Πρώτο Λειτουργό Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΛΕ) κ. Κώστα Χαμπιαούρη και τους Επιθεωρητές Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΔΕ) κ.κ. Λεοντία Παυλίδου (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), Ευαγγελία Παναγιώτου (Προδημοτικής Εκπαίδευσης), Παύλο Παπαπαύλου και Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου (Γενικών Μαθημάτων), για όλα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε ως προβλήματα είτε ως πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην επαρχία Πάφου.

Στο α μέρος της συνέντευξης η συνέντευξη με τον  κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Λόγω έκτασης το β μέρος στο έγγραφο δημοσιεύεται στο έγγραφο στο τέλος της συνέντευξης.

Σχολικά κτήρια

ΕΡ: Ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο με την έναρξη της νέας χρονιάς έρχεται στην επιφάνεια είναι η ανεπάρκεια σχολικών  κτιρίων.  Χρειάζεται η Πάφος νέα σχολικά κτίρια;

ΑΠ: Οι αριθμοί που έχουμε στην επαρχία Πάφου δεν δικαιολογούν στην παρούσα φάση την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει σε κάποιες περιπτώσεις  είναι η δημιουργία περιφερειακών σχολείων. Στην παρούσα φάση  γίνονται σκέψεις για δύο υπερσύγχρονα περιφερειακά σχολεία που θα εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ένα προγραμματίζεται στην περιοχή του Ασπρόκρεμου (το έχουν ζητήσει με επιστολή τους οι ίδιες οι κοινότητες της περιοχής). Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μέχρι το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί. Το δεύτερο είναι στην περιοχή  μεταξύ  των κοινοτήτων Χλώρακας - Λέμπας -  Κισσόνεργας - Έμπας, όπου υπάρχει δεσμευμένη κρατική γη, 20 στρεμμάτων, για το σκοπό αυτό. Τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια στην περιοχή Ασπρόκρεμου θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις κοινότητες για πολιτιστικούς ή άλλους κοινωφελείς σκοπούς, αφού υποβάλουν σχετική αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και εξασφαλιστεί η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα υφιστάμενα σχολεία στις κοινότητες Χλώρακας - Λέμπας -  Κισσόνεργας - Έμπας δεν θα κλείσουν, αντίθετα θα αναβαθμιστούν και θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών.

Δεν υπάρχει σκέψη να κλείσει σχολείο στο κέντρο της Πάφου

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να κλείσει κάποιο σχολείο στο κέντρο της πόλης της Πάφου ή αλλού, λόγω μειωμένου αριθμού μαθητών; Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας;

ΑΠ: Στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Πάφου λειτουργούν τρία Δημοτικά Σχολεία, το Α΄ (Νεοφύτειο), το Β΄ (Δημήτρειο) και το Ζ΄ (Αγίου Κενδέα). Τα πρώτα δύο  θεωρούνται  ως ιστορικά σχολεία,  τα οποία οι Παφίτες διακαώς επιθυμούν  την άμεση αναβάθμισή τους ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Ως Υπουργείο Παιδείας στηρίζουμε και θέλουμε τη λειτουργία και των τριών σχολείων στο κέντρο της Πάφου. Ως εκ τούτου, στην  παρούσα φάση, με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει σκέψη να κλείσει οποιοδήποτε σχολείο. Μελλοντικά, αν οι συνθήκες επιτρέπουν να μελετηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, θα το  δούμε  σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση μονομερώς, για το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου. Αντίθετα, προγραμματίζονται συντηρήσεις και  αναβαθμίσεις τόσο του  Α΄ όσο και του Β΄ Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, προχωρούμε σε αναβάθμιση του Ιακώβειου Γυμναστηρίου. Σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου προχωρούμε στη διαμόρφωση της περίφραξης του Δημήτρειου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πλατείας Κέννεντυ ενώ μελετάται το ενδεχόμενο ανέγερσης αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο Ζ΄ Δημοτικό. Στο πλαίσιο του ΠΑΦΟΣ 2017 προγραμματίζονται οι αναβαθμίσεις της αίθουσας εκδηλώσεων του Α΄ Λυκείου, καθώς και της αίθουσας πολλαπλής χρήσης του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.

