Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης στη συνέλευση του ΣΕΔΜΕΚ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην Ακτή του Κυβερνήτη  η Παγκύπρια Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ).  Στη Συνέλευση τέθηκαν από τους παρευρισκομένους  διάφορα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές, αλλά και εισηγήσεις προς επίλυσή τους. Το Συμβούλιο του ΣΕΔΜΕΚ θα έχει στις 26 Ιουλίου συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, όπου θα θέσει προς συζήτηση τα προβλήματα του κλάδου.

Αναλυτικά τα προβλήματα που τέθηκαν:  

Καταστατικές αλλαγές:

 Αρχικά σημειώθηκε το θέμα καταστατικών αλλαγών του Συνδέσμου, οι οποίες πρέπει να συνάδουν με το καταστατικό της ΟΕΛΜΕΚ.

Οικονομικά προβλήματα

 Ανάμεσα στις απόρροιες της δυσχερούς οικονομικής  κατάστασης στη διοίκηση των σχολείων είναι και η απόφαση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων, λόγω  των περιοριστικών μέτρων, για έκδοση επιταγών μόνο σε φυσικά και όχι σε νομικά πρόσωπα. Λόγω της ρύθμισης αυτής, επιταγές που έπρεπε κανονικά να εκδίδονται στο όνομα των σχολείων ως νομικά πρόσωπα, εκδίδονται αναγκαστικά στο όνομα των διευθυντών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα διαχείρισης των οικονομικών των σχολείων.

Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης οι διευθυντές έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα με τους άπορους μαθητές, αλλά και καθυστέρησης στην παραλαβή χρημάτων, όπως για θεατρικές παραστάσεις και προγραμμάτων που επιχορηγούνται από την Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαπιστώθηκε ως πρόβλημα και η πληθώρα εκδηλώσεων που συνεπάγονται και οικονομικό κόστος για τους μαθητές, αλλά και απώλεια διδακτικού χρόνου. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για μείωση των εράνων για διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς εντός της σχολικής μονάδας. Όπως τονίστηκε σε καιρούς που υπάρχουν ανάγκες επιβίωσης για τους ίδιους τους μαθητές είναι αδιανόητο  να τους φέρνουν σε αμηχανία, όταν δεν είναι σε θέση να συνεισφέρουν στον έρανο . Επιπλέον παρουσιάστηκε η ανησυχία των διευθυντών για την ασφάλεια των σχολείων και των εξοπλισμών τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Δυσκολία στη συνεργασία Σχολικών Εφοριών – Διευθυντών

 Εντοπίστηκε δυσκολία στη συνεργασία μεταξύ των Σχολικών Εφοριών και Διευθυντών των σχολείων παρουσιάστηκε ως  παράδειγμα, απόπειρες αφαίρεσης κλιματιστικών από τα σχολεία, παρά την Εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας για ανάκληση της αρχικής αυθαίρετης εγκυκλίου. Επίσης τέθηκε θέμα  και κατακράτησης των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για άπορους μαθητές μετά από έγκριση του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, των Συνδέσμων Γονέων και του Καθηγητικών Συλλόγων για ακύρωση της δεύτερης εκδρομής.

Εκσυγχρονισμός Κανονισμών Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας

 Οι Κανονισμοί Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας χρήζουν αλλαγών για πράγματα που ξεπεράστηκαν με το χρόνο και παραμένουν σε ισχύ. Τα παραδείγματα που δόθηκαν στη συνέλευση ήταν:

  • Οι απουσίες μαθητών δευτέρου τετραμήνου που κρίνουν την παραπομπή ή την στασιμότητά τους. Το δεύτερο τετράμηνο ενώ λογίζεται ισοδύναμο σε χρονική διάρκεια με το πρώτο είναι αισθητά μικρότερο από το πρώτο. Κακώς υπάρχει αυτή η ρύθμιση που είναι σε βάρος των μαθητών, επομένως υπάρχει ανισορροπία στη νομοθετική ρύθμιση.
  • Οι αδικαιολόγητες απουσίες μαθητών ισούνται με πειθαρχικό παράπτωμα ενώ παράλληλα τους δίνεται το δικαίωμα των αδικαιολόγητων απουσιών.
  • Η δυνατότητα για βοήθεια σε ένα ή δύο μαθήματα για μαθητές Γ΄ λυκείου για να απολυθούν τον Ιούνιο συνιστά άδικη ρύθμιση σε βάρος εκείνων που επάξια παίρνουν τον ίδιο βαθμό και συνιστά απαξίωση των απολυτηρίων.
  • Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν οι κανονισμοί των μεταθέσεων και των τοποθετήσεων των διευθυντών.
  • Παρουσιάζεται πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων με μεταθέσεις, μετακινήσεις και προαγωγές που γίνονται με παρεμβάσεις κομματικού χαρακτήρα

