Θ. Χατζηγιάνης: Να ιδρυθεί Συμβούλιο Κολλεγίων για καλύτερη συνεργασία με την Κυβέρνηση


  «Eίναι άδικο  όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης να μπορούν να έρχονται στην Κύπρο κι εμείς να μην μπορούμε να πάμε εκεί». Αυτό τονίζει στο β μέρος της συνέντευξής του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα Paideia-News.com  ο γενικός διευθυντής του «The Cyprus Institute of Marketing» Θεοφάνης Χατζηγιάννης.

Ο κ. Χατζηγιάννης θίγει επίσης και θέμα καλύτερης συνεργασίας με την Κυβέρνηση για το καλό της Ανώτερης Εκπαίδευσης.  

 

EΡ: Κύριε Χατζηγιάννη πώς επηρεάστηκε η Ανώτερη Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την οικονομική κρίση που πλήττει τον τόπο μας;

 

ΕΡ: Υπάρχουν δύο κατηγορίες οι οποίες επηρεάζονται. Η μία είναι οι γονείς, οι οποίοι φροντίζουν οπωσδήποτε να δώσουν μια μόρφωση στα παιδιά τους, θα κάνουν όλες τις θυσίες και θα βρουν μια λύση για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Δεν μπορούν να τ’ αφήσουν αμόρφωτα. Η άλλη είναι η επαγγελματική κατάρτιση, η οποία επηρεάστηκε πάρα πολύ και η εκπαίδευση την οποία χορηγούσαν μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις πλέον έκαναν πίσω, δεν επιχορηγούν κανένα υπάλληλό τους να έρθει να σπουδάσει. Αλλά, όσον αφορά τους γονείς (κι εμείς τώρα εδώ στο Ινστιτούτο μας επικεντρωνόμαστε σε αυτό το τμήμα της αγοράς) κοιτάζουν να βρουν μία υποφερτή λύση. Εμείς  ως άνθρωποι του Μάρκετινγκ είχαμε προβλέψει αυτήν την κρίση και προσφέρουμε πολύ λογικές τιμές. Τα δίδακτρά μας είναι €4500 μόνο και σε αυτά περιλαμβάνονται τα πάντα.

Δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια και μυστικά έξτρα, τα λεγόμενα, και το πιο σημαντικό τα πτυχία μας είναι μόνο τριετούς διάρκειας. Άρα ένα πτυχίο στο Cyprus Institute of Marketing στοιχίζει €13500 μόνο. Αν υπάρχει και η χορηγία (αν, διότι μπορεί αύριο, η Κυβέρνηση να μην μπορεί να τη δώσει) αμέσως μειώνονται δραστικά. Δηλαδή μειώνονται άλλες €4500, με αποτέλεσμα να στοιχίζει ένα πτυχίο γύρω στις €9000.

Σήμερα δεν βρίσκεις μόρφωση αυτού του επιπέδου «στο σπίτι σου», χωρίς τα υπολογίζεις τα έξοδα που απαιτούνται όταν σπουδάζει κανείς στο εξωτερικό. Το πτυχίο που δίνεται είναι είτε από το Λονδίνο είτε από το ίδιο το Ινστιτούτο. Άρα βρήκαμε μια λύση για τους γονείς, οι οποίοι ότι και να γίνει, θα προσπαθήσουν να  σπουδάσουν  τα παιδιά τους

ΕΡ: Πώς βλέπετε το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας ή της κυβέρνησης ευρύτερα ώστε να βοηθήσει την Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο; Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει;

ΕΡ: Το Υπουργείο Παιδείας μπορούσε πάρα πολύ να μας βοηθήσει αν συνεργαζόταν περισσότερο μαζί μας, δηλαδή με τα ιδιωτικά κολλέγια, ώστε να κάνουμε ένα Συμβούλιο, στο οποίο να συμμετέχουμε όλοι και να δίνουμε τις ιδέες μας. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας για χρόνια ακολουθεί μια πολιτική μονόπλευρη. Δεν μας λαμβάνει υπόψη. Υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία και ελπίζω τώρα με τη νέα κυβέρνηση τα πράγματα να αλλάξουν.

 

Σε ποιους τομείς;

Για παράδειγμα, τα ιδιωτικά κολέγια όταν θέλουν να αναγνωρίσουν έναν κλάδο πρέπει να κάνουν ολόκληρες διαδικασίες, πανάκριβες για να αναγνωριστεί ένας κλάδος. Αυτό που εισηγήθηκα εγώ πριν χρόνια ήταν όλα τα ιδιωτικά κολέγια να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Δηλαδή να αναγνωριστούν, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και εφόσον επιθεωρούνται από τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας. Εάν υπήρχε η αυτονομία δεν θα υπήρχε λόγος κάθε φορά να ενημερώνουμε το Υπουργείο ότι θα αλλάξουμε το τάδε μάθημα ή τον τάδε καθηγητή ή θα προσθέσουμε έναν νέο κλάδο σπουδών. Όταν αποφασίσει ένα κολέγιο να γράψει ένα νέο κλάδο σπουδών υπάρχουν τέτοιες χρονοβόρες διαδικασίες, που μπορεί να διαρκέσουν δύο-τρία χρόνια. Και μετά, για να τον αξιολογήσει χρειάζονται άλλα δύο-τρία χρόνια.

