Σύστημα διορισμών: Άλλο ένα σχέδιο έχει μπει στον αναπνευστήρα


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση  της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας  για  νέο σύστημα πρόσληψης στα δημόσια σχολεία, όλα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δέκα μέρες μιας αδυσώπητης μάχης μετα από την οποία  οδηγούμαστε για άλλη μια φορά, εμμέσως πλην σαφώς  στην απόρριψη του σχεδίου. Το σχέδιο όπως ανακοινώθηκε, έχει απορριφθεί με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων, τα οποία ζητούν πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος, το διορισμό όλων των αδιόριστων των τελευταίων χρόνων ή όσων έχουν κάνει την προϋπηρεσιακή τους επιμόρφωση. Το ανθρώπινο στοιχείο υπερίσχυσε του εκπαιδευτικού. Εν μέσω της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης, το ανθρώπινο στοιχείο αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατό από τη λογική. Τα επιχειρήματα των δυο «αντιμαχόμενων» πλευρών στηρίζονται στο δίκαιο όπως το αισθάνονται. 

Για να τεκμηριώσει κανείς αυτό το επιχείρημα, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από  ένα κλικ στα δημοφιλέστερα θέματα του Paideia News.

Ας δούμε ποια είναι τα δημοφιλέστερα των τελευταίων 30 ημερών με βάση τις μετρήσεις της Google Analytics του Paideia News.  

Title: Αποκαλύπτουμε το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία - Views:9585 - Uploaded:2013-10-14 18:54:01

Title: Κύριε Υπουργέ της Παιδείας: Να μεταναστεύσω ή πιστεύετε θα πετύχω στις γραπτές εξετάσεις το 2019; - Views:5660 - Uploaded:2013-10-15 23:40:20

Title: Με ποιο δικαίωμα να έρθει να μου «κλέψει» τη θέση κάποιος που μόλις τώρα τελείωσε; - Views:4880 - Uploaded:2013-10-19 20:35:41

Title: Απάντηση στον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμη Πολυβίου - Views:3834 - Uploaded:2013-10-18 16:27:31

Title: Στο ίδιο έργο θεατές - Views:3504 - Uploaded:2013-10-22 16:59:44

Όπως φαίνεται και τα πέντε πρώτα θέματα αφορούν το σύστημα διορισμών 

Η αποκάλυψη του νέου συστήματος ήταν φυσιολογικό ότι θα ήταν στην κορυφή. Ακολούθως, το δεύτερο και τρίτο θέμα είναι γραμμένα με τρόπο που να αποτυπώνεται η αγωνία για το αύριο και να βγαίνει προς τα έξω η ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος που δημιουργείται αν εφαρμοστεί το προτεινόμενο σύστημα. Ακολουθούν τα άλλα δύο άρθρα των νέων που τάσσονται υπέρ του νέου συστήματος, στα οποία περιλαμβάνεται επίσης το ανθρώπινο στοιχείο με μια διαφορά. Απουσιάζει το στοιχείο του κινδύνου απώλειας ενός «κεκτημένου» το οποίο θα οδηγήσει σε ανθρώπινες «τραγωδίες».     

 Αυτό είναι το κύριο στοιχείο το οποίο επέδρασε στα κόμματα που είναι οι ρυθμιστές της όλης υπόθεσης, αφού οι θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων ήταν εξαρχής γνωστές και οι αντιδράσεις δεδομένες.

Αν κοιτάξει κάποιος τις αρχικές θέσεις των κομμάτων αμέσως μετά την ανακοίνωση του προτεινόμενου νέου συστήματος και τις θέσεις που διατυπώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτό το ανθρώπινο στοιχείο, το οποίο πρόβαλαν και προβάλλουν κατά κόρον οι εκπαιδευτικές  οργανώσεις λύγισαν τους κομματικούς μηχανισμούς υποχρεώνοντας τους σε πολιτική αναδίπλωση.

. Επίσης: Δέκα μέρες μετά, αποδεικνύεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο Υπουργείου Παιδείας δεν ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης κατόπιν ανταλλαγής απόψεων, αλλά ένας σχεδιασμός από τον οποίο απουσίαζαν οι απόψεις και οι θέσεις  συμβούλων που το ίδιο το Υπουργείο διόρισε  και θα ήταν χρήσιμες για το διάλογο . Βλέπε άρθρο Μαίρης Κουτσελίνη (Προς ένα νέο σύστημα διορισμού…) μέσα από το οποίο φαίνονται οι συγκρουόμενες απόψεις.

Μετά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων είναι φανερό ότι  το προτεινόμενο σύστημα  έχει απορριφθεί. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι θα ακολουθήσει διάλογος. Αν όμως ληφθούν υπόψη τα όσα τα κόμματα έχουν αποφασίσει, τότε ολόκληρη η φιλοσοφία του νέου σχεδίου αλλάζει εκ βάθρων, αφού θα παραπέμπει την οποιαδήποτε αλλαγή σε βάθος χρόνου. Δηλαδή αναβολή εφαρμογής οποιουδήποτε νέου σχεδίου. Και το κυριότερο. Ποιος δεσμεύεται ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα το εφαρμόσει έστω και αν συμφωνηθεί τώρα;
Κοντά σε αυτά υπάρχουν οι άλλοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ίσως μηδενίσουν τους διορισμούς.  Είναι οι λιγότεροι μαθητές αλλά και η Τρόικα η οποία θα μας επισκεφθεί με τις απαιτήσεις της. Υπάρχουν επίσης και οι έντονες φήμες ότι προωθείται μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας η επιβολή της αύξησης του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα από τους 25 στους 27, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και τη μηδενικούς διορισμούς.
Ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία για αλλαγή του συστήματος διορισμών αποδείχτηκε ότι είναι πολύ μακρύς.
Με αυτά τα δεδομένα,  η μόνη περίπτωση για να υπάρξει αλλαγή στο σημερινό σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση  είναι η συγκαλυμμένη επιβολή της είτε από την Παγκόσμια Τράπεζα είτε από την Τρόικα και την Ε.Ε., το οποίο θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η Κύπρος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173