Απώλεια διδακτικού χρόνου

 Η πληθώρα εκδηλώσεων, οι δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος Δημιουργικότητα–Δράση–Κοινωνική Προσφορά (ΔΔΚ), καθώς και το τριήμερο εργασίας στα Λύκεια και το διήμερα στα Γυμνάσια, θεωρούνται από τους Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης πηγές απώλειας διδακτικού χρόνου και δραστηριότητες χωρίς θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Ειδικά για τις ημέρες εργασίας, τα Γυμνάσια θεωρήθηκαν ανέτοιμα για αυτό το πρόγραμμα, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα,. Προτάθηκε η ενίσχυση του ρόλου των Συμβούλων Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) στην ενημέρωση των παιδιών για τα διάφορα επαγγέλματα και ο περιορισμός στις μετακινήσεις εκτός του σχολικού χώρου.

Απουσίες καθηγητών

 Αυξητική τάση τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρήθηκε από το Σύνδεσμο Διευθυντών στις απουσίες των καθηγητών που παρουσιάζουν ψεύτικα ιατρικά πιστοποιητικά, αλλά και λόγω των πρωινών σεμιναρίων που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τους Επιθεωρητές. Η «απάτη» όπως χαρακτηρίστηκε με τα ψεύτικα ιατρικά πιστοποιητικά αφορά επίσης και σε θέματα μεταθέσεων, τοποθετήσεων και προαγωγών. Θίχτηκε επιπλέον το θέμα καθηγητών που μένουν για πάνω από οκτώ χρόνια στο ίδιο σχολείο και ειδικά στις μικρές κοινότητες όπου παρουσιάζονται κατ’ επέκταση τοπικιστικές τάσεις.

Κατά τη συνέλευση παρουσιάστηκε η εισήγηση για ενίσχυση της επιμόρφωσης των Βοηθών Διευθυντών και των Διευθυντών με τη μέθοδο του μέντορα από Διευθυντές που έχουν την απαιτούμενη πείρα.

Συνέδριο Εκπαιδευτικής Διοίκησης

 Σκέψεις εκφράστηκαν  για συνδιοργάνωση Συνεδρίου για την Εκπαιδευτική Διοίκηση  από το ΣΕΔΜΕΚ και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Διοίκησης (ΚΟΕΔ), σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Οι συνδιοργανωτές ελπίζουν ότι η συνεργασία θα φέρει μαζικότητα προσέλευσης και συμμετοχής και αποφυγή εξόδων σε μια εποχή περισυλλογής και που σπανίζουν οι χορηγοί.

Ο ρόλος του ΣΕΔΜΕΚ

 Τις ευχαριστίες  προς τους αφυπηρετούντες και μέλη του ΣΕΔΜΕΚ, Δημήτρη Δημητριάδη και Χριστίνα Βαλανίδου εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι.

Ο κ Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας για την πολύχρονη εμπειρία του μέσα από τη συμμετοχή του στο ΣΕΔΜΕΚ διαπιστώνει το σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου λέγοντας:

«Όταν έγινα Διευθυντής, μέσα από τον Σύνδεσμο Διευθυντών, πίστευα ότι θα καταφέρναμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Αλλάξαμε και πετύχαμε πράγματα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο Σύνδεσμος υπάρχει και αγωνίζεται. Εάν μείνουμε προσκολλημένοι στους κανονισμούς δύσκολα θα λύσουμε τα προβλήματα της σχολικής μονάδας.»

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










323