Τα ξενοδοχειακά είναι περιζήτητα στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λεμεσού


«Στη Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λεμεσού έχουμε μαθητές από 17 χρονών μέχρι και 65 ετών. Έρχονται μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον. Έτσι δημιουργείται ένα ωραίο περιβάλλον, το οποίο βοηθά τα άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ομάδες αποτελούνται από άτομα διαφόρων ηλικιών και οι μεγαλύτεροι, μπορεί πολλές φορές να συμβουλεύουν τους μικρότερους. Μπορεί ένας πατέρας, μια μητέρα, μέσα από την εμπειρία τους να αποτελούν παράγοντα ισορροπίας μέσα στην ομάδα».

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα Paideia-News.com, ο Βοηθός Διευθυντής  Μηχανολογίας και υπεύθυνος της Α΄ και Γ΄ Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λεμεσού Αρτέμης Αρτεμίου.    

Ακολουθεί η συνέντευξη:  

ΕΡ: Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή Λεμεσού;

ΑΠ: Στην Εσπερινή Σχολή μπορούν να εγγραφούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι κατέχουν απολυτήριο Γυμνασίου. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια, διότι το ωράριο λειτουργίας της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής διαφέρει από το πρωινό. Διαρκεί από τις 18:00 μέχρι τις 21:30  και διδάσκονται 45λεπτα μαθήματα για πέντε περιόδους καθημερινά σε αντίθεση με το πρωινό, που είναι επτά 45λεπτες περίοδοι και η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια. Το απολυτήριο όμως έχει την ίδια ισχύ με εκείνο της πρωινής Σχολής.

ΕΡ: Πως αξιολογείτε τα αποτελέσματα  τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Εσπερινής Σχολής;

ΑΠ: Είχαμε θετικά αποτελέσματα. Αυτά αποδεικνύονται από τη θέληση που επέδειξαν οι μαθητές. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζόμενους οικογενειάρχες ή μητέρες,  αφιέρωσαν χρόνο για να πάρουν το απολυτήριο της Τεχνικής Σχολής. Τώρα έχουμε ήδη 68 μαθητές ενώ στη Λευκωσία γύρω στους 180, αλλά εκεί μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας. Άρα υπάρχει ζήτηση και πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη λόγω της κρίσης και της ανεργίας.

ΕΡ: Έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα ή ελλείψεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Σχολής ;

ΑΠ: Μέχρι σήμερα, οι ώρες των καθηγητών που διδάσκουν στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή, κάτω από δύσκολες συνθήκες αντιστοιχούσαν ενάμισι φορά με τις πρωινές. Όμως αυτό φέτος καταργήθηκε, λόγω οικονομικής κρίσης, και η αντιστοιχία είναι η ίδια με τις πρωινές ώρες. Είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, διότι δεν υπάρχει καμιά υπηρεσία που να εργάζεται εκτός συνηθισμένου ωραρίου με αυτόν τον τρόπο. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας το εφάρμοσε χωρίς να ερωτηθούν οι καθηγητές και οι Συντεχνίες.

Επειδή η λειτουργία της Εσπερινής Τεχνικής έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις ως προς τη γραμματειακή και διευθυντική υποστήριξη. Γι’ αυτό και καλύπτονται από τους καθηγητές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθειά τους στην ώρα των καθηκόντων τους.

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένοι με τις υποδομές στις οποίες φιλοξενείται η Σχολή; Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια σχετικά με αυτές;

ΑΠ: Όσον αφορά τις υποδομές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δεν έχουμε παράπονα και όσον αφορά την Ξενοδοχειακή, ούτε και την Α΄ Τεχνική Σχολή.

