Τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσουν στο ΑΠΚ το καλύτερο τους πρόγραμμα στην Αγγλική


Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προσφέρει προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα, με στόχο την προσέλκυση μη ελληνόφωνων φοιτητών, αναμένοντας παράλληλα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανέγερση των ιδιόκτητων κτιρίων του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ Κωνσταντίνος Χρίστου.
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χρίστου είπε ότι “οι αριθμοί των φοιτητών αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό και πριν πέντε χρόνια είχαμε 1000 φοιτητές, πριν τέσσερα χρόνια είχαμε 2000 φοιτητές και αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι για το ακαδημαϊκό έτος που διανύουμε περίπου 4800 φοιτητές”.
Συγκεκριμένα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ήταν εγγεγραμμένοι σε προπτυχιακό επίπεδο 1469 φοιτητές, ενώ το 2014-2015 έχουν εγγραφεί 1475.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και στα 18 προγράμματα σπουδών, κατά το 2013-2014 ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανήλθε σε 3036, σε σύγκριση με 3190 κατά το 2014-2015.

Σε διδακτορικό επίπεδο, ήταν εγγεγραμμένοι 68 φοιτητές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και 54 κατά το  2014-2015.
Ο αριθμός των φοιτητών πρέπει να αυξάνεται, σημείωσε, γιατί τα Ανοικτά Πανεπιστήμια είναι μεγάλα και από τη μία μειώνεται το κόστος ανά φοιτητή όσο μεγαλώνουν, “αλλά από την άλλη για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε και εμείς ορισμένες δυνατότητες πρόσληψης επιπρόσθετου προσωπικού”.
Πρόσθεσε ότι “τώρα με τις παγοποιήσεις, το ίδιο διοικητικό προσωπικό είχαμε πριν πέντε χρόνια με 1000 φοιτητές και το ίδιο έχουμε και τώρα με 5000 φοιτητές και αυτό δημιουργεί ίσως και μερικά προβλήματα μη καλής εξυπηρέτησης των φοιτητών και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που θα εργαστεί φέτος η Διοικούσα Επιτροπή για αποπαγοποίηση των θέσεων κάτι που είναι ρεαλιστικό να γίνει διότι δεν ζητούμε περισσότερα χρήματα”.
Για τα ακαδημαϊκά προγράμματα που προσφέρονται, ο κ. Χρίστου είπε ότι “αυξάνονται οι φοιτητές και αυξάνονται και τα προγράμματα”.
Για τον καταρτισμό τους ανέφερε, “λαμβάνουμε υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με φοιτητές, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι ή είναι άνεργοι και επομένως προσπαθούμε με τα προγράμματα τα οποία δημιουργούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία μεταξύ της μετεκπαίδευσης των ανθρώπων ώστε να μπορέσουν να βρουν μια δουλειά εάν είναι άνεργοι και από την άλλη κρατούμε μια ισορροπία μεταξύ των ανθρωπιστικών και επαγγελματικών προγραμμάτων”.

Παράλληλα, είπε ο κ. Χρίστου, “λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας από όπου προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών μας”.

Το 60% των φοιτητών μας είναι από την Ελλάδα
“Εμείς κοιτάζουμε και τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας διότι το 60% των φοιτητών μας είναι από την Ελλάδα”, ανέφερε.

Προγράμματα στην Αγγλική

 Ο κ. Χρίστου είπε ότι “φέτος με την βοήθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή έχουμε καταλήξει σε αυτό που είχαμε εμείς ως στρατηγική ανάπτυξη του ΑΠΚΥ ότι αυτό πρέπει να έχει τον επιτελικό ρόλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης”.
Σημείωσε ότι “φέτος το έχουμε καταφέρει και μέσα στα πλαίσια αυτά τα προγράμματα που θα δώσουμε του χρόνου είναι προγράμματα στην αγγλική γλώσσα προερχόμενα από όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου, ιδιωτικά και δημόσια”.
Όπως εξήγησε, “κάθε Πανεπιστήμιο θα μας δώσει το καλύτερο του πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα για να προχωρήσουμε και εμείς να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές - όχι ελληνόφωνους -
  κάτι που συνάδει και με την πολιτική της Κυβέρνησης για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης”.
Είπε ότι “πέραν της συνεργασίας με τα κυπριακά πανεπιστήμια κάνουμε μια θεσμοθετημένη συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να προσφέρουμε στην αγγλική γλώσσα, μαζί τα δύο Πανεπιστήμια, ένα ξένο πρόγραμμα το Risk Management”.

