ΤΕΠΑΚ: Η δημόσια νοσηλευτική θύμα ατεκμηρίωτων αποφάσεων, αυθαιρεσιών και ακαδημαϊκού κανιβαλισμού


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ*

Σε μια εποχή θάμβους και παράκρουσης η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ καταστρατηγεί κατάφορα την αποστολή του Δημόσιου Κυπριακού Πανεπιστημίου που είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και η διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ αποφάσισε ερήμην του Τμήματος Νοσηλευτικής την διακοπή της απόσπασης 11 νοσηλευτών στο Τμήμα, διότι πρόκρινε ότι το κόστος διατήρησης αυτού του προσωπικού είναι υποδεέστερο σε αξία τους κόστους διατήρησης των κτιρίων!

 Έτσι, άτομα που ανέπτυξαν τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, κάνοντας μάστερ και διδακτορικά και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα τίθενται εκτός ΤΕΠΑΚ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, προάγοντας έτσι η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ τον ακαδημαϊκό κανιβαλισμό. Η ανάπτυξη ακαδημαϊκού κλινικού προσωπικού είναι χρονοβόρος διαδικασία και απαιτεί πολυετή προσπάθεια. Διαρκής στόχος του Τμήματος Νοσηλευτικής απετέλεσε τα μέλη αυτά να είναι σε θέση να καλύψουν διδακτικές ανάγκες αναλαμβάνοντας μαθήματα για τα οποία απασχολούνται ειδικοί επιστήμονες με σκοπό τη μείωση του κόστους για εξωτερικούς διδάσκοντες.

Η δημόσια Νοσηλευτική βάλλεται εκ των έσω και με τους επικίνδυνους χειρισμούς της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ διακυβεύεται το μέλλον της στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται 650 προπτυχιακοί φοιτητές, 75 μεταπτυχιακοί και 28 διδακτορικοί φοιτητές στην πλήρη ανάπτυξη του Τμήματος, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές δομές της Κύπρου. Το διδακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των 11 αποσπασμένων νοσηλευτών καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον φόρτο. Οι ανάγκες του Τμήματος σε διδακτικό/ερευνητικό προσωπικό αυξάνονται λόγω τόσο των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων όσο και των πρόωρων αφυπηρετήσεων ενταγμένων μελών ΔΕΠ. Αρχικά, εργοδοτούνταν 20 αποσπαμένοι, ενώ μετά την διακοπή της απόσπασης κάποιων μελών προκειμένου για την τοποθέτησή τους στο Υπουργείο Υγείας παραμένουν 11 αποσπαμένοι νοσηλευτές στο Τμήμα Νοσηλευτικής. Η παραμονή των υπολοίπων 11 είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος, το οποίο προγραμματίζει την εξωτερική του αξιολόγηση στην οποία η παρουσία αυτών των μελών είναι άκρως απαραίτητη.

 

Η πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, σε μια προφανή προσπάθεια της να παραπληροφορήσει δήλωσε δημόσια ότι λήφθηκαν υπόψη όλα τα δεδομένα και ότι το τμήμα μπορεί να αντεπεξέλθει στις διδακτικές ανάγκες με την αποχώρηση των 11 αποσπασμένων νοσηλευτών.

Αυτά που δεν ανάφερε η πρύτανης είναι ότι το τμήμα Νοσηλευτικής επανειλημμένα εξέφρασε (τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς) την έντονη διαφωνία του με την πρόθεση της διοίκησης να προσχωρήσει στον τερματισμό της απόσπασης των νοσηλευτών.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ ήταν αυθαίρετη, χωρίς να τεκμηριωθεί το σκεπτικό της και χωρίς να έχει απάντηση η Διοίκηση για την ποιότητα των σπουδών που θα πληγεί βάναυσα. Το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ απέκρυψε το θέμα της διακοπής της σύμβασης των 11 μελών καθώς κρύφτηκε στο κεφάλαιο «κατασκευαστικές/βελτιωτικές εργασίες». Απροκάλυπτα δηλαδή η Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ ‘τελείωσε’ τους 11 αποσπασμένους νοσηλευτές και με λογιστικές αλχημείες μετάφερε τον μισθό τους (ο οποίος στη βάση πρακτικής και  διαδικασιών μεταφέρετε μαζί τους στον προϋπολογισμό του Υπ. Υγείας) στην υποκατηγορία «κατασκευαστικές/βελτιωτικές εργασίες». Αυτό υπονοεί εναλλαξιμότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών και κτιριακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο είναι υποτιμητικό τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για την πολιτεία και τους φοιτητές.

Η νοσηλευτική είναι μια επιστήμη της οποίας την ρυθμιστική λειτουργία αναλαμβάνουν, σε όλο τον κόσμο, οι νοσηλευτές ακαδημαϊκοί βασισμένοι στα διεθνή πρότυπα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την αναγνώριση του επαγγέλματος διεθνώς και οποιαδήποτε έκπτωση σε αυτό συνεπάγεται μη αναγνώριση του επαγγέλματος. Η συστηματική απαξίωση της δημόσιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης θέτει σε κίνδυνο τη Νοσηλευτική στην Κύπρο και κατ’ επέκταση την μελλοντική υγεία του Κύπριου πάσχοντα.

Ήδη οι διδακτικές ανάγκες των παρεχομένων προγραμμάτων ξεπερνούν τις διδακτικές ώρες που μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό. Οποιαδήποτε περεταίρω μείωση του προσωπικού συνεπάγεται αναγκαστικά μερική ή ολική αναστολή των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και των διδακτορικών προγραμμάτων.

* Πρόεδρος Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










166