ΤΕΠΑΚ: Ημερίδα «Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση σε Καιρούς Οικονομικής Κρίσης»


Στις 6 Ιουνίου διεξήχθη στη Λευκωσία  διεθνής ημερίδα με θέμα την «πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση» στην Κύπρο. Συνδιοργανώθηκε με αφορμή την πανευρωπαϊκή «Πράσινη Εβδομάδα 2014» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Jean Monnet «Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική σε Σταυροδρόμι». Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος.

Θέμα της ημερίδας ήταν η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε το βάρος της φορολογίας να μετατοπιστεί από τη φορολόγηση της εργασίας και του εισοδήματος, όπως ισχύει σήμερα, στη φορολόγηση δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή εξαντλούν σπάνιους φυσικούς πόρους. Μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι φόροι στις εκπομπές άνθρακα, επιβαρύνσεις ανάλογες με την ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων, διόδια στις πόλεις σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής κλπ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προωθήσει τέτοια μέτρα. Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, οι πράσινες φορολογίες μπορούν να αποβούν και οικονομικά πιο αποδοτικές από τις συμβατικές φορολογίες.

Στην ημερίδα, ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές χώρες μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χανς Άιχελ, που πρωτοστάτησε στις πράσινες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία ως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο 1999-2005, περιέγραψε τις δυσκολίες και τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισής του. Ο κ. Νίκο Χέσλοπ, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακών φόρων στο υπουργείο Οικονομικών (Treasury) του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η βρετανική κυβέρνηση για την υιοθέτηση πράσινων φορολογιών. Η κ. Λουίζ Νταν από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου μίλησε για τις εμπειρίες από την εφαρμογή ενός «φόρου άνθρακα» στην Ιρλανδία σε καιρό Μνημονίου.

Οι Κύπριοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυνατότητες και προοπτικές εφαρμογής τέτοιων μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πάνος Πασιαρδής εστίασε σε θέματα οικονομικής ανισότητας και πώς μπορούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν χωρίς να επιβαρύνονται δυασανάλογα οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις. Ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που παίρνει το Υπουργείο προς την κατέθυνση της φιλο-περιβαλλοντικής φορολογίας. Τέλος, ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Αγλαντζιάς Χάρης Τσαγγαρίδης μετέφερε στο ακροατήριο την εμπειρία του από την πιλοτική εφαρμογή συστήματος χρέωσης των απορριμμάτων («pay as you throw») στον Δήμο.

Aπό τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μια φιλο-περιβαλλοντική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος μπορεί να αποδώσει επιπλέον δημόσια έσοδα, τα οποία θα είναι λιγότερο επιβαρυντικά για την ανάπτυξη σε σχέση με τις συνηθισμένες αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, και επιπλέον μπορούν να δώσουν ώθηση στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, στην «πράσινη οικονομία» και τα «πράσινα επαγγέλματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










110