Τέσσερα εκατομμύρια εκπαιδευτικοί, φοιτητές και νέοι θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Erasmus+


Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την κατάρτιση, την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό στη διάρκεια της περιόδου 2014-2020.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεότητας, Ανδρούλλα Βασιλίου εγκαινίασε σήμερα στην Αθήνα το Erasmus+, παρουσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, υπουργού Παιδείας και Αθλητισμού, ο οποίος εκπροσωπούσε την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα, σχεδόν διπλάσια απ’ ότι την περίοδο 2007-2013, θα λάβουν υποτροφία της ΕΕ για να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση ή κατάρτιση, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελοντισμού στο εξωτερικό, τα επόμενα επτά χρόνια. Το Erasmus+ θα διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ – 40% περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα την περίοδο 2007-2013.

«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τη νεολαία της, ενώ η διεθνής εμπειρία που θα αποκτάται μέσω του Erasmus+ θα ενισχύσει τις δεξιότητες, την προσωπική εξέλιξη και την απασχολησιμότητα», δήλωσε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η αύξηση του προϋπολογισμού που εξασφαλίσαμε σημαίνει ότι περισσότερα άτομα θα ωφεληθούν από τη στήριξη της γι’ αυτές τις ευκαιρίες. «Πρέπει, επίσης, να επενδύσουμε περισσότερα για να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να ανήκουμε στους καλύτερους στον κόσμο και να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Erasmus+ καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων».

Ειδικότερα, από το πρόγραμμα Erasmus+ θα επωφεληθούν:

-2 εκατ. φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα σπουδών ή κατάρτισης στο εξωτερικό, έχοντας στη διάθεσή τους 450.000 θέσεις πρακτικής άσκησης,

-650.000 φοιτητές επαγγελματικών σχολών και μαθητευόμενοι θα λάβουν υποτροφίες για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν ή να εργαστούν στο εξωτερικό,

-800.000 εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές, εκπαιδευτικό προσωπικό και νεαροί εργαζόμενοι θα διδάξουν ή θα καταρτίσουν άτομα στο εξωτερικό,

-200.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές που παρακολουθούν πλήρη κύκλο σπουδών Master σε άλλη χώρα θα επωφεληθούν από εγγυήσεις δανείων,

-περισσότεροι από 25.000 φοιτητές θα λάβουν υποτροφίες για κοινά πτυχία master, που προϋποθέτουν σπουδές σε δύο τουλάχιστον τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού,

-περισσότεροι από 500.000 νέοι άνθρωποι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε εθελοντισμό στο εξωτερικό ή σε ανταλλαγές νέων,

-125.000 σχολεία, ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδρύματα για την εκπαίδευση ενηλίκων, οργανώσεις της νεολαίας και επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία 25.000 «στρατηγικών συμπράξεων» με σκοπό την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών και την ενθάρρυνση διασυνδέσεων με τον κόσμο της εργασίας,

-3.500 εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις θα λάβουν οικονομική ενίσχυση για να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 «συμμαχίες γνώσης» και «τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων» για την τόνωση της απασχολησιμότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,

-600 συμπράξεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών αθλητικών εκδηλώσεων, θα λάβουν επίσης χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Erasmus+ δρομολογείται σε μια εποχή κατά την οποία περίπου έξι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι στην ΕΕ, ενώ ειδικότερα στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Κροατία τα επίπεδα της ανεργίας στους νέους ξεπερνούν το 50%. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας και το ένα τρίτο των εργοδοτών αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Το Erasmus+ θα αντιμετωπίσει αυτό το χάσμα, παρέχοντας ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση εμπειριών στο εξωτερικό.

Το Erasmus+ καλλιεργεί στους φοιτητές την επιθυμία ή την ικανότητα για μελλοντική εργασία στο εξωτερικό, αυξάνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα θα αυξήσει, επίσης, την ποιότητα και την καταλληλότητα των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας στην Ευρώπη, μέσω της υποστήριξης που θα παρασχεθεί για την κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των νεαρών εργαζομένων και μέσω συμπράξεων μεταξύ της εκπαίδευσης και των εργοδοτών.

Ο προϋπολογισμός ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Αναμένεται να χορηγηθούν πρόσθετοι πόροι για ανταλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για διοικητική υποστήριξη με τη συμμετοχή χωρών εκτός ΕΕ· η απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια 2014.

Το Erasmus+ περιλαμβάνει για πρώτη φορά υποστήριξη για τον αθλητισμό. Θα διαθέσει πάνω από 265 εκατομμύρια ευρώ σε επτά χρόνια για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών, όπως οι στημένοι αγώνες και το ντόπινγκ. Θα υποστηρίξει επίσης διακρατικά σχέδια στα οποία συμμετέχουν αθλητικές οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο, που προωθούν, για παράδειγμα, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική ένταξη, τη διπλή σταδιοδρομία και τη σωματική άσκηση για όλες τις ηλικίες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138