«Εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχουμε βιώσει μια ουσιαστική συρρίκνωση των ωρών διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και μια γενικευμένη υποβάθμιση των κλασικών σπουδών».
Αυτό επισήμανε το Σάββατο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Δημήτρης Ταλιαδώρος μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν ο ΣΕΚΦ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με θέμα του Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος των ποιητών» και ο «από σκηνής φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα.
Από το 2007
Τεκμηριώνοντας τη θέση του ο κ. Ταλιαδώρος παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
«Το 2007, χρονολογία για την οποία η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει δημοσιευμένα στοιχεία, είχαν επιλέξει το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και παρακάθισαν στις Παγκύπριες εξετάσεις 722 μαθητές, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 7,67%. Την περσινή χρονιά, 2013, επέλεξαν το μάθημα μόνο 434 μαθητές (ποσοστό 4,79%), δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια μειώθηκαν οι μαθητές που επέλεξαν Αρχαία Ελληνικά κατά 288 ή κατά ποσοστό 2,88% επί του συνολικού αριθμού των μαθητών ή κατά 40% επί των μαθητών που επέλεξαν Αρχαία Ελληνικά!
Σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Το 1970 στο Κλασικό τμήμα οι μαθητές διδάσκονταν 36 ώρες Αρχαία Ελληνικά. Το 1978 στο Λύκειο Επιλογής Μαθημάτων (ΛΕΜ) με επιλογή Αρχαίων Ελληνικών οι ώρες μειώθηκαν σε 17. Ενώ σήμερα ένα μαθητής που επιλέγει τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκεται συνολικά μόνο 8 ώρες στη Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου.
Θεωρούμε ότι το Ενιαίο Λύκειο χρήζει άμεσα βελτιωτικών αλλαγών. Μετά από 14 χρόνια εφαρμογής όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει. Δυστυχώς έχουν περάσει από το υπουργείο Παιδείας και πολιτισμού τα 14 αυτά χρόνια πέντε υπουργοί αλλά τα προβλήματα του Ενιαίου Λυκείου παραμένουν.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΦ ζήτησε ταυτόχρονα από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή επανεξέταση τόσο των Ωρολογίων όσο και των Αναλυτικών Προγραμμάτων λέγοντας:
Να επανεξεταστεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα
«Κύριε Υπουργέ, θέση μας είναι ότι το συντομότερο πρέπει να επανεξεταστεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα τόσο του γυμνασίου όσο και του λυκείου. Έχουμε ήδη εισηγηθεί την επαναφορά περιορισμένου αριθμού επιλογών στην Α΄ Λυκείου. Θεωρούμε αδιανόητο ο μαθητής να επιλέγει μαθήματα τα οποία στη συνέχεια μπορεί να μη εξεταστεί. Θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν και τα μαθήματα πρόσβασης.
Τώρα σε σχέση με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα νέα διδακτικά εγχειρίδια των Αρχαίων Ελληνικών του Γυμνασίου διαπιστώνουμε ότι με την εισαγωγή των κωμικωγραφημάτων επιδιώχθηκε να γίνουν τα βιβλία ελκυστικά και οι μαθητές να επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα. Αυτό πράγματι για τα παιδιά της Α΄ τάξης θεωρήθηκε ότι είναι ευεργετικό, όμως η συνέχιση της μεθόδου αυτής έστω και σε μειωμένο βαθμό στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου ανησυχεί τους συναδέλφους, αφού βλέπουν ότι οι μαθητές δεν μπαίνουν σε μια διαδικασία ουσιαστικής εκμάθησης της μητρικής μας γλώσσας, αφού το μάθημα όχι μόνο στην κειμενική του προσέγγιση αλλά και στα μορφοσυντακτικά φαινόμενα, δε στοχεύει σε συγκεκριμένες πυρηνικές γνώσεις που πρέπει να αποχτήσουν οι μαθητές σε κάθε τάξη. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών να φθάνει στην Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και να είναι αδιάφορη για το μάθημα και να μην έχει αποχτήσει βασικές πυρηνικές γνώσεις των Αρχαίων Ελληνικών. Έχει αποδειχθεί ότι η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της κάθε τάξης είναι πάρα πολλή με αποτέλεσμα μέρος της ύλης της προηγούμενης τάξης να μεταφέρεται στην επόμενη και φθάσαμε στο σημείο η Γ΄ τάξη να μην προλάβει να διδαχθεί την ύλη της τάξης της. Η επισήμανση αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τη διδασκαλία του «Κύκλωπα» στην Γ΄ Γυμνασίου.
Για τον Κύκλωπα
Ο ΣΕΚΦ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να μην διδαχθεί το εγχειρίδιο του «Κύκλωπα», το οποίο σε πολλά σχολεία ακόμη δεν έχει φθάσει.
Βασική μας θέση, κ. Υπουργέ, είναι ότι τα βιβλία αυτά πρέπει να τύχουν άμεσης και επιστημονικής αξιολόγησης. Παράλληλα να υπενθυμίσω ότι με έντονες παρεμβάσεις του ΣΕΚΦ και με την στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ έγιναν σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις στα μαθήματα της Νεοελληνικής γλώσσας και της Ιστορίας στο γυμνασιακό κύκλο».
Καταλήγοντας ο κ. Ταλιαδώρος ζήτησε από τον υπουργό παιδείας τη διεξαγωγή ενός πραγματικού διαλόγου για ουσιαστική μεταρρύθμιση
«Δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια ενός σύντομου χαιρετισμού να εξαντληθεί το θέμα των αρνητικών διαπιστώσεων που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές στη Μέση Εκπαίδευση. Κύριε Υπουργέ, είμαστε στη διάθεσή σας και αναμένουμε ως Σ.Ε.Κ.Φ. ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο για να μεταρρυθμίσουμε πραγματικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μια μεταρρύθμιση που θα στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου».