Συνεργασία υπ. Παιδείας με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων στην στρατηγική πρόληψης


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμερίζεται τους σκοπούς και τους στόχους της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε που τα κοινωνικά προβλήματα και οι προκλήσεις όχι μόνο κτυπούν την πόρτα της κάθε οικογένειας αλλά πολύ συχνά έχουν εισβάλει και καταδυναστεύουν τις ζωές πολλών οικογενειών. Προβλήματα βίας και παραβατικότητας, υιοθέτησης επικίνδυνων συμπεριφορών, κατάχρησης ουσιών απασχολούν έντονα την Κυπριακή κοινωνία την τελευταία δεκαετία. Οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους και εισηγούνται μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική μέτρων για την αντιμετώπιση δεν αρκεί, υιοθετεί τη στρατηγική της πρόληψης η οποία υποστηρίζεται και από τη διεθνή επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία. Αναγνωρίζει δε στην Παγκύπρια Σχολή Γονέων τον ιδανικό σύμμαχο στην ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής της πρόληψης. Γι’ αυτό και έχει αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία με τη Σχολή Γονέων και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια της.

Αναφέρω μερικές από τις ενέργειες που ανέλαβε το Υπουργείο μας για να υποστηρίξει το έργο και τη δράση της Σχολής Γονέων:

  1. 1.Εκτός από την ετήσια κυβερνητική χορηγία προς τη Σχολή, έχουμε χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια €15.000 ανά έτος για το 2010 και για το 2011.
  2. 2.Έχουμε βοηθήσει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της Σχολής με την παραχώρηση χώρου στο Δημοτικό Σχολείο Ακρόπολης.
  3. 3.Πετύχαμε την εκτύπωση των ενημερωτικών δελτίων των τριών τελευταίων χρόνων από το 2009 στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.
  4. 4.Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας αποτελεί μόνιμο και στενό συνεργάτη της Σχολής. Στη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς εκδόθηκε από την Υπηρεσία για λογαριασμό της Σχολής Γονέων το εγχειρίδιο «Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με σοφία και γνώση» που απευθύνεται σε γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας. Λειτουργοί της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας συνέβαλαν επίσης μέσα από τη συγγραφή υλικού στη μηνιαία περιοδική έκδοση της Σχολής «Οικογένεια και Σχολείο».
  5. 5.Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να κάνω αναφορά στον τέως Υπουργό της Παιδείας και του Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος επεδείκνυε προσωπικό ενδιαφέρον για τη Σχολή. Στο πλαίσιο αυτό έκανε διαλέξεις στο Παραλίμνι στις 24 Φεβρουαρίου 2010 και στην Πάφο στις 19 Μαρτίου 2010 με θέμα τη «Χρησιμότητα, χρήση και κατάχρηση της ψυχολογικής γνώσης από τους γονείς». Άλλες δυο διαλέξεις έκανε στη Λάρνακα στις 10 Νοεμβρίου 2010 και στη Λεμεσό στις 20 Ιανουαρίου 2010 με θέμα «Οι κόσμοι των παιδιών στις διάφορες ηλικίες και οι ρόλοι των γονιών».

Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να συγχαρώ τους οργανωτές του σημερινού Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους αυτή καθώς και για την επιλογή του θέματος με γενικό τίτλο «Η ανάπτυξη μηχανισμών αντίστασης ως μέσο προστασίας από τους κινδύνους – Ψυχική ανθεκτικότητα» γιατί είναι θέμα που απασχολεί και το Υπουργείο μας και ενισχύει τις παράλληλες προσπάθειες μας για επιμόρφωση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών με στόχο την πρόληψη.

Χαιρετίζω επίσης την παρουσία των ειδικών οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενημέρωση και προβληματισμό γύρω από τα θέματα της πρόληψης.

Τέλος, χαιρετίζω όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ και σας εύχομαι μια γόνιμη και παραγωγική συμμετοχή.

*Χαιρετισμός του υπουργού Παιδειας στο Συνέδριο που διοργάνωσε χθες Σάββατο η Παγκύπρια Σχολή Γονέων

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174