Οι κλάδοι που έχουν περισσότερη ζήτηση

ΕΡ: Ποιοι είναι οι κλάδοι που έχουν την περισσότερη ζήτηση;

ΑΠ: Επειδή τώρα ξεκινήσαμε, έχουν διαφημιστεί όλοι οι κλάδοι. Προς το παρόν ξεκινήσαμε με μηχανολογία, δηλαδή υδραυλικά, θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, μηχανική αυτοκινήτων, και τα ξενοδοχειακά στην τραπεζοκομία και μαγειρική.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν περισσότερη ζήτηση είναι τα ξενοδοχειακά, λόγω του ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός και μάλλον του χρόνου θα έχουν περισσότερη ζήτηση. Ήδη στα πρωινά μαθήματα γίνονται πιο πολλές τάξεις μαθητών σε σύγκριση με πριν. Γι’ αυτό μάλλον, το ίδιο ενδιαφέρον θα υπάρξει φέτος και με την Εσπερινή Σχολή.

ΕΡ: Σκοπεύετε να αυξήσετε στο μέλλον τους κλάδους τους οποίους προσφέρετε;

ΑΠ: Εάν με τη νέα σχολική χρονιά ενδιαφερθεί ένας αριθμός νέων μαθητών να παρακολουθήσουν μια άλλη ειδικότητα, ευχαρίστως θα γίνει. Προσφέρονται όλοι οι κλάδοι οι οποίοι υπάρχουν στην Τεχνική Σχολή την πρωινή νοουμένου ότι συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ατόμων.

ΕΡ: Έχετε παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εγγραφές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο;

ΑΠ: Οι εγγραφές τώρα θα ξεκινήσουν, παρατηρήσαμε όμως ενδιαφέρον. Τηλεφωνούν και ρωτούν, να μάθουν, έρχονται για να πάρουν πληροφορίες οι ίδιοι προσωπικά. Τώρα είναι η περίοδος που οι γονείς συζητούν την ειδικότητα που θα ακολουθήσει το παιδί τους, το οποίο είτε είναι στρατιώτης, είτε  μεγαλύτερης ηλικίας. Οι εγγραφές θα γίνουν στα μέσα του Ιούνη και θα συνεχιστούν μέχρι και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Έχουμε ζήτηση επίσης από πολλούς μαθητές από το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Ζακακιού επειδή δεν γνώριζαν από πριν την ύπαρξη και τη λειτουργία  της Εσπερινής Τεχνικής και ενδιαφέρονται να εγγραφούν τώρα.

ΕΡ: Έχουμε θεωρητικά τμήματα και επαγγελματικά τμήματα υψηλού επιπέδου

Υπάρχει ακόμη η άποψη ότι στις Τεχνικές Σχολές φοιτούν οι αδύνατοι μαθητές;

ΑΠ: Έχει ξεπεραστεί αυτή η άποψη. Έχουμε ήδη αποδείξει και αποδεικνύουμε κάθε φορά με τα αποτελέσματα εξετάσεων ή με τις παγκύπριες εξετάσεις στα οποία βλέπουμε ότι πολλοί απόφοιτοι Τεχνικών Σχολών πρώτευσαν και πήραν τους καλύτερους βαθμούς και διαπρέπουν. Ήδη έχει ξεπεραστεί αυτό που έλεγαν κάποτε ότι «δεν παίρνει τα γράμματα άρα να τον στείλουμε στην Τεχνική Σχολή». Στις Τεχνικές Σχολές έχουμε θεωρητικά τμήματα και επαγγελματικά τμήματα, τα οποία είναι υψηλού επιπέδου.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 85%

ΕΡ: Η Σχολή συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πόσα απορροφά η Εσπερινή Τεχνική και πόσο σημαντική είναι για την Σχολή αυτή η χρηματοδότηση;

ΑΠ: Για το κράτος μας ήταν δύσκολο οικονομικά να ξεκινήσει μια δεύτερη Εσπερινή Τεχνική Σχολή μετά την πρώτη που υπάρχει ήδη στη Λευκωσία. Είναι μεγάλο βοήθημα επομένως η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τα επόμενα χρόνια. Οι πληρωμές των καθηγητών, οι οποίοι εργάζονται εδώ για παράδειγμα, γίνονται με αυτή τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη. Τα έξοδα των εργαστηρίων, ο φωτισμός και γενικά τα έξοδα λειτουργίας τους καλύπτονται από αυτή την χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 85%. 