Προγράμματα στο ΑΠΚΥ από τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια
Πρόσθεσε ότι “θα εξαγγείλουμε σε ένα μήνα τα προγράμματα που θα ενταχθούν στο ΑΠΚΥ από τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου”.
Αναφορικά με την συνεργασία του ΑΠΚΥ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο κ. Χρίστου είπε ότι “είδαμε Πρέσβεις ξένων χωρών στους οποίους μιλήσαμε για το ΑΠΚΥ, ενώ προηγήθηκαν συναντήσεις των Πρέσβεων με τον Υπουργό Παιδείας και σχετικά με τη Ρωσία, ειδικά, θα πάμε στην Μόσχα για να εδραιώσουμε μια άλλη συνεργασία ρωσικών πανεπιστημίων με το ΑΠΚΥ”.
Αναφερόμενος στο κόστος των προγραμμάτων, είπε ότι “είναι πολύ χαμηλότερο από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνονται εξ αποστάσεως”.

Τα δίδακτρα  
Πρόσθεσε ότι “στα προπτυχιακά προγράμματα δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά μόνο διαχειριστικά έξοδα και υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ προπτυχιακών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είναι 1300 ευρώ ανά θεματική ενότητα, ενώ στο μισό της τιμής δίνουμε τα προπτυχιακά προγράμματα με τα  χρήματα που πληρώνονται να είναι ίδια σε όλους τους τομείς”.
Αρχή στα προπτυχιακά προγράμματα έγινε με το Πρόγραμμα για τον Ελληνικό Πολιτισμού, σημείωσε, και προστέθηκαν ακόμη  δύο πτυχιακά προγράμματα, οι Αστυνομικές Σπουδές και η  Διοίκηση Επιχειρήσεων, το τελευταίο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση, είπε ότι “για εμάς η κρατική χορηγία ανά φοιτητή είναι 1000 ευρώ και όχι 18000 όπως γίνεται με τα άλλα πανεπιστήμια”.
Για την αύξηση των διδάκτρων των προπτυχιακών προγραμμάτων από 350 ευρώ τη θεματική ενότητα στα 700, ο κ. Χρίστου είπε ότι “η αύξηση έγινε γιατί τα διαχειριστικά έξοδα αυξάνονται και μέσα σε αυτά τα πλαίσια μειώθηκαν κατά 30% και οι απολαβές του ακαδημαϊκού προσωπικού”.

Εκτός του ελληνικού χώρου κανένας δεν μπορεί να πάρει πτυχίο με 7200 ευρώ
“Είχαμε το δίλημμα να αποφασίσουμε μεταξύ της ποιότητας και της αύξησης του κόστους και προτιμήσαμε το δεύτερο, αλλά δώσαμε και 15% μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκτός του ελληνικού χώρου κανένας δεν μπορεί να πάρει πτυχίο με 7200 ευρώ είτε σε συμβατικό είτε σε Ανοικτό Πανεπιστήμιο”, σημείωσε.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι “η κρατική χορηγία δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθεί και ξέρουμε πολύ καλά την κατάσταση και όλοι κρατιόμαστε με νύχια και με δόντια”.
Παρά την οικονομική κρίση, συνέχισε, “η Κυβέρνησή μας δεν μείωσε την κρατική χορηγία που είναι 5,7 εκατομμύρια αν και ο προϋπολογισμός μας είναι 15,5 με την διαφορά που υπάρχει στα δύο ποσά να προέρχεται από ιδία έσοδα”.
“ Δεν θα πιέσουμε το κράτος από την στιγμή που μπορούμε να βγάλουμε τα λειτουργικά έξοδα”, είπε.

