Τελετή λήξης Διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου


Για 13η συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο θεσμός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου. Στο Οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας πραγματοποιήθηκεστις 19 Μαΐου 2016η Τελετή Λήξης του 13ου χρόνου των διαλέξεων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Ομογένεια του Λονδίνου, στο πλαίσιο των Ελεύθερων Πανεπιστημίων.

Ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Νίνος Κουμέττου, μιλώντας εκ μέρους του  Προέδρου  Αντώνη Γερολέμου,  αφού καλωσόρισε  τους προσκεκλημένους, τους εκπροσώπους των κομμάτων, σωματείων και οργανώσεων της παροικίας μας  και τους “φοιτητές” του Ελεύθερου  Πανεπιστημίου της Ομογένειας του Λονδίνου, τόνισε ότι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας, λαμβάνει Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των διαλέξεων, ενθαρρύνει την Αδελφότητα να  συνεχίσει να οργανώνει τις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε  στην πολύτιμη και  σημαντική προσφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιδιαίτερη μας πατρίδα και στον απόδημο Ελληνισμό και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Αδελφότητας που  παρακολουθούν τις διαλέξεις και συμμετέχουν στις συζητήσεις. Ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ενισχύει τις προσπάθειες της Αδελφότητας για την πρόοδο και την πνευματική άνοδο της παροικίας και ενθαρρύνει τους συμπατριώτες μας να αγκαλιάσουν ακόμα πιο θερμά τον εν λόγω θεσμό.

Στους σύντομους  χαιρετισμούς τους ο Επίσκοπος Αθανάσιος, ο κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης και η κα Μαρία Παπαλουκά, αφού συνεχάρηκαν τους «φοιτητές», μεταξύ άλλων ανέφεραν και τα πιο κάτω: Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από κοινού από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για του λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου πριν από 13  χρόνια, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη και επωφελής, ιδιαίτερα για την  Κυπριακή παροικία. Τα θέματα που πραγματεύτηκαν οι ακαδημαϊκοί τα τελευταία 13 χρόνια ήταν θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που απασχολούν όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και πολλούς συμπατριώτες μας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αυτή τη συνεργασία, ανοίγει νέες προοπτικές και ορίζοντες, για προσέλκυση φοιτητών και γιατί όχι και ακαδημαϊκών στην Κύπρο,  από μια χώρα με άριστη ακαδημαϊκή παράδοση και υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρουσιάζοντας τον Καθηγητή Κώστα Μ. Κωνσταντίνου, ο Γραμματέας της Αδελφότητας Ανδρέας Καραολής ανέφερε ότι ο Εισηγητής, σπούδασε Νομικά Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις,  στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας, του Lancaster,

Keele και Hull όπου  έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και δίδαξε για αρκετά χρόνια.  Εντάχθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2002 και είναι  Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε τη χαρά του διότι, όπως σημείωσε, ο θεσμός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου αγκαλιάζεται από  ολοένα και περισσότερους αποδήμους και  ο  διάλογος μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ομογένειας που συνεχίζεται, συμβάλλει  στην πιο στενή επαφή και επικοινωνία της Κύπρου με τους αποδήμους. 

Το θέμα της διάλεξής του ήταν «Ασφάλεια, Εγγυήσεις και η Επίλυση του Κυπριακού προβλήματος». Τόνισε  ότι απόλυτη ασφάλεια στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει όπως και απόλυτη εξουδετέρωση όλων των κινδύνων. Μπορεί, όμως, με την έγκαιρη αναγνώριση των ρίσκων και την ορθή αξιολόγηση των γεωστρατηγικών δεδομένων της Κύπρου οι κίνδυνοι να περιοριστούν. Ανέφερε ότι είναι υπέρ της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων και ειδικά της μονομερούς χρήσης βίας. Η λύση στο θέμα των εγγυήσεων πρέπει να περιλαμβάνει ρητές απαγορεύσεις και ρητές δεσμεύσεις, απαγόρευση της ένωσης με άλλο κράτος ή απόσχισης ή διχοτόμησης, ανέφερε. Περαιτέρω, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε απαγόρευση μονομερούς αλλαγής του συντάγματος, απαγόρευση δημογραφικής αλλοίωσης με εποικισμό ή πολιτογράφηση σε απαγόρευση μόνιμης παρουσίας ξένων στρατευμάτων και στη ρητή δέσμευση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, αν δεν υπάρξει συμφωνία, όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα των βρετανικών βάσεων, σημειώνοντας ότι η χρήση των Ηνωμένων Εθνών για εγγυήσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού είναι αναγκαία ώστε για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας. Αφού έχουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην Κύπρο για περισσότερα από 50 χρόνια και έχουν μηχανισμούς εποπτείας μέσω της Γραμματείας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούν να εγγυηθούν τη χρήση των συμφωνηθέντων, πρόσθεσε. Εν κατακλείδι,  ο Πρόεδρος του ΚΠΕ ανέφερε ότι η Κύπρος έχει πολλές δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιηθούν, λόγω των υδρογονανθράκων και της γεωπολιτικής της θέσης και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολούθησε  συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των Πιστοποιητικών Παρακολούθησης, σε όλους  όσοι παρέστησαν σε όλες τις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΠΕ),  Καθηγητής Κώστας Μ. Κωνσταντίνου, μαζί με τον Επίσκοπο Τροπαίου Αθανάσιο, τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη και την Προϊσταμένη της ΚΕΑ κα Μαρία Παπαλουκά, απένειμαν  τα Πιστοποιητικά Παρακολούθησης στην Τελετή λήξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την  Ομογένεια του Λονδίνου.  Ένας θεσμός που μετρά είδη 13 χρόνια ζωής.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή των διαλέξεων, αποτελούμενη από τους  Νίνο Κουμέττου, Νίκο Αργυρίδη και Ανδρέα Καραολή (Λονδίνο) μαζί με τη Δόξα Κωμοδρόμου και Ελεάνα Μιλτιάδους (Λευκωσία), εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στους χορηγούς επικοινωνίας, Ραδιοφωνικό σταθμό LGR, τις εφημερίδες “Παροικιακή” και “Ελευθερία” το Hellenic TV και το ΚΥΠΕ για την πολύχρονη συμβολή τους στην προβολή των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την ομογένεια του Λονδίνου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











117