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

ΕΡ: Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής και τι επιδιώκει να προσφέρει στη δια βίου μάθηση;

ΑΠ: Η Εσπερινή Τεχνική Σχολή είναι Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που δίνεται σε πολίτες της Λεμεσού και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία αυτή για να πάρουν ένα απολυτήριο. Επίσης δίνεται η ευκαιρία σε άτομα, τα οποία κατέχουν απολυτήριο, αλλά θέλουν να εξειδικευτούν και σε ένα άλλο τομέα. Λόγω της κρίσης, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους να ειδικευτούν σε ένα δεύτερο και τρίτο επάγγελμα. Επειδή  οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, υπάρχει αυτή η ευκαιρία απόκτησης κάποιας άλλης ειδικότητας. Κάποιες από τις ειδικότητες που προσφέρονται είναι π.χ. στην Ξενοδοχειακή Σχολή μάγειρας ή τραπεζοκόμος, ή στην Τεχνική Σχολή η μηχανική αυτοκινήτων, υδραυλικά, θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, ηλεκτρολογία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, δομικά έργα και διάφορα άλλα.

Επίσης κάθε χρόνο, η πολιτεία δίνει υποτροφίες σε απόφοιτους Τεχνικών Σχολών για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Δίνει  10% των θέσεων αποκλειστικά για τις Τεχνικές Σχολές και επιπλέον 2% ειδικά για τις Εσπερινές. Άρα, οι μαθητές των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών έχουν το πλεονέκτημα να διεκδικούν θέσεις στα Πανεπιστήμια από το ποσοστό που δίνεται για τις Τεχνικές Σχολές γενικά, και επιπλέον για τις Εσπερινές Σχολές ειδικά. Επομένως δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους μαθητές να διεκδικήσουν άνετα μια θέση στο Πανεπιστήμιο.

Έχουμε μαθητές από 17 χρονών μέχρι και 65 ετών.

ΑΠ: Στην Εσπερινή Σχολή Λεμεσού έχουμε μαθητές από 17 χρονών μέχρι και 65 ετών. Έρχονται μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον. Έτσι δημιουργείται ένα ωραίο περιβάλλον, το οποίο βοηθά τα άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτό, επειδή οι ομάδες αποτελούνται από άτομα διαφόρων ηλικιών, όπου οι μεγαλύτεροι μπορεί πολλές φορές να συμβουλεύουν τους μικρότερους. Μπορεί ένας πατέρας, μια μητέρα, μέσα από την εμπειρία τους να αποτελούν παράγοντα ισορροπίας μέσα στην ομάδα. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας των τάξεων και των ιδιαίτερων συνθηκών, η Εσπερινή Τεχνική, προσφέρει ένα ανθρώπινο περιβάλλον με κατανόηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι μαθητές των διαφόρων ηλικιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

ΕΡ: Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί ακόμα να ενισχυθεί ο θεσμός της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λεμεσού;

ΑΠ: Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση του κόσμου για την ύπαρξη της Εσπερινής Τεχνικής και αξιολόγηση από τους ίδιους τους μαθητές, εάν είναι π.χ ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της Σχολής, για να προσελκύσουμε περισσότερους μαθητές. Χρειάζεται επίσης να ενδυναμωθεί το προσωπικό και η διεύθυνση. Η πρόσβαση στο σχολείο από εξωσχολικούς τα απογεύματα, χωρίς να υπάρχει έλεγχος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς τεχνικού, γραμματειακού ή άλλου βοηθητικού προσωπικού. Λειτουργούν τέσσερις σχολές το απόγευμα, οι οποίες εδρεύουν στην Α΄ Τεχνική Σχολή και υπάρχει η ανάγκη ενδυνάμωσης του λειτουργικού προσωπικού.

Η συνέντευξη έγινε στην παρουσία και με την υποστήριξη καθηγητών της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, τους οποίους ευχαριστούμε για τις εισηγήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας .

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










199