Τελετή Βράβευσης Πρωτευσάντων Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ


Η Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, βράβευσε για τρίτη συνεχή χρονιά μετά την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου, τους πρωτεύσαντες προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες των τριών Τμημάτων της για κάθε τμήμα και όλων των κατευθύνσεων, ως έμπρακτη επιβράβευση των αριστευσάντων φοιτητών της οι οποίοι, διακρίνονται για την επιμέλεια, την αφοσίωση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, στις 16 Ιουνίου 2014 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αναδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον και την εκτίμηση της κοινωνίας για το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί η Σχολή, καθώς και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον των οργανωμένων συνόλων, στην προσπάθεια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για επιστημονική και τεχνολογική αναβάθμιση του τόπου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κρίστης Χρυσοστόμου, στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επηρεάζει δυσμενώς τόσο τον αναπτυξιακό του προγραμματισμό όσο και τη στελέχωση των Τμημάτων του.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα αποτελεί το μέτρο παγοποίησης πλήρωσης υφιστάμενων θέσεων και ανελίξεων στη Δημόσια Υπηρεσία και παρ’ όλο που, πρόσφατα ψηφίστηκε η νομοθεσία προαγωγών χωρίς οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα Πανεπιστήμια από αυτή τη νομοθεσία για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους και να καταστούν μέσα ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Η Σχολή συνεχίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης και εξεύρεσης εξωτερικών πόρων, προς αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης. Τα τελευταία δύο χρόνια προσφέρονται προγράμματα επιπέδου Μάστερ σε όλα τα Τμήματά της, τα εισοδήματα των οποίων επενδύονται στην ανάπτυξη της έρευνας.

 

 

 

Η Σχολή έχει επεξεργαστεί πρόταση για τη δημιουργία Τμήματος Χημικών Μηχανικών, η οποία εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για προώθηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρεται ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης η πρόταση αυτή δεν μπορεί να προωθηθεί και θα εξετασθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Σχολή ετοίμασε επίσης πρόγραμμα Ναυτικής Μηχανικής το οποίο θα προσφερθεί από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών και το οποίο θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για έγκριση. Το πρόγραμμα αυτό προωθείται μετά από αίτημα των φορέων εμπορικής ναυτιλίας του τόπου για κάλυψη της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για ναυτομηχανικούς, με στόχο να μετατραπεί σε Τμήμα όταν η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για προσφορά Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση φοιτητών από τη γύρω περιοχή, με στόχο την αύξηση των εσόδων του Πανεπιστημίου.

Σημαντικός οικονομικός πόρος είναι και τα εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα και τα τελευταία πέντε χρόνια η Σχολή, κατόρθωσε να προσελκύσει γύρω στα 14 εκατομμύρια Ευρώ από εξωτερική ερευνητική χρηματοδότηση σε 90 προγράμματα, που αποτελεί πέραν του 80% του συνόλου του ποσού που εξασφαλίσθηκε από το ΤΕΠΑΚ, συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.

Η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Κοινωνία και τη Βιομηχανία είναι απαραίτητος αλλά και ισότιμος στόχος. Τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η Σχολή μας, έχει αναπτύξει επαφές με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Υδρογονανθράκων με στόχο την ενεργή συμμετοχή μας σ’ αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την εξασφάλιση εργασίας σε αποφοίτους μας.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










129