ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ*
Δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες τα πορίσματα του WORLD ECONOMY FORUM, στα οποία παρουσιάζονται τα 8 επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, τουλάχιστον μέχρι το 2022. Τα πορίσματα της πιο πάνω διάσκεψης στοχεύουν στην υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και στον ορθολογιστικό προσανατολισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Συνοπτικά στα πορίσματα αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Oι καταλυτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας παγκοσμίως έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους νέους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα ήταν καλύτερο να σπουδάσουν, ώστε να εξασφαλίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης τα περιζήτητα επαγγέλματα έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία όπως είναι λογικό». Αυτά είναι: 1. Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων2. Προγραμματιστής Λογισμικού 3. Προγραμματιστής Εφαρμογών4. Αναλυτής Ασφάλειας Πληροφοριών 5. Αναλυτής Έρευνας Αγοράς 6. Διαχειριστής socialmedia 7. Ψηφιακός Τουρισμός και 8. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και cloudcomputing.
Για να εξασφαλίσουν, λοιπόν, το επαγγελματικό τους μέλλον οι νέοι μας πρέπει μετά το Γυμνάσιο να πάρουν τησωστή απόφαση. Αν δηλαδή θα ακολουθήσουν μία από τις κατευθύνσεις του Γενικού Λυκείου ή το πρόγραμμα μιας από τις Ειδικότητες που λειτουργούν στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Τα πιο πάνω 8 επαγγέλματα βασίζονται όλα στηνψηφιακή τεχνολογία, στον προγραμματισμό, στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και στη διαχείριση ηλεκτρονικών πληροφοριών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μελετήσεικάποιος κατά πόσο το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσφέρει στους νέους μας προγράμματα που σχετίζονται με τα πιο πάνω επαγγέλματα, έτσι που να αποκτούν οι απόφοιτοι την αναγκαία υποδομή για τη συνέχιση των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο.
Στο Γενικό Λύκειο, προσφέρεται στη Β΄ και Γ΄ τάξη το μάθημα της Πληροφορικής ως επιλεγόμενο(4ωρο), το οποίο εστιάζει στην παροχή γνώσεων που αφορούν βασικές γνώσεις Πληροφορικής, Λειτουργικών Συστημάτων, Διαδικτυακών και άλλων εφαρμογών.
Στην Τεχνική Εκπαίδευση προσφέρονται στη Θεωρητική Κατεύθυνση οι Ειδικότητες: α) Ψηφιακής Τεχνολογίας και Προγραμματισμού και β) Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Δικτύων και Επικοινωνιών. Στις δύο πιο πάνω Ειδικότητες, οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν μαθήματα 12 – 14 περιόδους τη βδομάδα, για τρία χρόνια, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως: εφαρμογές προγραμματισμού, ψηφιακά ηλεκτρονικά, δίκτυα υπολογιστών, βάσεις δεδομένων, σχεδιασμό και ανάπτυξη ιστοσελίδων, κυκλώματα ψηφιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Από τα πιο πάνω, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα προγράμματα που προσφέρει η Τεχνική Εκπαίδευση, δίνουν την ευχέρεια στα παιδιά να εκπαιδευτούν πολύπλευρα στον τομέα της Ψηφιακής Επιστήμης και να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο έχοντας τις προαπαιτούμενες γνώσεις.
Θα ανέμενε λοιπόν κάποιος, ότι αυτά τα προγράμματα θα τα παρακολουθούσαν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες, ίσως και περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες. Αντιθέτως, αυτοί οι αριθμοί είναι καταθλιπτικά χαμηλοί, γεγονός που καταδεικνύειτη διάσταση που έχει η Κύπρος από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Η Τεχνική Εκπαίδευση στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμάται από το 35% μέχρι και το 55% των μαθητών/τριών του Λυκειακού κύκλου σπουδών. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 21%, γιατί η κυπριακή πολιτεία δεν είχε ποτέ σταθερή πολιτική σε σχέση με την ποιοτική αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Επιλογικά θα έλεγα ότι το τίμηματης επικρατούσας νοοτροπίας, που θεωρεί τα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης ως σχολεία δεύτερης κατηγορίας, και το τίμημα για τη στάσηπου διατηρεί η κυπριακή πολιτεία, θα κληθεί να πληρώσει η κυπριακή βιομηχανία και η οικονομία του τόπου μας.
*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