ΤΕΠΑΚ: Χρήση δορυφορικών, τεχνολογιών για παρακολούθηση διαρροών νερού σε δίκτυα ύδρευσης


Το ερευνητικό πρόγραμμα “Ολοκληρωμένη χρήση δορυφορικών, γεωφυσικών και υπερφασματικών τεχνολογιών για παρακολούθηση διαρροών νερού σε δίκτυα ύδρευσης στην Κύπρο” που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Μάιο, έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση απωλειών νερού σε δίκτυα ύδρευσης τα οποία βρίσκονται σε μη αστικές περιοχές.

Στις 14-01-2014, στο Ξενοδοχείο CURIUM PALACE στην Λεμεσό διοργανώθηκε με επιτυχία η ημερίδα του προγράμματος με την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου. Στην ημερίδα έχουν παρευρεθεί εκπρόσωποι από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες. Η ημερίδα περιλάμβανε ανακοινώσεις σχετικά με την  παρακολούθηση διαρροών νερού με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και επίγειων φασματοραδιομέτρων όπως επίσης και τη συμβολή των ηλεκτρικών διασκοπήσεων και γεωραντάρ και αυτόνομων συστημάτων πλοήγησης (UAV) για τη χαρτογράφηση διαρροών νερού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε ευκαιρία για συζήτηση των αποτελεσμάτων αλλά και αναφορά σε νέα πεδία εφαρμογών του προγράμματος

Το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης και Έρευνας, συντονίζει ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής. Στο πρόγραμμα πέρα από το ΤΕ.ΠΑ.Κ. συμμετέχουν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (Ανδρέας Μανώλη, Έλενα Φοινικαρίδου), το Εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Καθηγητής Απόστολος Σαρρής), το Ερευνητικό Κέντρο Frederick (Δρ Σκεύη Περδίκου) καθώς και το Πανεπιστήμιο του Southampton (Professor Chris Clayton). Από το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει η ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης και Γεω-Περιβάλλοντος (Δρ Δημήτριος Αλεξάκης, Δρ Άθως Αγαπίου και Δρ Κυριάκος Θεμιστοκλέους).

Οι εν λόγω τεχνικές που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα, έχουν ως απώτερο σκοπό να βοηθήσουν την αειφορική διαχείριση του νερού, μέσα από τη συνοπτική κάλυψη του δικτύου ύδρευσης και το γρήγορο εντοπισμό απωλειών νερού.

Σε πρώτο στάδιο έχει γίνει η χαρτογράφηση πιθανών σημείων απωλειών νερού με τη χρήση Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GPS) . ‘Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο δορυφορικές εικόνες όσο και επίγειες μετρήσεις με γεωραντάρ τα οποία μπορούν να “χαρτογραφούν” το υπέδαφος. Επιπλέον η χρήση επιγείων φασματοραδιομέτρων (οργάνων που μπορεί να καταγράφουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πέρα από το ορατό) έχει βοηθήσει στην επεξεργασία των πιο πάνω μετρήσεων. Το τελικό προϊόν του ερευνητικού προγράμματος θα είναι ένα Σύστημα Γεωγραφικό Πληροφοριών το οποίο θα μπορεί να διαχειριστεί από αρμόδιους φορείς.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει τεχνητές διαρροές νερού σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Πρόσφατα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών έχουν εφαρμοστεί οι τεχνικές του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην Αχέλεια της Πάφου. Επικεφαλής από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και συντονιστής της πειραματικής εργασίας είναι ο Δρ Γιώργος Παπαδαυίδ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










133