Άρα, αυτό δεν μας δίνει την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία που πρέπει να έχουμε. Ενώ θα μπορούσαν να πουν «εφόσον είστε γραμμένοι στο μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και λειτουργείτε νόμιμα, σας δίνουμε την αυτονομία σας με το δικαίωμα να προσφέρετε τους κλάδους που θέλετε στέλνοντας φυσικά κάποια ειδοποίηση ενημερώνοντας για αυτούς τους κλάδους». Δηλαδή, ένα εργοστάσιο στην Κύπρο δουλεύει καθημερινά με έλεγχο από το Υπουργείο Εμπορίου; Δεν είμαστε εναντίον της επίβλεψης του Υπουργείου Παιδείας.

Είμαστε εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Υπ. Παιδείας από το 1991. Εδώ δηλαδή και 22 χρόνια. Όσες σχολές είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο πρέπει να αναπτύξουν την αυτονομία τους. Να μας αφήσουν να δουλέψουμε και να ανοίξουμε τα φτερά μας ελεύθερα. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής: Εάν εμείς τώρα βρούμε μια εταιρεία ή ένα κολέγιο στο εξωτερικό και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομοθεσία που να διέπει τις συνεργασίες.

Αν εμείς τώρα θέλουμε να συνεργαστούμε με ένα πανεπιστήμιο στο Ισραήλ ή με ένα κολέγιο στην Αυστρία, που έχουμε τέτοιες προσφορές, απαγορεύεται να το πράξουμε, πρέπει να πάμε μέσω της διαδικασίας, η οποία δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και εμείς δεν μπορούμε να επεκταθούμε εκεί. Eίναι άδικο διότι όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης μπορούν να έρθουν στην Κύπρο κι εμείς δεν μπορούμε να πάμε εκεί. Εμείς μπορούσαμε να πάμε στο Λονδίνο, να ανοίξουμε ένα κολέγιο εκεί, Cyprus Institute of Marketing London branch, απαγορεύεται, διότι δεν υπάρχει η νομοθεσία, ούτε καν δικαιόχρηση, δηλαδή το λεγόμενο franchise. Μπορεί τώρα εγώ να θέλω να προσφέρω το ΜΒΑ μου στην Βιέννη και βρίσκω εκεί ένα κολέγιο, το οποίο θέλει να το προσφέρει, δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Φανταστείτε να πείτε σε ένα ξενοδοχείο ή σε μια τράπεζα ή σε ένα εργοστάσιο της Κύπρου «απαγορεύεται να λειτουργείς εκτός Κύπρου».

 

ΕΡ: Η δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων βλέπετε ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τα κολέγια;

ΕΡ: Όχι διότι η παιδεία, όπως όλα τα άλλα πράγματα στη ζωή, είναι ένα μωσαϊκό. Στην Αγγλία υπάρχουν 170 πανεπιστήμια. Υπάρχουν πανεπιστήμια 1500 χρονών και υπάρχουν και πανεπιστήμια 10 χρόνων. Υπάρχουν επαγγελματικά σώματα, υπάρχουν ειδικά κολέγια π.χ. College of Fashion ή College of Design ή College of Printing και συνυπάρχουν όλα μαζί. Το ένα δεν απαγορεύει το άλλο. Καλή τύχη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Εγώ βλέπω ότι θα έχουν προβλήματα, διότι θα αυξηθούν τα έξοδά τους, τα οποία θα υπερβούν τα έσοδά τους, πράγμα το οποίο συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Έχουν πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Καλή τύχη σε αυτούς! Αλλά δεν μπορούν να μην υπάρχουν και τα μικρά κολέγια ή οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι όπως την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Δεν μπορείς να της πάρεις τα ξεοδοχεία.

Πρέπει να έχει και bed and breakfast, πρέπει να έχεις και αγροτουρισμό, πρέπει να έχεις και hotel apartments, πρέπει να έχεις και δωμάτια σε οικογένειες. Αυτό είναι το μωσαϊκό. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί. Δυστυχώς είδα ε ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου πήγε στην Ελλάδα και παρουσίασε τα ιδιωτικά και τα κρατικά πανεπιστήμια και δεν έκανε καμία μα καμία αναφορά στις υπόλοιπες 23 ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορώ δηλαδή εγώ να πάω τώρα στη Ρωσία ή στην Ολλανδία να παρουσιάσω το τουριστικό προϊόν και να παρουσιάσω 5 ξενοδοχεία. Πρέπει να παρουσιάσω ολόκληρο το μωσαϊκό. Άρα, πρέπει να βλέπουμε την εικόνα με μια προοδευτική οπτική γωνία και όχι στενόμυαλα και μυωπικά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141