Τρεις επιλογές για ιδιόκτητο κτήριο
Αναφορικά με τη στέγαση του ΑΠΚΥ, ο Πρόεδρος της Διοικούσας του Επιτροπής είπε ότι “γίνεται άλλη μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσουμε ιδιόκτητο κτίριο και αναμένουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο να μας δώσει την τελική έγκριση για την ανέγερση ενός δικού μας κτηρίου, ώστε να αξιοποιηθούν οι 800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο που δίνονται για ενοίκια για την ανέγερση του δικού μας κτηρίου”.
Πρόσθεσε ότι “η μία περίπτωση είναι να μας δοθεί χώρος πέριξ της Πανεπιστημιούπολης, ή στην περιοχή ΣΟΠΑΖ όπου θα αναπτύξει η Λευκωσία ένα εκπαιδευτικό κέντρο, και η 3η περίπτωση είναι κάποια άλλη χαλίτικη γη που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν πάντα φιλικό μαζί μας και σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη των εργασιών θα έχουμε και το δικό μας ιδιόκτητο κτίριο”.
Για τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού, ο κ. Χρίστου είπε ότι “έχουμε 18 μέλη Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό και προκηρύσσουμε άλλες έξι θέσεις που μας αποπαγοποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο”.
Σε αυτό τον αριθμό προστίθεται το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό που είναι περίπου 320 άτομα στα οποία περιλαμβάνονται και  80 άνεργοι Κύπριοι επιστήμονες”.

“Όσο μεγαλώνουμε ως Πανεπιστήμιο θα προσφέρουμε καινούργιες θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια απάμβλυνσης του φαινομένου της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο”, είπε ο κ. Χρίστου.
Σημείωσε ότι η Διοικούσα Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το να σχεδιάσει τη Στρατηγική Ανάπτυξη του ΑΠΚΥ για το 2015 – 2018, ενώ  η Στρατηγική για το 2012 – 2015 έχει υλοποιηθεί κατά 80%.
Αναφέρθηκε και στη συνεργασία που εγκαθιδρύει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τα  Υπουργεία Παιδείας και Άμυνας βάσει της οποίας από τον Ιανουάριο του 2015, 120 εθνοφρουροί, θα μπορούν εξ αποστάσεως να φοιτούν στο ΑΠΚΥ με την κάλυψη των εξόδων να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου σε αυτή την φάση τα δύο Υπουργεία.
Η προσφορά μαθημάτων θα βασίζεται στην αξιοποίηση του Συστήματος Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), η οποία επιτρέπει τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των μαθημάτων μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάθε μάθημα θα αντιστοιχεί σε 10 ECTS.

Βοήθεια σε φοιτητές
Αναφορικά με τις σχέσεις Διοικούσας Επιτροπής και Φοιτητών, ο κ. Χρίστου είπε ότι “η Διοικούσα Επιτροπή αγαπά τους φοιτητές της και όταν επίσημα ένας φοιτητής κάνει ένα παράπονο το βλέπουμε με μεγάλη επιείκεια και προσπαθούμε να βοηθήσουμε, μπορεί να δώσουμε αναστολή φοίτησης και σε περιπτώσεις πολυτέκνων μέχρι και 70% έκπτωση στα δίδακτρα”.
Επίσης, πρόσθεσε, “θα δώσουμε ένα μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε κάθε πρόγραμμα για να κρατήσουμε τους φοιτητές μας και να τους βοηθήσουμε, αλλά δεν θα πέσει η ποιότητα του προγράμματος”.

Παρακολούθηση θεματικών ενοτήτων προγραμμάτων του, χωρίς κόστος
Ο κ. Χρίστου δήλωσε “αισιόδοξος ότι αυτό το Πανεπιστήμιο έχει πολλές προοπτικές για το μέλλον, θα βοηθήσει και την κυπριακή οικονομία, αλλά πρωτίστως τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες χρήσιμες για το μέλλον”.
Ανέφερε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να προσφέρει τη δυνατότητα για παρακολούθηση θεματικών ενοτήτων προγραμμάτων του, χωρίς κόστος, και μάλιστα μετά να αναγνωρίζονται ως μέρος ενός πτυχίου με την προϋπόθεση της παρακολούθησης του συνόλου των θεματικών ενοτήτων που απαιτούνται για την απόκτηση πτυχίου.
Καταλήγοντας, ο  κ. Χρίστου είπε ότι φέτος αποφοιτούν 600 φοιτητές κάτι που είναι “πολύ σημαντικό για την κυπριακή κοινωνία”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225