Σχολεία της υπαίθρου με μειωμένο αριθμό μαθητών, αν θα κλείσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις εγγραφές των μαθητών τον Ιανουάριο 2016 και αφού προηγηθούν επαφές με γονείς και τοπικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν μονοδιδάσκαλα σχολεία

ΕΡ: Μονοδιδάσκαλα δημοτικά σχολεία λειτουργούν σήμερα στην ύπαιθρο της Πάφου;

ΑΠ:  Μονοδιδάσκαλα σχολεία με την έννοια ότι υπηρετεί σε αυτά μόνο ένας εκπαιδευτικός, όχι, δεν υπάρχουν. Τα πιο μικρά σχολεία που έχουμε είναι σχολεία των 60 και 75 διδακτικών περιόδων και υπηρετούν σε αυτά τρεις τουλάχιστον εκπαιδευτικοί.

Μετακίνηση μαθητών σε σχολεία διαφορετικού τύπου γειτονικών κοινοτήτων

ΕΡ: Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία,  κυρίως, της υπαίθρου βλέπετε να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο;

ΑΠ: Δεν συρρικνώνεται ο αριθμός των μαθητών της υπαίθρου, με την έννοια ότι  υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού από την ύπαιθρο στην πόλη.  Μερικά σχολεία δείχνουν μείωση στον αριθμό των μαθητών, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά μετακινούνται και φοιτούν σε σχολεία γειτονικών κοινοτήτων. Αυτό συμβαίνει, γιατί προτιμούν σε κάποιες περιπτώσεις να φοιτούν σε σχολεία διαφορετικού τύπου από το δικό τους, όπως είναι για παράδειγμα τα Ολοήμερα Σχολεία.

Στην πόλη και επαρχία έχουμε 43 Δημοτικά Σχολεία (320 τμήματα και 5868 μαθητές) και είμαστε στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά. Όσον αφορά στην Προδημοτική, φέτος λειτουργούν 37 Νηπιαγωγεία (74 τμήματα και 1656 μαθητές) αριθμοί που, επίσης, είναι στα ίδια επίπεδα με την περσινή σχολική χρονιά 2014-2015.

Πρωτοδιόριστοι δάσκαλοι στην Πάφο

ΕΡ: Επικρατεί η άποψη και πολλές φορές εκφράζονται παράπονα ότι στην Πάφο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες  τοποθετούνται στα δημοτικά σχολεία πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα                γι’ αυτό;

ΑΠ: Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει την Πάφο όπως όλες τις υπόλοιπες επαρχίες. Οι διορισμοί γίνονται στη βάση των καταλόγων διοριστέων, που υπάρχουν στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις γίνονται σύμφωνα με τις μονάδες που έχει ο κάθε εκπαιδευτικός και πάντοτε στο πλαίσιο των κανονισμών. Οι εκπαιδευτικοί που κατάγονται και ζουν στην Πάφο δεν είναι τόσοι ώστε να καλύπτουν όλες οι ανάγκες της πόλης και επαρχίας Πάφου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί, ακόμη και με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη τους, να μετακινούνται στην Πάφο από άλλες επαρχίες.

Αν τώρα με την ερώτησή σας υπονοείτε ότι οι πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί δεν είναι τόσο έτοιμοι επαγγελματικά για να υπηρετήσουν στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα να υστερεί η Πάφος στον τομέα αυτό, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι νέοι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν οπουδήποτε, είναι έτοιμοι να αναλάβουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Είναι άνθρωποι που πρόσφατα τελείωσαν το πανεπιστήμιο και έτυχαν συστηματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους διδασκαλίας, φέρνουν νέες ιδέες στον κλάδο, έχουν όραμα και διακατέχονται από ενθουσιασμό για την εργασία τους.

ΕΡ: Ως  Πρώτος Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης  της επαρχίας  θεωρείτε ότι υπάρχει ικανοποιητική υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία μας;

ΑΠ: Η υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία μας θεωρείται πάρα πολύ ικανοποιητική. Έχουμε άριστες σχέσεις και συνεργασία με τις Τεχνικές  Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τη Σχολική Εφορεία Πάφου και όπου χρειάζεται γίνονται άμεσες παρεμβάσεις για επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Σίγουρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι τα σχολεία της Πάφου δεν υστερούν σε υλικοτεχνική υποδομή σε σχέση με τις άλλες επαρχίες. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που, επίσης, έχουμε με την ΠΟΕΔ Πάφου και τους οργανωμένους γονείς, για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων και όχι μόνο.

