Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης για τον Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου


ΠΑΦΟΣ (PAIDEIA-NEWS)- Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Νεάπολις ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής τέλεσε το μεσημέρι τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης για τον Νομπελίστα έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 60 χρόνια της συλλογής «Κύπρον, ου μ΄ εθέσπισεν», που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1955 και τα 45 χρόνια από τον θάνατό του το Σεπτέμβριο του 1971.

Η έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει φωτογραφίες από τον κόσμο της Κύπρου που τράβηξε κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί ο Γιώργος Σεφέρης κατά τα έτη 1953, 1954 και 1955. Παρουσιάζεται επίσης φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα βιβλία του, αυτοτελείς μελέτες για το έργο του, φωτοαντίγραφα των χειρογράφων των κυπριακών του ποιημάτων, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδες της εποχής. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην έκθεση το βιβλίο επισκεπτών της ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, την οποία  επισκέφθηκε το 1953, με την υπογραφή του ποιητή.

«Η μικρασιατική ρίζα του νομπελίστα  ποιητή και το ανθρώπινο δράμα που δημιουργεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, αντανακλούν αναμνήσεις  και εμπειρίες  που τον φορτίζουν συναισθηματικά» είπε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδής  και πρόσθεσε στην Κύπρο δημιούργησε στενούς φιλικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με σημαντικές και εξέχουσες προσωπικότητες της πνευματικής και κοινωνικής ζωής, όπως ο Ευάγγελος Λουϊζος και ο Διαμαντής, οι οποίοι τον φιλοξενούσαν και τον ξεναγούσαν, κατά τις επισκέψεις του στο νησί.

Συνεχίζοντας ο κ. Καδής είπε:

«Με την πολιτική του ιδιότητα ως πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο, συμμετείχε στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στη συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου. Η σχέση του Σεφέρη με την Κύπρο, την οποία αγάπησε ως δεύτερη του πατρίδα, μαρτυρείται πολύ συχνά και σε πολλαπλά επίπεδα στις ποιητικές του συλλογές. Οι φυσικές ομορφιές και ο αγώνας των απλών και αγνών ανθρώπων του νησιού μας ενάντια στους άγγλους αποικιοκράτες  τον μαγεύουν και γράφει

χαρακτηριστικά: ….συλλογίζομαι πως αν έτυχε να βρω στην Κύπρο τόση χάρη, είναι ίσως γιατί το νησί αυτό μου έδωσε ότι είχε να μου δώσει σ΄ ένα πλαίσιο αρκετά περιορισμένο για να μην εξατμίζεται …και αρκετά πλατύ για να χωρέσει το θαύμα …γιατί η Κύπρος είναι ένας τόπος που το θαύμα λειτουργεί ακόμη….(Βαρώσια, Σεπτέμβρης 1955)».

Ο πρόεδρος του  Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου κ. Μιχαλάκης Λεπτός στην ομιλία ανάφερε ότι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου είναι υπερήφανο γι’ αυτή του την πρωτοβουλία. «Θεωρούμε την έκθεση προσφορά στον κόσμο της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου και δωρεά για τους νέους και ιδιαίτερα τους μαθητές» είπε ο κ. Λεπτός και πρόσθεσε: «Στο πρόγραμμα της ευρύτερης πολιτιστικής και ερευνητικής αποστολής του Πανεπιστημίου, φιλοδοξούμε να κάνουμε την Πάφο κέντρο σεφερικών σπουδών. Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση και έκφραση τιμής προς ένα από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες του εικοστού αιώνα.

          Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουμε ήδη προγραμματίσει ένα ολοήμερο σεμινάριο για το «Σχολικό Σεφέρη», που θα προσφερθεί στους φιλόλογους όλης της Κύπρου, μια διάλεξη για την «Πάφο του Γιώργου Σεφέρη», μια συναυλία με μελοποιημένη σεφερική ποίηση και ένα συνέδριο για το Σεφέρη με συμμετοχή κορυφαίων μελετητών του έργου του. Οι εκδηλώσεις αυτές θα απλωθούν σ’ όλο το 2016 και οργάνωση τους αποτελεί μια μικρή συμβολή για την Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

   Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου εννοεί και στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές γιατί θέλουμε το «Νεάπολις» να είναι όχι μόνο Πανεπιστήμιο υψηλής ποιότητας σπουδών αλλά και κέντρο έρευνας με παράλληλη δράση και παρουσία στον πολιτισμό. Αυτός είναι ο στόχος και προς αυτό θα κατατείνει συνεχές η προσπάθεια μας».

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ιδιαίτερα σημαντική για τη Πάφο γιατί όπως τόνισε φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση που οργανώθηκε μέχρι σήμερα για το μεγάλο έλληνα ποιητή και νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, που συνέδεσε το όνομα του με την Κύπρο όσο κανένας άλλος Έλληνας λογοτέχνης. Εξέφρασε τέλος θερμές ευχαριστίες προς την κόρη της συζύγου του Σεφέρη κ. Άννα Λόντου που αποδέχθηκε την πρόσκληση και τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση, διαβεβαιώνοντάς την ότι οι σεφερικές σπουδές θα έχουν στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις  πρωτεύουσα θέση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο καθηγητής Εξελικτικής ψυχολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Διομήδης Μαρκουλλής, ο οποίος ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ότι από το 1956 μέχρι το 1960 στρατεύθηκε και υπηρεσιακά στον αγώνα της Κύπρου. Δεινός πολιτικός αναλυτής και διορατικός διπλωμάτης προειδοποιούσε ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευόταν την τότε προτεινόμενη λύση και κάποια μέρα θα εισέβαλλε στο νησί. Δεν εισακούσθηκε και δυστυχώς δικαιώθηκε». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός του πρέσβη της Ελλάδος, από τη σύζυγό του Γιούλα Σαλεσιώτου – Φωτοπούλου. «Ο Σεφέρης ήταν ο ποιητής της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης και της Κύπρου» είπε.

 Στην έκθεση, ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται προσωπογραφίες του Σεφέρη από γνωστούς Έλληνες ζωγράφους, σειρά πορτραίτων του ποιητή από τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη και η εικαστική σπουδή του ίδιου πάνω στην ποιητική σύνθεση του Γεώργιου Σεφέρη «Άνθη της Πέτρας».

Ειδική ξενάγηση για μαθητές της Γ’ Λυκείου και για τους φιλόλογους συνοδούς τους θα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 11 μ.μ. από τον υπεύθυνο της έκθεσης καθηγητή Γ. Γεωργή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










284