ΤΕΠΑΚ: To Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ε.Ε.


Το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της δράσης Innovative Training Network (ITN) - Marie Sklodowska-Curie (MSCA), η οποία υποστηρίζει την κατάρτιση διδακτορικού επιπέδου υψηλής ποιότητας και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των διδακτορικών φοιτητών εντός και εκτός ακαδημαϊκών κύκλων.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό δίκτυο του προγράμματος Horizon 2020 με τίτλο POEM (Participatory Memory Practices) εκπαιδεύει μελλοντικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της κληρονομιάς και ποιο συγκεκριμένα μελετά τις συμμετοχικές πρακτικές μνήμης και την ψηφιακή κληρονομιά της Ευρώπης. Το POEM, ένα πρόγραμμα 3.5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ημερομηνία έναρξης τον Απρίλιο του 2018 με την πρόσληψη ερευνητών για 13 συνολικά έργα και θα διαρκέσουν 4 χρόνια. Ερευνητικοί υπεύθυνοι για 2 από τα 13 έργα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ (συντονίστρια Κύπρου) και ο καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το έργο της συμμετοχικής μνήμης έχει ζωτική σημασία για την κατανόηση της εθνικής και κοινωνικής μνήμης και ταυτότητας. Με την βοήθεια 13 διαφορετικών έργων, το POEM θα ερευνήσει τη συμμετοχική μνήμη; δηλαδή, τις στρατηγικές και τις πρακτικές τόσο των ιδρυμάτων δημόσιας μνήμης - όπως οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και τα μουσεία - καθώς και των ατόμων και ομάδων που επωφελούνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν δημόσια, να μοιραστούν υλικό, και να συμμετάσχουν στην διατήρηση την πολιτιστική κληρονομιά. 

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό δίκτυο (ITN) POEM, απευθύνεται στους ειδικούς στον τομέα της κληρονομιάς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την οικολογία της μνήμης, και τα μεταβαλλόμενα κοινωνικά, οργανωτικά, νομικά, οικονομικά και ηθικά πλαίσια για τη χρήση πολιτιστικών υλικών στην ψηφιακή εποχή. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δουλέψει με 6 ευρωπαϊκούς εταίρους, όπως το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία (Υπεύθυνη έργου: Prof. Gertraud Koch), το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και εμπειρογνώμονες κληρονομιάς όπως το Μουσείο Europäischer Kulturen στο Βερολίνο, και Ashoka στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωστοί διεθνείς οργανισμοί και εταίροι δημιουργικών βιομηχανιών που ειδικεύονται στην ανοιχτή πρόσβαση στην γνώση, την πληροφορική και την παιδεία, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα θα ενδυναμώσουν και θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: theopisti.stylianou@cut.ac.cy . Tel.: +357 25002311




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











109