Το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο (Αγίου Δημητρίου) Μουττάλου

ΕΡ: Το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο (Αγίου Δημητρίου) στη συνοικία  Μουττάλου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα  σχολεία της Πάφου. Ωστόσο υπάρχει κάποια ανησυχία από γονείς  σε σχέση με την έξοδο κινδύνου. Πώς  αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό το Υπουργείο Παιδείας;

ΑΠ: Καταρχήν θα ήθελα να αναφέρω ότι τόσο το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Δημητρίου) όσο και το Β΄ Νηπιαγωγείο - Μουττάλλου είναι ένα στολίδι για όλη την Κύπρο, που θα το ζήλευε ακόμα και η καρδιά της Ευρώπης. Αυτό το σχολείο έδωσε νέα πνοή στην περιοχή και αποτελεί τρανό παράδειγμα επιβεβαίωσης των όσων έχω αναφέρει προηγουμένως για την αντιμετώπιση που τυγχάνει η Πάφος από το Υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά στην έξοδο κινδύνου, έχω ενημερωθεί για το θέμα. Τα σχέδια έχουν εγκριθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολεοδομία και υπάρχουν όλες οι σχετικές άδειες. Μερικοί γονείς εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες για το θέμα αυτό. Συναντηθήκαμε μαζί τους, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, έγιναν υποδείξεις για τις εξόδους κινδύνου αλλά και για τα έργα οδικής ασφάλειας, τα οποία μελετά η αρμόδια επιτροπή για μονοδρόμηση κάποιων οδών δίπλα από το σχολείο και τη δημιουργία διαβάσεων. Έργα με τα οποία συμφώνησαν και οι γονείς.

ΕΡ: Αποτελεί το Δημοτικό Μουττάλλου (Αγίου Δημητρίου) δείγμα πολυπολιτισμικού σχολείου;

ΑΠ: Ναι. Φυσικά εκτός από το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο (Αγίου Δημητρίου) έχουμε και άλλα σχολεία στην επαρχία, με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο και λειτουργούν άριστα, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Σας προσκαλούμε  να επισκεφθείτε και να περάσουμε μαζί μια μέρα σε ένα τέτοιο σχολείο, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι πώς τα παιδιά συμβιώνουν και συνεργάζονται άψογα σε κάθε φάση της σχολικής ζωής.

Προσφέρουμε πολλές ώρες στήριξης στα αλλόγλωσσα παιδιά. Δημιουργούμε μικρές ομάδες μέσα από τις οποίες τα παιδιά δέχονται ολόπλευρη στήριξη στο συναισθηματικό, ψυχοκινητικό και εκπαιδευτικό τομέα, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Στο Στ’ Δημοτικό Σχολείο (Κάτω Πάφου), όπου το ποσοστό των αλλόγλωσσων παιδιών φθάνει το 95%, τα παιδιά παίρνουν όλα  όσα χρειάζονται από το σχολείο τους, χωρίς κενά και ελλείψεις.

Προς τη σωστή κατεύθυνση η

ΕΡ: Με τη νέα σχολική χρονιά εφαρμόστηκε το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Από τα πρώτα δείγματα πως αξιολογείτε τα αποτελέσματα;

ΑΠ: Οι αλλαγές που έγιναν στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα από τη φετινή σχολική χρονιά 2015, ήταν αποτέλεσμα διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς.  Ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση που οι εκπαιδευτικοί την είδαν με θετικό μάτι. Ενισχύθηκαν κάποια μαθήματα, κυρίως τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Αγγλικά και  η Φυσική Αγωγή.

Να αναφέρω, επίσης, ότι πέρα από τις ώρες που παραχωρούνται, με βάση το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, παραχωρούνται, επίσης, ώρες για τα αλλόγλωσσα παιδιά, και κάποιες ώρες για παιδιά με οπτική αναπηρία, προβλήματα ακοής ή άλλα  προβλήματα. Δίνεται χρόνος, επίσης, για Ειδική Εκπαίδευση και Λογοθεραπεία.

ΕΡ: Το Ολοήμερο Σχολείο θα επεκταθεί ως θεσμός;

ΑΠ: Το Ολοήμερο Σχολείο το ζητούν οι γονείς. Στην Πάφο λειτουργεί μόνο ένα Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, στη Γιόλου, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Λειτουργούν, επίσης, 17 Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία. Από φέτος το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο λειτουργεί και Τετάρτη. Το ΥΠΠ μελετά αιτήματα από τα σχολεία και όσα πληρούν τις προϋποθέσεις (ικανοποιητικός αριθμός παιδιών) τα μετατρέπει σε Ολοήμερα. Ο θεσμός σύντομα θα αξιολογηθεί.

Η Ειδική, η Προδημοτική και η Επιτροπή για την Ξενοφοβία, στο έγγραφο που ακολουθεί:

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία CHR-NEWS LTD. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται η κοινοποποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











482