T. Κωνσταντινίδου: Δε χάνεται η φοιτητική χορηγία λόγω των απεργιών στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας


Ο Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε διαβούλευση με τα κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου για το ενδεχόμενο να ανοίξουν επιπλέον θέσεις για μετεγγραφές από ελληνικά Πανεπιστήμια, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι στενά.

Αναφερόμενη στις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μη χαθεί η φοιτητική χορηγία για φοιτητές που δεν μπόρεσαν να εγγραφούν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αιτήσεις για τις χορηγίες για το φετινό ακαδημαϊκό έτος θα είναι έτοιμες τον Ιανουάριο και ότι οι φοιτητές θα μπορούν να τις υποβάλλουν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, κάτι που αποσοβεί τον κίνδυνο να χαθεί η χορηγία.

Αναφέροντας ότι τα δύο κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου ήδη έχουν δώσει αρκετά μεγάλο αριθμό επιπλέον θέσεων, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, η κ. Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι ο Υπουργός βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση μαζί τους για το κατά πόσο θα μπορούν να δοθούν οποιεσδήποτε επιπρόσθετες θέσεις. Τόνισε ωστόσο τη δυσκολία της απορρόφησης όλων των φοιτητών που έχουν πρόβλημα, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επιπλέον κονδύλια και υποδομές, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ειδικότητες στην Ελλάδα  που δεν υπάρχουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Ανέφερε ακόμα ότι τίθεται το θέμα των κριτηρίων με τα οποία κάποιοι φοιτητές θα μπορούν να μετεγγραφούν και κάποιοι άλλοι όχι.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα οδεύει προς επίλυση, αφού ήδη η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση πάει προς επίλυση τώρα που έχει κηρυχθεί παράνομη η απεργία, ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς οτιδήποτε επί του θέματος. Εμείς παρακολουθούμε στενά την όλη κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους του ελληνικού Υπουργείου, τα πιο πολλά Πανεπιστήμια λειτουργούν, ενώ εκείνα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το κυπριακό Υπουργείο, τόνισε, είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το θέμα, ωστόσο ανέφερε, ακόμα και το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175