Τα Αναλυτικά Προγράμματα στα Δημόσια και Κοινοτικά Νηπιαγωγεία και η Επιμόρφωση των Νηπιαγωγών


"Η φετινή σχολική χρονιά αποτελεί χρονιά αναπροσαρμογής και διαμόρφωσης όλων των Προγραμμάτων Σπουδών των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και κατά συνέπεια και του Προγράμματος Σπουδών της Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Προσχολικής Εκπαίδευσης θα ενσωματωθεί στο Ενιαίο Αναλυτικό Πρόγραμμα διατηρώντας τη φιλοσοφία και τις εμφάσεις του στο παιγνίδι και τους τομείς ανάπτυξης. Η ενέργεια αυτή σκοπό έχει να διασφαλίσει τη συνέπεια και τη συνέχεια των Αναλυτικών Προγραμμάτων από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

Συγκεκριμένα η φιλοσοφία και οι τομείς ανάπτυξης θα παρουσιάζονται στην αρχή του Ενιαίου Αναλυτικού Προγράμματος ενώ τα Προγράμματα Σπουδών των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (άρα και της προσχολικής) θα ακολουθούν. Τονίζεται εμφαντικά ότι στο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχουν γνωστικά αντικείμενα για το παιδί αλλά μόνο για τη/το νηπιαγωγό.

Η/Ο νηπιαγωγός θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να γνωρίζει την επιστημονική γλώσσα που διέπει κάθε γνωστικό αντικείμενο. Η βαθμίδα της Προσχολικής Εκπαίδευσης έχει τη δική της αυτονομία και αξία και για αυτό θα πρέπει να προσφέρεται ο χρόνος στο παιδί να ζει και να απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις την περίοδο αυτή. Η/Ο νηπιαγωγός θα χρησιμοποιεί τα γνωστικά αντικείμενα ως εργαλεία μάθησης, των οποίων οι στόχοι θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις μαθησιακές ανάγκες του παιδιού.

Τα γνωστικά αντικείμενα που θα περιλαμβάνονται στο Ενιαίο

Αναλυτικό Πρόγραμμα είναι:

1. Γλώσσα και Πολιτισμός (Γλώσσα, Λογοτεχνία, Θεατρική Αγωγή, Αγγλικά)

2. Φυσικές Επιστήμες

3. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

4. Κοινωνικές Σπουδές (Θρησκευτικά, Ιστορία, Γεωγραφία)

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 1434 Λευκωσία

Τηλ.: 22800600 Φαξ: 22428277 Ιστοσελίδα: http://www.moec.gov.cy

5. Αγωγή Υγείας

6. Εικαστικές Τέχνες

7. Μουσική Αγωγή

8. Φυσική Αγωγή

Μέχρι να οριστικοποιηθεί και εκδοθεί η τελική μορφή του Ενιαίου Αναλυτικού Προγράμματος οι νηπιαγωγοί θα εργάζονται παίρνοντας στοιχεία και από τα δύο υφιστάμενα Αναλυτικά Προγράμματα («Πρόγραμμα Σπουδών Προσχολικής Εκπαίδευσης» και «Αναλυτικά Προγράμματα Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης» - Τόμος Α’ και Τόμος Β’). Ο τρόπος διαχείρισης των πιο πάνω θα παρουσιαστεί και θα αναπτυχθεί στις νηπιαγωγούς μέσα από επιμορφώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η επιμόρφωση των νηπιαγωγών ξεκινά το διήμερο του εκπαιδευτικού και περιλαμβάνει τόσο κεντρική όσο και ενδοσχολική επιμόρφωση.

Στην Κεντρική Επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα πιο κάτω 6 θέματα για το οποίο θα παρακολουθήσουν ένα ολοήμερο σεμινάριο:

1. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

2. Αγωγή Υγείας

3. Μουσική Αγωγή

4. Φυσικές Επιστήμες

5. Η διδασκαλία της Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο

6. Εικαστική Αγωγή

Στην ενδοσχολική επιμόρφωση, για την οποία θα ενημερωθούν σχετικά οι Διευθύντριες των Δημόσιων Νηπιαγωγείων που θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησής της, θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πλάνο και πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει παρουσίαση καλών πρακτικών εφαρμογής των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, καταγραφή των επιμορφωτικών αναγκών του προσωπικού, επισήμανση ιδιαίτερων θεμάτων που απασχολούν τη σχολική μονάδα, κ.λπ. Ταυτόχρονα, κατά την ενδοσχολική επιμόρφωση, θα δοθεί ευκαιρία για συζήτηση και αναστοχασμό αναφορικά με τις εμπειρίες και την αξία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της μέρας.Περισσότερες πληροφορίες για το διήμερο του εκπαιδευτικού αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Πέραν από την επιμόρφωση κατά το διήμερο του εκπαιδευτικού, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η επιμόρφωση των νηπιαγωγών θα συνεχιστεί τόσο μέσα από κεντρικές επιμορφώσεις όσο και μέσα από πρακτικές εφαρμογές στα πλαίσια των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η προσφορά, σε κάθε επαρχία (Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα-Αμμόχωστο), επιμόρφωσης σε δύο γνωστικά αντικείμενα. Όλες/οι οι νηπιαγωγοί, σε κάθε επαρχία, θα παρακολουθήσουν τρία δίωρα σεμινάρια έτσι ώστε, με το τέλος του προγράμματος, σε κάθε επαρχία, οι μισές/οι νηπιαγωγοί να έχουν έρθει σε επαφή με ένα μάθημα και οι άλλες/οι μισές/οι με κάποιο άλλο. Ακολούθως, σε κάθε επαρχία, θα επιλεγούν ένα μέχρι και δύο μεγάλα νηπιαγωγεία στα οποία θα εφαρμοστούν, σε πρακτικό επίπεδο, τα όσα παρακολούθησαν στις επιμορφώσεις οι νηπιαγωγοί ώστε, πέραν από τη σε μεγαλύτερο βάθος επιμόρφωση, να παραχθεί και διδακτικό υλικό το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλες/οι οι νηπιαγωγοί.

Περισσότερες πληροφορίες για το πιο πάνω πρόγραμμα θα ανακοινωθούν με νέες εγκυκλίους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Για περαιτέρω ενημέρωσή σας παρακαλώ όπως επισκέπτεστε την ηλεκτρονική σελίδα της Προσχολικής Εκπαίδευσης στη διεύθυνση:

http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/proscholiki_ekpaidefsi/index.html__"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










322