ΤΕΠΑΚ: Επιτυχία σημείωσε το 2ο Διεθνές συνέδριο Τηλεπισκόπησης - Γεωπληροφορικής Περιβάλλοντος RSCy


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου  Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής στο Περιβάλλον RSCy2014-Second International Conference on Remote Sensing and Geo-information of Environment σε ξενοδοχείο στην Πάφο στις  7-10 Απριλίου 2014. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής), το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY με συνδιοργανωτές τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EUROPEAN SPACE AGENCY),  το Τμήμα  Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Πανεπιστήμιο FREDERICK, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο NEAPOLIS, το COST Action EURO-AGRIWAT, την HELLAS-SAT και το Υπουργείο Άμυνας.  Το συνέδριο παρακολούθησαν  πέραν των 150 σύνεδρων από 30 διαφορετικές χώρες όπως Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Πολωνία, Ισραήλ,  Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σερβία, Σκωτία  κ.α. Στη διεθνή οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν 30 κορυφαίοι επιστήμονες στους τομείς της τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής. Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη. Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διόφαντος Χατζημιτσής, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής  και εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε πως η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί μια ευκαιρία για να προωθήσουμε, – όπως είπε -, “τις διαστημικές τεχνολογίες σε εθνικό επίπεδο και να προσπαθήσουμε το επόμενο έτος  να χαράξουμε μια πολιτική έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει περαιτέρω τις διαστημικές τεχνολογίες στην Κύπρο”.  Επίσης  ανέφερε το συνέδριο, προωθεί την μελλοντική ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με πολλαπλά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία και την στρατηγική θέση της Κύπρου.  Ο. κ. Χατζημιτσής τέλος ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση  πέραν των 35 ερευνητικών έργων τα τελευταία 7 χρόνια στους τομείς των διαστημικών τεχνολογίων, τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ  Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ με δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτό το συνέδριο που πρωτοστατεί – όπως είπε -, στην επιστήμη της τηλεπισκόπησης και την γεωπληροφορική του περιβάλλοντος. Είναι ένας τομέας συνέχισε, όπου το ΤΕΠΑΚ έχει επενδύσει σημαντικά και εκτίμησε ότι μέσω αυτού προάγεται η Κύπρος διεθνώς με την αριστεία που παρουσιάζει στον τομέα της γεωπληροφορικής.

 Ο  Δρ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους που εκπροσώπησε την κοινότητα επιστημόνων τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορικής που έχει συσταθεί στην Κύπρο (CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY) και που ασχολείται με καινοτόμες επιστήμες όπως το διάστημα τη  τηλεπισκόπηση και την γεωπληροφορική ανέφερε πως στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 150 σύνεδροι από 30 διαφορετικές χώρες. Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας κατέληξε θα παρουσιάσουμε όλες τις καινοτόμες μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή διεθνώς στην γεωπληροφορική.  

Επίσης κατά την διάρκεια του συνεδρίου έγινε ειδική ημερίδα των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου ‘SATCOAST’ http://satcoast.co.nf/  στις 7/4/2014. Το Έργο ΠΕΝΕΚ/0609/60 με ακρώνυμο SATCOAST εντάσσεται στη ΔΕΣΜΗ Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2009-2010 του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο αυτό αφορά στη διαχείριση και παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων της Κύπρου με τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 36 μηνών η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2011. Το Δίκτυο Συνεργασίας για το εν λόγω έργο αποτελείται από πέντε συνεργαζόμενους φορείς ως εξής: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα ΠΟΜΗΓΕ, Ερευνητική Ομάδα Τηλεπισκόπησης και Γεω-Περιβαλλοντος (Ανάδοχος Φορέας) (Δ. Χατζημιτσής και Χριστιάνα Παπούτσα), Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την Τρίτη 8/4 είχε πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και παρακολούθησης των ΑΟΖ με δορυφορικά δεδομένα με ομιλητές από το ΙΣΡΑΗΛ και Ελλάδα.

Την Τετάρτη 9/4 έγινε σάρωση του αρχαιολογικού χώρου στην Κάτω Πάφο με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από την ερευνητική ομάδα τηλεπισκόπησης του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή εργασιών στην ενότητα των αναρτημένων ανακοινώσεων (posters) καθώς  παρουσιάστηκαν 35 εργασίες που αξιολογήθηκαν για την παρουσίαση, το αντικείμενο εργασίας και το εύρος της, την καινοτομία και την ποιότητα των αποτελεσμάτων καθώς και την εύστοχη μετάδοση του μηνύματος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται ως ακολούθως

  • Η συνδυασμένη χρήση τεχνολογιών τηλεπσικόπησης, διαστήματος,  γεωπληροφορικής και άλλων επίγειων τεχνικών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη συστηματική παρακολούθηση του περιβάλλοντος.
  • Η χρήση συστημάτων UAV βοηθά σημαντικά και υποστηρίζει τις εφαρμογές τηλεπισκόπησης.
  • Η Κύπρος μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που της παρέχεται για άμεση συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ). Τα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στον ΕΟΔ είναι πολλαπλά και σε ποικίλους τομείς:
    • Ανάπτυξη της ερευνητικής τεχνολογικής κουλτούρας στην κυπριακή κοινωνία και σωστή εκπαίδευση των νέων μας.
    • Ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς.
    • Εκμετάλλευση συνεργιών με άλλες εθνικές στρατηγικές και δράσεις.
    • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας.
    • Προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στον επαναπατρισμό μιας μεγάλης μερίδας Κύπριων επιστημόνων.
    • Ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βασικό επιχειρησιακό χώρο

Το 3ο Διεθνές συνέδριο Τηλεπισκόπησης & Γεωπληροφορικής Περιβάλλοντος (RSCy2015) προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Κύπρο. Στόχος της νέας πρωτοβουλίας  με την ανακόνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου είναι να καταστεί η Κύπρος κέντρο ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών που θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης στην οικονομία και ορθής αξιοποίησης των νέων επιστημόνων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134