Μιλώντας στη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους τόνισε την ανάγκη πλήρους υιοθέτησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση. Αναλύοντας τα δέκα συμπεράσματα της Συνάντησης ανέφερε:
«Η κυπριακή προεδρία σε συνεργασία με την Νορβηγία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τους οποίους στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία που είχαμε- έχουν ετοιμάσει συμπεράσματα Προεδρίας τα οποία και παρουσιάζουμε. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Κριστίν, τόσο για την διοργάνωση όσο και για το πρόγραμμα φιλοξενίας.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτά τα συμπεράσματα Προεδρίας έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη και εισηγήσεις που έχουν γίνει από αντιπροσωπίες.
Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η οποιαδήποτε μελλοντική δράση μπορεί να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα:
1. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, και με τα υψηλά ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της ανεργίας των νέων, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της πλήρους υιοθέτησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, ενισχύοντας τόσο την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη.
2. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και το Ανοικτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο επιφέρουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για εξατομικευμένη μάθηση οπουδήποτε, οποτεδήποτε ακολουθώντας ένα ευέλικτο και προσωπικό τρόπο. Εντούτοις, ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της αξιολόγησης και έρευνας για συλλογή περεταίρω στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του Ανοικτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στη πράξη.
3. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας παίζουν καταλυτικό ρόλο σε καινοτόμους τρόπους μάθησης και διδασκαλίας που χαρακτηρίζονται από την εξατομίκευση, την ενεργό εμπλοκή, τη συνεργασία, τις πρακτικές από κάτω προς τα πάνω, όπου μαθητές και οι δάσκαλοι είναι επίσης δημιουργοί του περιεχομένου μάθησης.
4. Είναι σημαντικό να αυξηθούν τα πειράματα μεγάλης κλίμακας στα μοντέλα εκμάθησης με υπολογιστή σε αναλογία 1:1 έτσι ώστε να γίνει ενσωμάτωση τέτοιων εκπαιδευτικών πρακτικών.
5. Είναι υψίστης σημασίας η περαιτέρω διερεύνηση στο πώς να ενισχυθεί η χρήση και η διάχυση του Ανοικτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου εν όψει της αύξησης της ισότητας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης και στο πώς το Ανοικτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο μπορεί να ανοίξει τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε καινούριες ομάδες του πληθυσμού που δεν αποτελούν παραδοσιακούς μαθητευόμενους, για την αύξηση της απασχολησιμότητας. Η αυξανόμενη τάση για παραγωγή και χρήση Ανοικτού Εκπαιδευτικοί Περιεχομένου αλλάζει το εκπαιδευτικό σκηνικό, όμως η αποτελεσματική χρήση αυτού του περιεχομένου περιορίζεται από ανελαστικά πλαίσια και δομές, που αφορούν την πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας του, καθώς και αποσπασματικές προσεγγίσεις του ζητήματος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη.
6. Είναι ανάγκη να διερευνηθούν τρόποι για την αναγνώριση, την επικύρωση και την πιστοποίηση της μάθησης μέσω των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.
7. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χρειάζεται να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις για να αποτελέσουν δυναμικά, δημιουργικά και καινοτόμα μαθησιακά περιβάλλοντα. Σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών ηγετών σε αυτή την προσπάθεια.
8. Τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού μετασχηματισμού και των εκπαιδευτικών αρχών στο να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τη χρήση των ΤΠΕ και του ΑΕΠ (Ανοικτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου) στην αρχική εκπαίδευση και την επαγγελματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
9. Τη σημασία της οικοδόμησης και της υποστήριξης δικτύων μάθησης και κοινοτήτων πρακτικών συνεργατικής μάθησης με ομοτίμους, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη κοινών διδακτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανισμών.
10. ΗΕυρωπαϊκή διακρατική συνεργασία και μάθηση από ομοτίμουςείναι ουσιαστική για τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι συνεταιρικές σχέσεις μεταξύ της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και των τοπικών κοινοτήτων παρέχουν εξαιρετικές γέφυρες μεταξύ της τυπικής και της άτυπης και μη τυπικής μάθησης. Η μάθηση με ομοτίμους μεταξύ των χωρών θα δώσει παραδείγματα καλής πρακτικής υποστήριξης της αποτελεσματικής χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πρακτική».