Τελική εκδήλωση Α Δημοτικού Πέρα Χωρίου Νήσου με θέμα τη διαφθορά


 Η Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρου ανακοινωνει τα εξής:

«Στις 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Πέρα Χωρίου Νήσου, η τελική γιορτή του σχολείου. Εκτός από την τελετή αποφοίτησης των παιδιών της έκτης τάξης, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν και θεατρικό με το επίκαιρο θέμα «Διαφθορά και εκπαίδευση», υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μαρίας Πιερή-Στασίνου και άλλων εκπαιδευτικών τους σχολείου.

Πολλοί θα διερωτηθούν πώς μπορεί ένα τέτοιο θέμα να έχει ενδιαφέρον και να είναι κατανοητό από τα παιδιά τέτοιων ηλικιών. Άλλοι θα πουν πως αυτό αφορά τους ενήλικες και είναι ξένο προς τα παιδιά. Κι όμως, όλα έχουν μια λογική εξήγηση και στηρίζονται σε ένα καλά δομημένο πρόγραμμα που έκανε την εμφάνιση του πριν ακριβώς δύο χρόνια.

Με την οικονομική κρίση, τα σκάνδαλα και την κρίση αξιών που ζήσαμε και ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου», πρότεινε στον Υπουργό Παιδείας, να εισαχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ασχολείται με  θέματα διαφθοράς και την εξάλειψη της. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωρίου Νήσου, σε παιδιά έκτης τάξης και τα αποτελέσματα του, παρουσιάστηκαν σε τριάντα άλλους δασκάλους, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Έτσι, στη σχολική χρονιά 2016-17, τριάντα ένα δάσκαλοι, μαζί με τα παιδιά των τάξεων τους, εμβάθυναν στο θέμα, έκαναν έρευνες, μίλησαν με το οικογενειακό τους περιβάλλον και προσπάθησαν να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Επίσης, σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται διαλέξεις σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και σε φοιτητές πανεπιστημίων.

Ας έρθουμε τώρα στο συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο. Τα παιδιά μέσα από σκηνές της καθημερινότητας στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινωνία γενικότερα, θύμισαν στους γονείς πως πολλές φορές γινόμαστε συμμέτοχοι σε καταστάσεις που εμπίπτουν σε θέματα διαφθοράς. Οι σκηνές αυτές δεν ήταν φανταστικές αλλά συνέβηκαν στο σχολείο, στα σπίτια των παιδιών ή τους τις ανέφεραν οι ίδιοι οι δικοί τους, επομένως ήταν πραγματικές καταστάσεις ζωής.

Έτσι έχουμε: α) ένα αδελφό που για να δώσει το τάμπλετ του στην αδελφή του, αυτή πρέπει να του καθαρίσει το δωμάτιο του, β) μια μητέρα που αν φέρει ψηλό βαθμό η κόρη της, θα της αγοράσει κινητό, γ)  ένα παιδί που δεν στέκει γραμμή στην καντίνα και δίνει σε κάποιο φίλο του να του αγοράσει και να κρατήσει τα ρέστα και δ) κάποια παιδιά που στο διαγωνισμό καθαριότητας της αυλής, ανταλλάσουν μεταξύ τους ψηλούς βαθμούς για να πάρουν το βραβείο. Δυστυχώς όμως δεν σταματούμε εκεί. Βλέπουμε μια κυρία που για να της κάνουν πιο σύντομα την επέμβαση, πρέπει να δώσει φακελάκι και μια διευθύντρια υπουργείου που υπόσχεται θέσεις στο δημόσιο αν ψηφίσουν τον υποψήφιο γιο της …

Μετά από αυτές τις σκηνές, τα παιδιά ανέφεραν στους γονείς πως αν βάλουμε στη ζωή μας αξίες όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ακεραιότητα, η αλληλεγγύη, το θάρρος, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία τότε θα εξαλείψουμε τη διαφθορά. Επίσης έκαναν γνωστή στον κόσμο την οργάνωση  «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου» καθώς και τον Δεκάλογο του ενεργού πολίτη κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας. Ο Δεκάλογος, τους δόθηκε και γραπτώς στο πρόγραμμα της γιορτής. Έγινε παράκληση -από τα ίδια τα παιδιά- όπως οι γονείς υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να μην ξεχνούν πως είναι τα πρότυπα για τα παιδιά τους.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρου συγχαίρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και ευχή της όπως ακολουθήσουν και άλλα σχολεία το παράδειγμα του σχολείου ώστε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για το φαινόμενο της διαφθοράς». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










213