Λίγες ώρες μετά που μας άφησε το 2013 κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν το «γέρο χρόνο». Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας μετά την τουρκική εισβολή. Κάποια από αυτά τα γεγονότα, ήταν η φυσιολογική εξέλιξη όσων είχαν αρχίσει να υλοποιούνται από το 2012.
1) Η αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου το Φεβρουάριο, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί το πρώτο γεγονός που σημάδεψε το 2013, όμως όχι και το κυριότερο. Η άνοδος στην εξουσία του Νίκου Αναστασιάδη άλλαξε τον τρόπο σκέψης της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάτι που μέχρι και σήμερα διχάζει τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου. Δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε ότι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου και την παραμονή μας στο ευρώ.
2) Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής της Κυβέρνησης ήταν και η αλλαγή του υπουργού Παιδείας. Το Γιώργο Δημοσθένους διαδέχεται, ο Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος, όσο και αν φαίνεται παράξενο δέχθηκε τις περισσότερες επικρίσεις από τους εκπαιδευτικούς όχι για θέματα υλοποίησης του μνημονίου με μέτρα λιτότητας, τα οποία ήταν «φυσιολογικό» να επιβληθούν , αλλά για θέματα τακτικής και διαδικασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα δυο από τα θέματα που δέχεται επιθέσεις είναι: α) το νέο σύστημα διορισμών, που ο ίδιος προώθησε και β) η παραχώρηση από αυτόν άδειας σε ιδιωτική εταιρία για εμπορία εκπαιδευτικής ύλης στα σχολεία (Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης»).
3) Η υπογραφή του μνημονίου από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έφερε τα συμπληρωματικά και όχι μόνο μέτρα που είχαν συμφωνηθεί το 2012 επί διακυβέρνησης Χριστόφια . Ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε επίσης της οικονομία της ευρωπαϊκής Ένωσης αφού η μνημονιακή πολιτική στην Κύπρο αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ε.Ε., με ένα μωσαϊκο διαφορετικών απόψεων.
4) Το γεγονός της χρονιάς ήταν ωστόσο η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Μάρτη για κούρεμα των καταθέσεων, με τον κυπριακό λαό να γίνεται πειραματόζωο της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Το οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν δεκάδες χιλιάδες καταθέτες και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν θα αποτελούν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς τόσο εντός Κύπρου όσο και εντός της Ε.Ε..
5) Από εκπαιδευτικής πλευράς ίσως το κυριότερο σημείο που σημάδεψε το 2013 ήταν η συμφωνία των εκπαιδευτικών οργανώσεων να αποτρέψουν το συμπληρωματικό μνημονιακό μέτρο για αύξηση των διδασκαλίας κατά μια ώρα. Η επιβολή της επιπλέον ώρας υπολογιζόταν ότι θα άφηνε αδιόριστους πέραν των 500 εκπαιδευτικών. Ήταν μια απόφαση που πληρώθηκε με βαρύ τίμημα περικοπής μέχρι και 2% από το μισθό των εκπαιδευτικών. Ένα τίμημα που όμως δεν είχε το συμφωνηθέν αποτέλεσμα. Με τη δικαιολογία της απρόβλεπτης μείωσης του αριθμού των μαθητών, μέχρι σήμερα, γύρω στους 90 εκπαιδευτικούς που εργάζονταν πέρσι παραμένουν αδιόριστοι.
6) Αυτό το πρόβλημα ήλθε να επιδεινώσει η απόφαση της Βουλής (πρόταση ΔΗΣΥ) για πάγωμα των προαγωγών στο δημόσιο τομέα. Ήταν κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης Δημοτική, Μέση αλλά και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (δημόσια πανεπιστήμια).
7) Με άλλη απόφασή της, η Βουλή προχώρησε σε κατάργηση των επιδομάτων των ακαδημαϊκών και περικοπή κονδυλίων κάτι που οδήγησε σε ακαδημαϊκή ομοβροντία κατά του Νομοθετικού Σώματος. Αποτέλεσμα η ψήφιση των κονδυλίων μετά από συζητήσεις στη Βουλή. Μαζί με αυτό σημαντική αλλαγή στην Τριτοβάθμια έφερε και η απόφαση της Βουλής που δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίζει συμβούλια των δημόσιων πανεπιστημίων
8) Η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου για αλλαγή του συστήματος διορισμών και η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις υπουργού και εκπαιδευτικών οργανώσεων. Για πρώτη φορά προκλήθηκε τόση ένταση και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα, που στήριξαν εν πολλοίς τις θέσεις των εκπαιδευτικών αφήνοντας τον υπουργό εκτεθειμένο. Ακόμη και οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Παιδείας διαφοροποιήθηκαν από αυτές του υπουργού Παιδείας, οποίος καλείται σε συνεχή διάλογο με τους εκπαιδευτικούς μέχρι να τα βρουν. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει για αρκετό καιρό τον εκπαιδευτικό κόσμο.
9) Η κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ που λειτούργησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ακόμη ένα στοιχείο που σημάδεψε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Η απόφαση του Υπουργείου να προχωρεί στη στελέχωση των απογευματινών και βραδινών τμημάτων με αγορά υπηρεσιών προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων.
10) Η επίσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αποστολή τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης μας και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της παιδείας μας, μπορεί να μη σημάδεψε το 2013, όμως θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για το 2014 αφού θεωρείται σίγουρο ότι οι εισηγήσεις (εμμέσως εντολές) της όταν θα επιστρέψει το Μάιο, θα υλοποιηθούν το νέο χρόνο.
Υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορούν να προστεθούν όπως τα προβλήματα που κλήθηκε το υπουργείο Παιδείας να λύσει με τους άπορους μαθητές που αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ο μειωμένος προϋπολογισμός που έφερε ελλείψεις στα σχολεία κυρίως υλικοτεχνικής υποδομής, η αλλαγή στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και άλλα.