Τα κολλέγια ζήτησαν από τον Κενεβέζο να εκδίδονται στην Κύπρο οι άδειες εισόδου των ξένων φοιτητών


Ο Παγκύπριος  Σύνδεσμος  Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο υπόμνημα με τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του. Όπως ανέφερε στο Paideia-News.com ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Χριστοφόρου, τα κυριότερο  πρόβλημα είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις χώρες όπου υπάρχει ενδιαφέρον από φοιτητές να έλθουν στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοφόρου ζήτησε από τον υπουργό, οι άδειες εισόδου των φοιτητών να εκδίδονται στην Κύπρο όπως γινόταν παλαιότερα, ώστε να ανοίξει ξανά η αγορά των ξένων φοιτητών, που λόγω της γραφειοκρατίας των τελευταία χρόνων, έχει μειωθεί πάνω από 60%. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος ενέγραψε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής  θέμα,  ζητώντας διευκολύνσεις  στην διαδικασία έκδοσης  αδειών εισόδου των ξένων φοιτητών στην Κύπρο.  

Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.   

Ακολουθεί το υπόμνημα του Συνδέσμου στον υπουργό Παιδείας:   

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

 Στις δύσκολες τούτες στιγμές που περνά ο τόπος μας αισθανόμαστε την ανάγκη να σας πληροφορήσουμε πως τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι έτοιμα και μπορούν να συνδράμουν στην ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης φοιτητών από διάφορες χώρες.  Επίσης θα θέλαμε να αναφέρουμε πιο κάτω ακόμη μερικά θέματα σε συντομία τα οποία μας απασχολούν.

1. Επιβεβαίωση σωστής εφαρμογής της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εισδοχή φοιτητών (Ιούλιος 2011)

2.Πανεπιστημιακά Κολέγια

Υιοθέτηση του θεσμού «Πανεπιστημιακού Κολεγίου» θα σημαίνει την απαρχή μιας μεγάλης ανάπτυξης και αναβάθμισης της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην οικονομία της Κύπρου στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού προϊόντος ντος στην αναβάθμιση της ποιότητας των εισερχόμενων φοιτητών και στον περιορισμό του αριθμού των Κυπρίων φοιτητών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για Ανώτερες Σπουδές.

Ακόμη θα αναπτυχθεί υγιής άμιλλα μεταξύ των ιδίων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για οργανωμένη ανάπτυξη και εισαγωγή Ερευνητικών Προγραμμάτων και Καινοτομίας.

3. Απόφαση (ΣΕΤΕ)

Υποχρεωτικό ποσοστό παρουσιών των φοιτητών στις (ΙΣΤΕ). Επιστολή Υπουργείου Παιδείας 19/04/2013.

4 Τέλη και Επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα Κολέγια από το ΥΠΠ, ιδιαίτερα η επιθεώρηση Κολεγίου από λειτουργούς του ΥΠΠ όπου η χρέωση είναι για κάθε κλάδο που λειτουργεί και πολλαπλασιάζεται επί του αριθμού των κλάδων. Η χρέωση επαναλαμβάνεται κάθε Ακαδημαϊκό Τετράμηνο. Είναι υπερβολικά.

Δημήτρης Α. Χριστοφόρου Πρόεδρος»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155