Θα τελειώσει την Τρίτη ή θα παραταθεί ακόμη περισσότερο το θρίλερ με τη Βουλή και Eurogroup;


Θα δοθεί τέρμα στο θρίλερ της αποδοχής ή της απόρριψης της πρότασης του Eurogroup  την Τρίτη, ή μήπως θα αναβληθεί εκ νέου; Αυτό το βασανιστικό ερώτημα δεν ήταν σε θέση κανείς να το απαντήσει το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές για νέα αναβολή, με στόχο την περαιτέρω διαπραγμάτευση της πρότασης.

Όπως επισήμαναν στο paideia-news.com  οικονομικοί κύκλοι, το γεγονός ότι η απόφαση για να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη δείχνει και την αβεβαιότητα για λήψη οριστικής απόφασης την Τρίτη στις 6 μ.μ.  από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας., ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ ζητώντας παράταση χρόνου φανερώνει και τις αυξημένες πιθανότητες για παράταση του θρίλερ.

Αυτό που παραμείνει ακόμη θολό είναι το τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν υποσχόταν στην κ. Μερκελ ότι θα προσπαθήσει να βρει άλλους πόρους για να συγκεντρώσει το ποσό που η Κύπρος χρειάζεται για να τύχει της οικονομικής στήριξης. Χείρα βοηθείας από τη Ρωσία ή από το εσωτερικό μέτωπο με νέα οδυνηρά μέτρα; Τα δεδομένα τιενουν προς τη Ρωσσία αφού ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να έχει το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με το Βλαντμίρ Πούτιν.

Κερδισμένοι οι μικροκαταθέτες

Επίσης το γεγονός ότι το Eurogroup μετά από την τηλεδιάσκεψη το βράδι της Δευτέρας  καλεί  την  Κύπρο να βρει τα 5,8 δισ. με κούρεμα καταθέσεων, προστατεύοντας τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι ακόμη ένας ενισχυτικός παράγοντας για νέα αναβολή

Συγκεκριμένα, το Eurogroup  συμφώνησε ότι οι καταθέτες με ποσά λιγότερα από 100.000 ευρώ θα πρέπει να προστατευτούν, είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας, Έλληνας αξιωματούχος.

Το Eurogroup διατηρεί τη θέση για την ανάγκη εξεύρεσης των 5,8 δις από τέλη επί των καταθέσεων ωστόσο επιδεικνύει ελαστικότητα στον τρόπο επιβολής του τέλους.

Τοποθετήθηκε δε υπέρ της προστασίας των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Το Eurogroup  αποφάσισε να παραχωρήσει στην Κύπρο περισσότερη ευελιξία στο θέμα της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων, δήλωσε πηγή του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148