Με τη διοργάνωση Συνεδρίου του οποίου τις εργασίες παρακολούθησαν γύρω στους 200 εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα RELEASE. Το πρόγραμμα RELEASE (Towards Achieving Self Regulated LE Arningasa Corein Teachers´ In-Service Trainingin Cyprus) είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (Π.Ι.Κ)με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Π.Κ) και εφαρμόστηκε σε δημοτικά σχολεία κατά τη φετινή χρονιά (2012-2013).Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Προγράμματος για τη Δια Βίου Μάθηση «Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης» και είχε συνολική διάρκεια ενός έτους.
Βασικός σκοπός του προγράμματος RELEASE ήταν η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ώστε να λαμβάνουν παιδαγωγικές αποφάσεις που αφορούν τόσο στην καθημερινή τους πρακτική όσο και στη δια βίου μάθηση και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Φιλοδοξία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο στηρίχθηκε στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική μονάδα, ήταν να καταστήσει τις σχολικές μονάδες «παιδαγωγούσες κοινωνίες» που μέσω της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης δύνανται να ανταποκρίνονται στις επιτόπιες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της μάθησης. Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν, σε εθελοντική βάση, εκπαιδευτικοί από 45 δημοτικά σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα απέβλεπε στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα και συνακόλουθα στην αναθεώρηση των προγραμμάτων ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, το RELEASE υιοθέτησε τη μέθοδο της συμμετοχικής έρευνας δράσης, μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί, ως ερευνητές, επιλαμβάνονταν των προβλημάτων και των προκλήσεων που οι ίδιοι αντιμετώπιζαν. Η βασικότερη όμως καινοτομία του προγράμματος, έγκειτο στην εισαγωγή εργαλείων και μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας. Μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση και υποστήριξη, τόσο από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας (Π.Ι.Κ και του Π.Κ) αλλά και από οποιονδήποτε άλλο συμμετέχοντα εκπαιδευτικό, σε οποίο σχολείο και αν αυτός/ή υπηρετούσε. Σημειώνεται όμως, ότι πέραν της ασύγχρονης επικοινωνίας, οι συμμετέχοντες τύγχαναν και υποστήριξης στα σχολεία τους, από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.
Παράλληλα το πρόγραμμα επιδίωκε την ενίσχυση του παιδαγωγικού ενισχυτικού ρόλου της διευθυντικής ομάδας για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό, κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του προγράμματος (Οκτώβριος, 2012), επιμορφώθηκαν όχι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και οι διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων.
Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο που έγινε στις 20 Απριλίου 2013 από τους ίδιους του συμμετέχοντες είναι άκρως ενθαρρυντικά. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι διευθυντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσαν την ικανοποίηση τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση και επέκταση του προγράμματος και την επόμενη σχολική χρονιά.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι παρόλο που το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και επίσημα αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των καλών πρακτικών που προέκυψαν από το πρόγραμμα. Επιπλέον, στη διάχυση των αποτελεσμάτων και των καλών πρακτικών συμβάλλουν οι ειδικές εκδόσεις και οι οδηγοί που έχουν παραχθεί οι οποίο μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία τόσο για τους μάχιμους εκπαιδευτικούς όσο και για τους επιμορφωτές των εκπαιδευτικών. Σημαντικά, επίσης, μέσα διάχυσης παραμένουν η ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ιστοσελίδα του προγράμματος. Τόσο η πλατφόρμα όσο και η ιστοσελίδα είναι ανοικτές και προσβάσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.forumrelease.com και στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (www.pi.ac.cy).