ΤΕΠΑΚ: Εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης


Πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης, ENPI, με τίτλο Risk Assessment Analysis on Offshore Platforms in South East Mediterranean (RAOP-MED).

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Αρχής Λιμένων στη Λεμεσό, μελετήθηκε το πλαίσιο εφαρμογής και διεκπεραίωσης των εργασιών και αναλύθηκαν οι παράμετροι εποικοδομητικής συνεργασίας των εταίρων του Έργου για την επίτευξη του επιστημονικού στόχου και αριστείας. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν, τόσο από τον επικεφαλής εταίρο του προγράμματος, Αρχή Λιμένων Κύπρου, μέσω του επιστημονικού υπευθύνου του Οργανισμού στο πρόγραμμα κ. Πέτρου Δία, όσο και από το ΤΕΠΑΚ, που μετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθ. Κώστα Κώστα, εστίασαν στην ενδελεχή ανάλυση των επιμέρους τεχνικών παραμέτρων και στον προγραμματισμό των αρχικών, κατά πρώτο λόγο, δράσεων. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ενώ στους εταίρους, εκτός από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συγκαταλέγονται το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Premium Consulting, η Αρχή Λιμένων Ηρακλείου, το University of Jordan/Faculty of Marine Sciences, το Israel Oceanographic & Limnological Research και το National Centre for Research and Development της Ιορδανίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,676.410€, με ποσοστό χρηματοδότησης 90%.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις εργασίες του τον Ιανουάριο του 2014 και επικεντρώνεται στη διαχείριση των περιβαλλοντικών και άλλων κινδύνων που σχετίζονται με διεργασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και διανοίγει νέες προοπτικές όσον αφορά την παρακολούθηση, προστασία και πιλοτική ολοκλήρωση ενεργειών σε παράκτιες πλατφόρμες της Μεσογειακής λεκάνης. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή θαλάσσιων εγκαταστάσεων, όπως πλατφόρμων εξόρυξης και τερματικών σταθμών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για την αξιολόγηση κινδύνου (risk assessment) και πιθανών επιπτώσεων (impact assessment) με βάση συγκεκριμένα σενάρια κινδύνου που θα αναπτυχθούν μέσα από το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα RAOP-MED εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης, ENPI, έπειτα από ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία που περιελάμβανε δύο στάδια υποβολής και εξασφάλισε την ψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 1095 προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135