Με το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Κύπρος θα λάμψει από Πολιτισμό με το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (7th International Conference on Digital Cultural Heritage- EuroMed 2018)
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 9 το πρωΐ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Εκατοντάδες επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης από όλη την υφήλιο θα συναντηθούν στη Λευκωσία, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».
Το σημαντικότατο Συνέδριο για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 2018, αφού είναι το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκατοντάδες, εξαιρετικοί και πολύ υψηλής εξειδίκευσης, μοναδικοί στο είδος τους, επιστήμονες, προερχόμενοι από 58 χώρες του κόσμου.
Στο Συνέδριο, εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ενεργά η Κυπριακή Βουλή και όλοι οι δημόσιοι φορείς της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Unesco, η Europa Nostra, παγκόσμιοι επιστημονικοί οργανισμοί (Icomos, Cipa, κ.ά.), εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια απ' όλο τον κόσμο, το J.Paul Getty Trust, το COST Association, η Europeana, το Smithsonian's DPO και πολλοί άλλοι.
Το συνέδριο οργανώνεται από το παγκόσμια γνωστό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που από φέτος του έχει ανατεθεί, η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως επίσης και η νεοσυσταθείσα Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, που τοποθετεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας, των επιστημών και των νέων τεχνολογιών.
Η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά στην Κύπρο, μεταφέροντας γνώσεις, εμπειρίες, προτάσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα δημιουργηθούν παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων.
Στο 7ο συνέδριο EuroMed2018 θα συμμετέχουν ερευνητές που προέρχονται από 58 χώρες του Κόσμου και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι καλύτεροι στο είδος τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπούν πρωτοπόρα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και θα παρουσιάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις, σε όλους τους τομείς της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από χώρες του κόσμου που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό και την ιστορία του ανθρώπου, (λίστα εισηγητών https://euromed2018.eu/index.php/keynote-speakers)
Ειδικότερα, ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να επικεντρωθεί σε διεπιστημονική και πολυεπιστημονική έρευνα για την υλική και άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και παρουσίαση των περιεχομένων της. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση προορίζεται να καλύψει θέματα έρευνας τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ίδια την ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.euromed2018.eu ενώ όλα τα επιστημονικά άρθρα δημοσιεύονται στο μεγαλύτερο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer-Nature: http://www.springer.com/gp/computer-science/lncs.
Εργαστήρια της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου με Ελεύθερη συμμετοχή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνδιοργανώσει, στα πλαίσια του Συνεδρίου, μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο, το 4ο κατά σειρά, εξειδικευμένο εργαστήριο, με ελεύθερη συμμετοχή, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση και την αποκατάσταση των σημαντικότερων και απειλούμενων έργων, χώρων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα εξετάζει :
• Ποιες τεχνολογίες πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ψηφιακού αντιγράφου και
• Ποια πρότυπα πρέπει να συμφωνηθούν, ώστε το ψηφιοποιημένο υλικό να είναι προσιτό (μακροπρόθεσμα) σε όλους, μέσω ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης.