Τα τρέχοντα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα


ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και μη, δεν συζητώ το λόγο ή τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν κάποιες μειώσεις σε διδακτικό χρόνο, ίσως αυτός να ήταν ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί μια μείωση που εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά έπρεπε να γίνει από μόνη της.

Οι περισσότεροι δείχτες που χαρακτηρίζονται από τις κρατικές αρχές ως χαμηλότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης ή του ΟΑΣΑ θα πρέπει να το θεωρούμε θετικό και όχι αρνητικό και η εκπαιδευτική και παιδαγωγική λογική επιτάσσει να μείνουν κάτω από το μέσο όρο και κάποιοι από αυτούς όσο μπορείς να τους μειώσεις τόσο το καλύτερο για την διαδικασία της εκπαίδευσης.

Τώρα αν κάποιος δεν βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά τα βλέπει μόνο από την οικονομική της πλευρά τότε προφανώς θα θέλει να αυξήσει τους δείκτες.

Αν μελετήσουμε με κάποιο όραμα για το μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα επιβάλει τα πάντα και εμείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και διαχειριστές της Παιδείας θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τότε οι περισσότεροι δείκτες δεν θα έχουν κανένα νόημα πλέον. Μόνο το γεγονός ότι ασχολούμαστε με αυτούς τους συγκεκριμένους δείκτες δείχνει ότι δεν υπάρχει όραμα για το μέλλον της εκπαίδευσης διότι απλούστατα, αν εξελίξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα όπως πρέπει, δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος με κάποιο παράδειγμα, στο μέλλον η γνώση δεν θα αποκτάται μέσα στη σχολική τάξη αλλά παντού. Στην τάξη θα αναπτύσσονται δεξιότητες και πως και πού εφαρμόζουμε τη γνώση. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, δηλαδή να μπορούν να δουλέψουν ως διευκολυντές πλέον (facilitators) μαζί με τους μαθητές για να εφαρμόζουν τη γνώση. Με αυτή της εξέλιξη θα εξοικονομηθεί και χρόνος για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν σωστά και συστηματικά τις νέες τεχνολογίες, να υποστηρίξουν αδύνατους και δυνατούς μαθητές και κανείς δεν θα τρέχει να καλύψει την ύλη.

Ένα νέο Ευρωπαϊκό έργο που έχει εγκριθεί πριν λίγες μέρες με ονομασία «L-Cloud : developing tomorrow’s Cloud education leaders», το οποίο θα συντονιστεί από το European Association of Career Guidance, θα δημιουργήσει οδηγό,  πλαίσιο προσόντων, επιμορφωτικό πρόγραμμα και διαδικασία πιστοποίησης που θα στηρίξει την εξέλιξη της παιδείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το έργο θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2018 και έχει διάρκεια 2 έτη. Περισσότερα νέα του θα βρείτε στο www.eacg.eu, ή γράψετε στο makrides.g@eaecnet.com 

Πρόεδρος του European Association of ERASMUS Coordinators

Πρόεδρος του European Association of Career Guidance

Πρόεδρος της Mathematical Society of South-Eastern Europe

Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας

Πρόεδρος του Ιδρύματος ΘΑΛΗΣ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











182