Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «κοινή θέση και των δύο Υπουργείων είναι ότι στις περιόδους κρίσης τα θέματα παιδείας και πολιτισμού τα χρησιμοποιείς περισσότερο για να προσδοκάς σε καλύτερα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».
Όπως είπε τα δύο Υπουργεία κατέληξαν από κοινού πώς θα προστατέψουν και θα προωθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού και στις δύο χώρες.
Κατά τη συνάντηση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έγινε ανάλυση της κατάστασης των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
«Συζητήσαμε θέματα», πρόσθεσε, «που αφορούν στη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων. Εξετάσαμε το ζήτημα που αφορά στους μαθητές, οι οποίοι μετέχουν των εξετάσεων, παιδιά που ο ένας τους γονέας έχει καταγωγή από Ελλάδα. Συζητήσαμε γενικότερα τα θέματα των βιβλίων και των λοιπών συνεργασιών που αφορούν στα δύο Υπουργεία και μελετήσαμε τρόπους περαιτέρω σύσφιξης, εμβάθυνσης και προώθησης των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο Υπουργείων».
Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως έχουν συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινή συνεργασία πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή, έτσι ώστε να αναδειχθεί ένα νέος πόλος στη Μεσόγειο και να αποτελέσει τον πιλότο, για συνεργασίες με πανεπιστήμια τόσο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και τα λεγόμενα πανεπιστήμια της αραβικής άνοιξης.
Επίσης, είπε ότι έθιξαν θέματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη συνεργασία των δύο Υπουργείων όσο και της παραμονής φοιτητών από την Κύπρο και της Ελλάδα στα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια.
Ανέφερε πως η συνεργασία των δύο Υπουργείων είναι πάντα σε πολύ καλό κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπέδωση της αυτή τη στιγμή - ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο- έχει ιδιαίτερη σημασία.
«Έχουμε ταυτόσημες απόψεις, κοινή προοπτική, κοινά συμφέροντα στην περιοχή και επίσης μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές τέτοιες, που να αναδεικνύουν τον πρωτεύοντα ρόλο των δύο χωρών στην περιοχή και από την άλλη πλευρά ιδιαίτερη σημασία, γιατί πιστεύω ότι αυτή η στιγμή η περίοδος χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση στη γνώση. Επένδυση στη γνώση που θα είναι ο αναγκαίος και ικανός παράγοντας για την έξοδο από την κρίση», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.