Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για ην Ευρωπαϊκή Μέρα Λογοθεραπείας


 Η Μόνιμη Επιτροπή των Συνδέσμων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C.P.L.O.L.) καθιέρωσε την 6η Μαρτίου ως την Ευρωπαϊκή Μέρα Λογοθεραπείας.

Λογοθεραπευτών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C.P.L.O.L.) καθιέρωσε την 6η Μαρτίου ως την Ευρωπαϊκή Μέρα Λογοθεραπείας.

Για την Κύπρο, την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (Σ.Ε.Λ.Κ ) που είναι μέλος της Μόνιμης αυτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φέτος είναι η 10η συνεχής χρονιά που διοργανώνεται μια τέτοια Μέρα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου (Σ.Ε.Λ.Κ.) γιορτάζει φέτος τα 25χρονά του και με την ευκαιρία αυτή θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις που θα δείξουν το έργο του και την προσφορά του στην κοινότητα καθώς και στην εδραίωση και τεκμηρίωση του επαγγέλματος του Λογοπαθολόγου στην Κύπρο. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ολόκληρο το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο με διαφορετικές παρουσιάσεις σε όλη την Κύπρο. Προγραμματίζεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μέσα στον Απρίλιο και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Ανοικτού Πανεπιστημίου της Δευτέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) όπου θα λάβουν μέρος νευρολόγοι, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, γενετιστές, λογοπαθολόγοι και άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με τους ενήλικες και τα νευρολογικά προβλήματα που αφορούν στην επικοινωνία.

Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Μέρας Λογοθεραπείας, το οποίο επιλέχθηκε από τη Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Συνδέσμων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C.P.L.O.L.), είναι οι «Επίκτητες Νευρολογικές Διαταραχές Επικοινωνίας».

Η ημέρα αυτή, έχει οριστεί με σκοπό τη γενική ενημέρωση του κοινού στα θέματα που αφορούν τη γλώσσα και την ομιλία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, και φέτος θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα των Επίκτητων Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας στη διευρυμένη Ευρώπη του σήμερα. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει όλες τις χώρες μέλη της C.P.L.O.L. μέσω διαφόρων εκδηλώσεων.

Η ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί με το περιβάλλον του είναι απαραίτητη για μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή. Ο λόγος και η ομιλία βασίζονται στην ομαλή λειτουργικότητα του νευρικού, νευρομυικού και μυοσκελετικού συστήματος του ατόμου. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές λόγου και ομιλίας. Όταν οι διαταραχές αυτές παρουσιάζονται λόγω κάποιας οργανικής αιτίας που επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τότε οι διαταραχές λέγονται νευρολογικές διαταραχές επικοινωνίας και συμπεριλαμβάνουν διαταραχές ομιλίας, λόγου, σκέψης, σίτισης και κατάποσης.

Οι κύριες νευρολογικές διαταραχές ομιλίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες συμπεριλαμβάνουν

•          Δυσαρθρίες

•          Απραξία

•          Τραυλισμό-δυσφράδεια

•          Φωνητικές διαταραχές

Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αρθρώσει ήχους σωστά ή με ευφράδεια, ή έχει προβλήματα με τη φωνή του, τότε έχει διαταραχή ομιλίας. Οι απραξίες προκαλούν διαταραχή στη ροή της ομιλίας διότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται στον προγραμματισμό των κινήσεων για την παραγωγή της ομιλίας. Στις δυσαρθρίες μπορεί να υπάρχει διαταραχή στο συντονισμό των κινήσεων ή ακόμη και αδυναμία στους μύες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ομιλίας καθώς και στα σχετικά όργανα όπως το αναπνευστικό σύστημα. Οι νευρολογικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην ευφράδεια και ευκολία ροής της ομιλίας καθώς και φωνητικές διαταραχές. Οι διαταραχές λόγου και γλώσσας συμπεριλαμβάνουν

•          Διαταραχές αντίληψης

•          Διαταραχές έκφρασης

Όταν ένα άτομο έχει δυσκολία στο να καταλαβαίνει αυτά που του λένε οι άλλοι (αντιληπτικός λόγος), ή όταν έχει δυσκολία στο να μοιράζεται τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματα του (εκφραστικός λόγος), τότε έχει διαταραχή λόγου. Η Αφασία είναι διαταραχή λόγω βλάβης στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει όλες τις διαστάσεις της γλώσσας- τόσο το γραπτό λόγο (κατανόηση και έκφραση) όσο και τον προφορικό λόγο (κατανόηση και έκφραση).

Ο λόγος και η γλώσσα είναι συνδεδεμένα με τις γνωστικές λειτουργίες όπως σκέψη, οργάνωση και μνήμη. Κατά συνέπεια οι εκπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες επιδεινώνουν τις διαταραχές λόγου και γλώσσας.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η λογοπαθολογία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση και δημιουργία παρεμβατικών προγραμμάτων σίτισης και κατάποσης. Οι δυσκολίες αυτές οφείλονται σε νευρολογική εξασθένηση νευρομυικών συστημάτων ή και σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμπλέκονται τόσο στην ομιλία τόσο και στη διαχείριση του φαγητού και στην κατάποση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111